x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Mihai Tudose, despre Legile Justiției: Cred că ar trebui duse direct la Parlament

Premierul Mihai Tudose, despre Legile Justiției: Cred că ar trebui duse direct la Parlament

09 Oct 2017   •   23:05
Premierul Mihai Tudose, despre Legile Justiției: Cred că ar trebui duse direct la Parlament

Prim-ministrul Mihai Tudose consideră că proiectele de lege pe tema justiției ar trebui trimise la Parlament, acolo unde să fie amplu dezbătute.

”Cred că legile ar trebui duse direct la Parlament” a spus Mihai Tudose la ”Sinteza Zilei”.

 

Un subiect delicat din acest pachet de legi este cel al Inspecției Judiciare, acolo unde pare destul de greu să se ajungă la un consens.

 

”Se vorbește despre necesitatea de a proteja Inspecția Judiciară. Ministrul Justiției a venit inițial cu propunerea ca Inspecția Judiciară să treacă de la CSM la Ministerul Justiției. Opțiunea multora ar fi ca Inspecția Judiciară să fie un organism independent în sine, pentru a o feri de orice presiune. Acum ministru este Tudorel Toader, dar ce faci dacă după el vine un ministru care face ce vrea cu această jucărie?” a întrebat Mihai Gâdea.

”Pe logica pe care o folosiți, cel mai bine ar fi să fie un organism independent. Numai că nu poate să apară din spuma mării, cineva trebuie să o numească. Cine garantează că în timpul mandatului nimeni nu o ia razna? Trebuie să existe un mecanism de control. De aceea este bună o dezbatere, poate cineva dă o soluție. Eventual una cu cheie dublă. Trebuie chiar asigurată independența. Dacă oamenii ăia superbi puși inițial o iau razna? Ce faci? Aștepți să termine mandatul? Am vorbit cu Tudorel Toader chiar pe tema asta. Hai să vedem dacă găsește un mecanism tip dublă cheie. Nu știu, ministrul Justiției și altcineva. De la Parlament, de la Președinție, de la CSM” a subliniat premierul.

Mihai Tudose spune că este și susținător al unei legi a răspunderii magistraților, dar nu în orice condiții

”Într-o anumită formă da (susțin răspunderea magistraților - n.r.). Nu în ideea de a le pune hăț, dar nici ca nimeni să nu răspundă. Un pic de asumare trebuie, dar să nu facem din asta un căpăstru pentru justiție” a mai spus Mihai Tudose.

×
Subiecte în articol: mihai tudose