x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul ungar a blocat încercarea lui Viktor Orban de a prelungi starea de urgență

Parlamentul ungar a blocat încercarea lui Viktor Orban de a prelungi starea de urgență

23 Mar 2020   •   21:10
Parlamentul ungar a blocat încercarea lui Viktor Orban de a prelungi starea de urgență

Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a executivului condus de premierul Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma epidemiei de coronavirus şi de a guverna prin decrete, inclusiv fără control parlamentar, informează EFE.

Practic toţi deputaţii opoziţiei au respins categoric propunerea ministrului Justiţiei de a adopta prin procedură de urgenţă amendamentul legislativ, care ar permite exeutivului să suspende, „ca urmare a epidemiei”, aplicarea legilor în vigoare, inclusiv activitatea parlamentară. Procedura de urgenţă avea nevoie de sprijinul a 159 din cei 199 de deputaţi, respectiv o majoritate de 80%. Doar 137 de deputați au votat însă pentru.

Partidul lui Orban, Fidesz, ar putea să obţină însă, săptămâna viitoare, adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară, în acest caz majoritatea de două treimi deţinută de această formaţiune în legislativ fiind suficientă.

Controversatul amendament prevede, printre altele, pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică „informaţii false”, care „zădărnicesc sau îngreunează” combaterea coronavirusului.

Astăzi, în Ungaria, erau confirmate 167 de cazuri de COVID-19, dintre care şapte decese. Orban a recunoscut însă că numărul persoanelor infectate cu COVID-19  este în realitate mult mai mare.

 

×
Subiecte în articol: Ungaria Viktor Orban