x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Plagiatul te trimite după gratii

Plagiatul te trimite după gratii

de Marius Gîrlașiu    |    05 Oct 2015   •   10:27

Plagiatul ar putea fi pedepsit cu închisoarea de la şase luni la trei ani, iar titlul de doctor obţinut prin metoda copy-paste ar putea fi egal cu zero, conform unei iniţiative legislative a senatorilor PNL. Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea, ambii suspectaţi de plagiat, ar fi principalii vizaţi dacă proiectul liberalilor va trece de Parlament.

Senatorii liberali vor depune un proiect de lege care i-ar putea trimite după gratii pe cei care folosesc operele altor autori fără ghilimele şi note de subsol şi le prezintă drept creaţie proprie. Astfel, în Codul Penal ar urma să fie inclus un nou articol prin care plagiatul va fi pedepsit la fel ca înşelăciunea, cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă. Mai mult, titlul de doctor obţinut printr-un simplu copy-paste va fi declarat nul, iar „doctorul” îşi va pierde calitatea.

Iniţiativa senatorilor liberali este deocamdată în stadiul de proiect, iar după ce va trece prin comisia de specialitate a partidului, va fi depusă în Parlament. Astfel, cei care au copiat cu un singur click blocuri întregi de text sau idei ale altor autori fără să citeze sursa ar putea avea mari probleme.

Dacă acţiunea lor „are ca rezultat obţinerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziţii profesionale, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar aceste lucrări şi comunicări sunt nule de drept”, se arată în proiectul iniţiat de liberali.

Primii doi oameni în Guvern

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea ar fi cele mai răsunătoare nume care ar putea intra sub incidenţa noii legi dacă proiectul PNL va trece de Legislativ. Suspectaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, ambii au fost găsiţi nevinovaţi de către Consiliul Naţional de Etică, for aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, deci sub controlul Guvernului. În cazul lui Ponta au existat alte două comisii separate, una dintre ele a Universităţii din Bucureşti, care au stabilit că premierul şi-a plagiat doctoratul. CNE l-a albit şi pe generalul Gabriel Oprea în timp ce acesta era premier interimar. „Vicepremier, general, coordonator de doctorate, a trecut prin gradele militare mai repede ca Mareşalul Averescu”, l-a ironizat senatorul PNL Puiu Haşotti în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură în plenul Parlamentului.

Ordonanță pentru Ponta

Anul trecut, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea Educaţiei. S-a adăugat un articol care permite renunţarea de bunăvoie la titlurile academice. Astfel, premierul putea renunţa la titlul de doctor, însă modificarea legislativă a fost respinsă de Parlament.
 

×