x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensii speciale pentru funcționarii parlamentari

Pensii speciale pentru funcționarii parlamentari

04 Iun 2015   •   10:39
Pensii speciale pentru funcționarii parlamentari
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil un proiect de lege inițiat de cinci parlamentari ai Partidului Social Democrat care prevede acordarea unei pensii speciale de 80% din venitul mediu lunar de pe ultimul an, pentru funcționarii publici parlamentari.

Conform proiectului, „funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantumul a 80% din salariul mediu brut din ultimele 12 luni”.

De asemenea, funcționarii publici parlamentari care depășesc vechimea de 14 ani în Parlament vor primi 1% din venit pentru fiecare an petrecut în structurile Parlamentului. Banii vor fi asigurați de la bugetul de stat pentru pensiile care depășesc nivelul pensiei din sistemul asigurărilor sociale.

„Este o măsură reparatorie pentru nedreptățile făcute în 2010, când anumite categorii profesionale, printre care și funcționarii publici parlamentari, au fost deposedate de drepturi legal câștigate”, a declarat deputatul Stanciu Anghel, unul dintre inițiatorii proiectului.

În dezbaterile comisiei, și senatorul Florina Jipa de la UNPR a susținut proiectul pe motive de colegialitate: „Sunt colegii noștri, lucrăm cu ei, trebuie să îi susținem”.

„Pentru cineva care a lucrat 30 de ani, dacă a avut un salariu de 3.000 de lei, acum pensia este de aproximativ 2.000 de lei. Dacă se reintroduc pensiile speciale va avea circa 2.400. E un lucru bun, dar trebuie reglementat și ce se întâmplă cu cei care au ieșit la pensie în perioada 2010-2015”, a declarat pentru Jurnalul Național un funcționar public din Parlament.
 

×