x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: Rectificarea bugetară este pozitvă. Bani în plus la Sănătate, Transporturi, Educaţie şi Apărare

Victor Ponta: Rectificarea bugetară este pozitvă. Bani în plus la Sănătate, Transporturi, Educaţie şi Apărare

29 Iul 2014   •   10:49
Victor Ponta: Rectificarea bugetară este pozitvă. Bani în plus la Sănătate, Transporturi, Educaţie şi Apărare

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, la Palatul Victoria, că rectificarea bugetară este una pozitivă şi va fi operată cel mai probabil vineri. Potrivit lui Ponta, atât măsurile legislative, cât şi acţiunile Direcţiei Antifraudă "produc efectele pe care le doream".

Şeful Guvernului a precizat că luna iulie se va încheia cu respectarea de 100% a programului de încasări la buget.

Declaraţii Victor Ponta, la Palatul Victoria:

- Este o rectificare pozitivă, cresc veniturile cu 1,7 miliarde lei.
- În iunie, încasările au fost de 99,7 la sută, însă în iulie deja de ieri erau încasări 100%. Nu-mi doresc decât ca acest trend să se continue. Acţiunile DIICOT, DNA, măsurile celor care fac controlale se pare că au în sfârşit efect
- Păstrăm 2,2 % deficit bugetar. Păstrăm toate sumele prevăzute ca fiind sume de cofinanţare pentru proiectele europene.
- Sume suplimentare primesc instituţiile: Ministerul Sănătăţii 489 milioane, Casa Naţională 166 de milioane de lei, Ministerul Apărării 400 milione de lei, Ministerul Economiei 300 de milione de lei, Minsterul Educaţei 150 de milioane de lei, Ministerul Transporturilor 156 milioane, Ministerul Culturii - 10 milione de lei
- Urmează o nouă rectificare spre sfârşitul lui septembrie. S-a lucrat cu echipa tehnică a CE şi FMI şi rectificare respectă acordul semnat.
- Datele urmează să fie prezentate partenerilor sociali şi vineri să le adoptăm.

Declaraţii Liviu Voinea:

- Deficitul negociat cu CE şi FMI este de 2,2 şi este specificat în scrisoare de intenţie care a devenit şi lege. Misiunea a fost informală. În contextul situaţiei din Ucraina probabil se va avea în vedere şi o creştere a acestui deficit. Bugetul pentru apărare trebuie să crescă. Ţinta de deficit nu se modifică, acordul nostru cu partenerii internaţionali nu se modifică, doar dacă pentru toata Europa stabileşte altceva.
- Singurele ministere de la care se taie sunt: Ministerul Finanţelor -  750 de milioane, Ministerul Mediului - 25 de milioane. Veniturile vin din alte părţi spre ex: Taxa clawback, certificate verzi,
- Fondurile europene. Veniturile sunt programate undeva la 9 miliarde s-au realizat undeva la jumătate, cheltuielile erau programate la 12 miliarde s-au realizat undeva la jumătate.
- Nu am tăiat niciun ban de la investiţii. În termeni comparabili, scoţând plata arieratelor, investiţiile au crescut cu 200 de milione lei. S-a dat şansa acelor ordonatorilor de credite care nu au reuşit să cheltuie sumele în primele trimestre să cheltuie în trimestrul trei şi banii care nu au fost cheltuiţi anterior.
- Deficitul bugetar la jumătatea anului este la jumătate din previziuni.
- Ministerul Finaţelor are două bugete: un buget al său şi unul de acţiuni, unde sunt banii de despăgubiri, de buffere.



×