x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Paul Brummell: Marea Britanie rămâne un prieten al României

Paul Brummell: Marea Britanie rămâne un prieten al României

05 Mai 2018   •   14:30
Paul Brummell: Marea Britanie rămâne un prieten al României

Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, dar nu Europa şi rămâne un prieten al României şi al Europei, a declarat, sâmbătă, ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell. El a subliniat că Marea Britanie este o ţară minunată iar cifrele demonstrează că tot mai mulţi români o vizitează ca turişti, dar pleacă şi la studii sau la muncă.

 

"Cred că nu părăsim atmosfera aceasta, părăsim Uniunea Europeană, în martie anul următor, dar nu părăsim Europa. Rămânem o ţară europeană, rămânem un prieten al României şi al Europei. Deci cred că acest eveniment, schimburile culturale europene - oportunităţi de a veni cu un gust din Marea Britanie şi de a afla mai multe despre cultura românească şi cultura altor ţări europene, rămâne foarte important", a subliniat Paul Brummell, care a fost prezent la ceremonia de deschidere a celei de-a V-a ediţii a evenimentului "Piaţa Statelor Membre ale UE", care marchează Ziua Europei.

Diplomatul britanic a precizat că drepturile românilor rezidenţi din Marea Britanie nu se vor schimba.

"Drepturile cetăţenilor din Uniunea Europeană care studiază şi lucrează în Marea Britanie au fost o prioritate pentru guvernul Marii Britanii şi pentru Comisia Europeană în negocierile noastre din Uniune. Şi am ajuns la Consiliul European în decembrie la un acord la care protejează drepturile", a amintit Brummell, care a adăugat că aceasta înseamnă că românii care au locuit cinci ani în Marea Britanie rămân cu drepturile câştigate în ceea ce priveşte asigurările de sănătate, dreptul de muncă, alte servicii, după ieşirea din UE.

El a menţionat că şi cei care nu au împlinit cinci ani în Marea Britanie vor căpăta drepturi, când vor împlini anii respectivi de rezidenţiat.

Întrebat la ce ar trebui să fie atentă România, astfel încât să aibă un cuvânt puternic de spus în cadrul UE, în contextul în care în 2019 se va stabili viitorul acestui bloc comunitar, ambasadorul britanic a spus: "Cred că românii sunt membri convinşi ai Uniunii Europene. Sondajele demonstrează că UE ca şi concept este foarte populară. Când Marea Britanie o să iasă din Uniunea Europeană, înseamnă că România o să fie, în ceea ce priveşte populaţia, al şaselea membru al Uniunii Europene, deci are o putere în contextul Uniunii Europene şi sunt convins că o să folosească această putere". AGERPRES

×