x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Președintele interimar al Senatului îi cere premierului să demisioneze

Președintele interimar al Senatului îi cere premierului să demisioneze

10 Oct 2020   •   16:17
Președintele interimar al Senatului îi cere premierului să demisioneze
Sursa foto: Lucian Alecu

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, îi cere premierului Ludovic Orban să demisioneze, după ce șeful Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a fost verificat în cadrul unui dosar de fals intelectual, aceasta fiind o problemă de securitate națională.

Cazanciuc, i-a cerut lui Orban să-și asume numirea în fruntea unei instituții importante a „unui falsificator”.

„Premierul Orban trebuie să își asume prin demisie, numirea, prin Hotărârea de Guvern nr. 746/3.09.2020, în fruntea Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a unui falsificator care să controleze tranzacțiile financiare ale României. Să nu uităm că, începând cu luna ianuarie a acestui an, Oficiul are atribuții de monitorizare și blocare în timp real a tranzacțiilor financiare asupra cărora există suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului”, a declarat Cazanciuc.

El a mai spus că numirea într-o poziție cheie a unei persoane asupra căreia planează mari suspiciuni reprezintă o problemă de securitate națională.

„De ce s-a făcut o astfel de numire și în ce măsură situația a afectat interesele și parteneriatele strategice ale României? Numirea în fruntea unei instituții cheie a statului român a unei persoane percheziționate astăzi pentru fals intelectual, reprezintă o problemă de securitate națională”, a precizat preşedintele interimar al Senatului.

Laurenţiu Baranga a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) pe 4 septembrie. Înainte de fi numit şef al ONPCSB, Baranga a fost vreme de 11 ani director adjunct al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Joi, el a demisionat, după ce a fost acuzat că şi-ar fi falsificat documentele de studii pentru a obţine funcţii.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Robert Cazanciuc