x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Penalii” au fost judecaţi în lipsă cu o zi înainte de votul pe moțiune

„Penalii” au fost judecaţi în lipsă cu o zi înainte de votul pe moțiune

de Sînziana Duţă    |    21 Iun 2017   •   11:15
„Penalii” au fost judecaţi în lipsă cu o zi înainte de votul pe moțiune

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut ieri termen în dosarele de corupție în care sunt judecați la Instanţa Supremă. Cu doar o zi înainte de votul pe moțiunea de cenzură, nici președintele Camerei Deputaților şi nici cel al Senatului nu și-au făcut apariția în fața judecătorilor. Tot ieri au mai avut termene în procese fostul premier Victor Ponta, fostul ministru Dan Șova, generalul Gabriel Oprea și fugarul Sebastian Ghiță.

Președintele PSD Liviu Dragnea nu s-a prezentat la termenul de ieri din dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual în legătură cu angajările fictive de la DGASPC Teleorman. Cu toate acestea mai mulți protestatari ai mișcării #REZIST s-au adunat în fața sediului ÎCCJ din Strada Batiștei pentru a aștepta sosirea liderului PSD. Protestatarii au afișat pancarte și au rezemat de garduri manehine îmbrăcate în zeghe cu chipurile lui Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu. În tot acest timp, în sala de judecată magistrații au audiat alţi trei dintre inculpații trimiși în judecată alături de Liviu Dragnea și fosta sa soţie, Bombonica Prodana. Până în prezent, patru dintre inculpaţii din acest dosar și-au recunoscut faptele, inclusiv Floarea Alesu (fosta șefă a DGASPC Teleorman) și cele două angajate care lucrau în realitate la sediul filialei PSD Teleorman. Același complet de judecată ar fi trebuit să îl aibă în față și pe Călin Popescu Tăriceanu. Judecat pentru mărturie mincinoasă, președintele Senatului nu s-a prezentat nici el la ÎCCJ. De asemenea, în acest dosar a fost citat în calitate de martor și jurnalistul Dan Andronic, însă acesta nu a dat curs invitaţiei, motiv pentru care la următorul termen va fi adus cu mandat. În plus, DNA s-a sesizat din oficiu pentru mărturie mincinoasă în cazul fostului senator Șerban Mihăilescu, acesta fiind acuzat de procurori că la termenul trecut a declarat altceva decât spusese în faza de urmărire penală. Procesul lui Tăriceanu a fost amânat pentru data de 5 septembrie. 

Se așteaptă extrădarea lui Ghiță

Aflat sub control judiciar la Belgrad, fostul deputat Sebastian Ghiță a cerut să aibă ultimul cuvânt prin videoconferință în dosarul în care este acuzat că i-ar fi dat mită o casă fostului primar din Ploiești Iulian Bădescu în schimbul finanțării echipei de baschet Asesoft de la bugetul local. Judecătorii i-au respins solicitarea și au decis să aștepte extrădarea lui Ghiță pentru ultimul cuvânt. „Având în vedere că faptele sunt din 2013, deci nu se îndeplinește termenul prescripţiei, instanţa consideră că trebuie să i se acorde timp inculpatului pentru a se prezenta în instanţă”, a afirmat judecătoarea Ana Măria Dascălu. De la termenele de judecată au mai absentat ieri fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Transporturilor Dan Șova, citaţi în dosarul Turceani-Rovinari. Singurul greu care și-a făcut apariția a fost ex-vicepremierul Gabriel Oprea, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul „Limuzina”.

×
Subiecte în articol: penali lipsa moţiune