x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierului “Terente” i s-a umplut paharul

Premierului “Terente” i s-a umplut paharul

de Marius Gîrlașiu    |    11 Oct 2017   •   10:16
Premierului “Terente” i s-a umplut paharul
Sursa foto: DIANA OROS

Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose au discutat, ieri, cu cărţile pe masă într-o şedinţă informală a capilor PSD, convocată de urgenţă după ce şeful Executivului a anunţat că vrea să remanieze cel puţin cinci miniştri, fără acordul prealabil al coaliţiei de guvernare. Printre cei vizaţi de remaniere se află membrii Cabinetului care au probleme penale, în frunte cu Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, anchetate de procurori în dosarul Belina.

“Eu nu cred că orice procuror poate face acest lucru (să remanieze tot Guvernul prin anchete penale– n.r.). Nu ştiu cine ar fi atât de determinat, cu ghilimele sau fără, să se apuce să facă nişte dosare pe bandă rulantă unor <> pentru a remania Guvernul. Eu cred că nu se joacă nimeni cu aşa ceva”, este declaraţia prin care premierul Mihai Tudose a stârnit un adevărat tsunami politic în interiorul PSD, luni seara. Şeful Executivului a anunţat că are în plan o “miniremaniere” a Guvernului, folosind ca pretext un sondaj de opinie potrivit căruia Guvernul a scăzut dramatic la capitolul încredere, de la 40% în luna august, la 27% acum. “Dacă lucrurile stau aşa, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate. Săptămâna asta voi lua nişte decizii, dure, dar necesare", a spus Tudose, la Antena 3. Premierul a susţinut că miniştri cu probleme penale afectează imaginea Guvernului, iar Comisia Europeană i-a transmis clar că nu este normal ca Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb să mai rămână în funcţie după declanşarea dosarului Belina. Conducerea PSD a decis recent să le susţină pe cele două, Sevil şi Rovana, iar acestea au rămas pe poziţii în Palatul Victoria. “Cele două colege, mă refer la Sevil Shhaideh și la Rovana Plumb, se află și în relație cu Bruxelles-ul, pe fonduri europene, unde lucrurile sunt extraordinar de sensibile. Am avut feedback și de acolo că lucrurile nu stau foarte bine și că nu este normal sa se întâmple aşa şi că Justiția ar trebui să-și urmeze cursul firesc. Lucrurile se încasează. Realitatea este una, percepția este alta. Percepția este că astăzi facem scut în jurul unor oameni care au furat planeta”, a tunat Tudose. Despre relaţia cu liderul partidului, premierul a precizat că nu se află “într-un moment fericit”, ba chiar s-ar fi ajuns ”la o culme unde nu mai poate să fie gri”, iar dacă situaţia nu se lămureşte “cineva trebuie să plece acasă". Declaraţiile lui Tudose au dinamitat partidul, iar Liviu Dragnea a comandat de urgenţă o şedinţă informală la sediul din Kiseleff. Liderul PSD a convocat şi Comitetul Executiv, pentru mâine la ora 17.

Mihai Tudose, prim-ministru: Realitatea este una, percepția este alta. Sunt niște oameni asupra cărora planează niște suspiciuni (Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Viorel Ilie - n.r.). Prezumția de nevinovăție este clară, dar ei se află în diferite stadii ale unor anchete. Percepția este că astăzi facem scut în jurul unor oameni care au furat planeta.

Întâlnire de taină la Cotroceni

Ieri dimineaţă, premierul s-a întâlnit la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, alimentând şi mai mult scenariul unei lovituri de palat în Kiseleff. “Este în normalitate o întâlnire între preşedinte şi premier. PSD ar trebui să-şi rezolve problemele. PSD ar trebui să-şi vadă de guvernare pentru că românii au votat pentru rezultate, românii au votat pentru o guvernare performantă. În niciun caz românii nu au votat pentru scandalul de partid”, a reacţionat Preşedinţia. Ulterior, Tudose a ajuns la sediul din Kiseleff, unde a discutat cu Liviu Dragnea aproape trei ore, în prezenţa baronilor Niculae Bădălău, Marcel Ciolacu, Marian Neacşu şi Paul Stănescu. De altfel, cei patru s-au întâlnit luni cu premierul la Palatul Victoria şi i-ar fi cerut acestuia să nu demisioneze, potrivit unor surse politice. “Situaţia poate e un pic ca acum 100 de zile, primele 100 de zile din Guvernul Grindeanu, numai că e un pic pe dos. Atunci, mai multă lume îi cerea să plece. Mie mi-au cerut să nu plec, să nu cumva să plec", a confirmat Tudose. Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a recunoscut şi el întâlnirea. La finalul şedinţei, Dragnea şi Tudose au ieşit împreună pe scările din Kiseleff şi au anunţat că au căzut de acord asupra miniştrilor care vor fi maziliţi, însă decizia finală va fi luată mâine, în şedinţa Comitetului Executiv. Pe lista remaniabililor s-ar mai afla, pe lângă miniştrii cu probleme penale, şi numele lui Răzvan Cuc (Transporturi), Liviu Pop (Educaţie) şi Ilan Laufer (IMM-uri). Despre întâlnirea cu Klaus Iohannis, premierul a spus că s-a dus l-a Cotroceni ca să-l întrebe pe şeful statului dacă este dispus să accepte remanierea.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Am avut o discuţie destul de lămuritoare. Ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în ceea ce înseamnă programul de guvernare şi ceea ce înseamnă aplicarea programului de guvernare. Bineînţeles că asta a fost o discuţie nestatutară. Vom discuta aceste lucruri în CExN.

ALDE: Tudose vrea să rupă Coaliţia

Situaţia din PSD a produs mişcări de trupe şi în interiorul ALDE. Liderii partidului s-au reunite ieri, în absenţa lui C.P. Tăriceanu, aflat într-o deplasare de două zile la praga. “Între ALDE şi PSD nu au existat astfel de discuţii (despre remaniere – n.r.) şi o întâlnire la vârf va a vea loc după ce Călin Popescu Tăriceanu se va întoarce din deplasarea pe care o efectuează la Praga. Am sentimentul din ceea ce s-a întâmplat că cel care doreşte ruperea Coaliţiei este chiar primul ministru Mihai Tudose”, a reacţionat deputatul ALDE, Varujan Vosganian.  Acesta a mai spus că partidul nu intenţionează să îl retragă din Guvern pe ministrul Viorel Ilie căruia i-a fost acordat un vot de încredere în partid. ALDE are patru miniştri în Guvernul Tudose: Graţiela Gavrilescu (Mediu, vicepremier), Teodor Meleşcanu (Externe), Toma Petcu (Energie) şi Viorel Ilie  (Relaţia cu Parlamentul).

×
Subiecte în articol: liviu dragnea Mihai Tudose