x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Băsescu a sabotat interesul României de a avea un portofoliu important în Comisia Europeană

Ponta: Băsescu a sabotat interesul României de a avea un portofoliu important în Comisia Europeană

04 Sep 2014   •   13:08
Ponta: Băsescu a sabotat interesul României de a avea un portofoliu important în Comisia Europeană

Premierul Victor Ponta a calificat drept "cel mai ruşinos moment posibil pentru România" faptul că preşedintele Traian Băsescu şi liderii Opoziţiei au "sabotat" interesul ţării noastre de a avea un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană.

"România a obţinut în urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, după care, tot din România, aseară, domnul Băsescu a contestat, liderii opoziţiei au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important e să moară capra românească că nu este susţinută de domnul Băsescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Dacă se va întâmpla aşa, vreau să vă spun că este cel mai ruşinos moment posibil pentru România. Nicio altă ţară din cele 28 nu şi-a sabotat în mod public şi cu atâta energie interesul de a avea un portofoliu bun. Eu am încă încredere că vocea domnului Băsescu, a domnului Iohannis şi a domnului Blaga nu va prevala în faţa interesului României", a afirmat premierul la începutul şedinţei de Guvern.

Ponta a precizat că în 2006, "exact pe aceeaşi filieră", România a pierdut un portofoliu important care urma să fie deţinut de Varujan Vosganian şi a primit, în cele din urmă, postul de comisar pentru multilingvism.

"Domnul Vosganian mi-a spus că a păţit la fel în 2006. (...). Îmi pare rău că în 2006, exact pe aceiaşi filieră, în loc să primim un portofoliu economic important pentru domnul Vosganian, am primit multilingvism. Sper să nu păţim la fel după ce puteam să avem cel mai important portofoliu, tot din ţară să fie cerut în mod insistent ca România să nu primească nimic sau să primească un portofoliu cât mai slab ca să fie folosit în bătălia politică internă. Eu nu văd lucrurile aşa şi îmi doresc ca în 2019 să avem şi preşedinte şi prim ministru şi lideri ai opoziţiei într-adevăr cu capul pe umeri şi cu mintea la ei când tratează interesele Europei", a mai spus premierul.

Ponta a dat asigurări că lucrurile stau diferit în ceea ce priveşte poziţia României la summit-ul NATO de la Cardiff şi că în acest caz instituţiile statului s-au coordonat. "La summit-ul NATO din Ţara Galilor vreau să ştiţi că România are o poziţie coordonată şi clară în interes naţional şi anume al consolidării flancului estic al NATO, al unei prezenţe permanente din punct de vedere militar şi al asigurărilor pentru Republica Moldova, pentru Ucraina a securităţii. E un caz fericit în care toate instituţiile statului sunt de acord şi lucrează împreună cu interesul naţional", a mai spus premierul Victor Ponta.

×