x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele Iohannis a ajuns la Cincu: Este un exerciţiu de excepţie

Preşedintele Iohannis a ajuns la Cincu: Este un exerciţiu de excepţie

15 Iul 2017   •   13:00
Preşedintele Iohannis a ajuns la Cincu: Este un exerciţiu de excepţie

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, sâmbătă, la Cincu (Braşov), la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre ''Getica'', unde se desfăşoară exerciţiul militar multinaţional Saber Guardian 2017. 

Şeful statului a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, dar şi de şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, fiind primit cu onoruri militare. 

La Cincu mai sunt prezenţi şi preşedintele Comitetului Militar al NATO (CMC), Petr Pavel, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul de stat în MApN Mircea Duşa şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"Este un exerciţiu de excepţie, este cea mai mare aplicaţie care se ţine în acest an şi nu vorbesc de cea mai mare aplicaţie din România, ci cea mai mare aplicaţie dintr-un stat NATO şi în continuare sunt şi eu foarte curios să văd cum s-a pregătit acest număr foarte, foarte mare de participanţi, aproape 25.000 de oameni participă şi câteva mii de vehicule şi armamente'', a declarat şeful statului. 

El a arătat că nu e prima oară când vine la Cincu. "Nu este prima oară şi cred că o să mai vin şi altă dată. Este un exerciţiu foarte interesant, de fiecare dată trebuie să spun că sunt foarte bucuros că avem comandanţi şi vorbesc aici şi de comandanţi NATO şi de comandanţii noştri care ştiu de fiecare dată să pregătească exerciţii cu noi elemente, cu noi surprize şi acest lucru este bun. Totdeauna este bine ca şi inamicul să fie surprins, în cazul nostru spectatorul", a spus Iohannis. 

La exerciţiul de la Cincu, la care va fi folosită muniţie reală, participă 1.700 de militari din forţele terestre aparţinând comandamentului Diviziei 2 Infanterie "Getica", Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" şi ai Brigăzii 8 Larom "Alexandru Ioan Cuza", împreună cu 3.300 de militari din Armenia, Croaţia, SUA şi Ucraina. 

Exerciţiile cu trageri de luptă ale artileriei şi ale blindatelor sunt susţinute de aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române şi USAREUR. În sprijin vor acţiona structuri de informaţii militare, PSYPS şi topogeodezice. 

Exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2017 este cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere. Acesta se desfăşoară pe teritoriul Bulgariei, României şi Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfăşuraţi în ţara noastră. AGERPRES

×