x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presedintele Klaus Iohannis, în mesajul de Ziua Naţională: Avem nevoie de un nou început în politică

Presedintele Klaus Iohannis, în mesajul de Ziua Naţională: Avem nevoie de un nou început în politică

01 Dec 2015   •   11:00
Presedintele Klaus Iohannis, în mesajul de Ziua Naţională: Avem nevoie de un nou început în politică
Sursa foto: Foto: Facebook.com

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că Ziua Naţională din acest an poate fi un nou început în materie de practici, comportamente şi mentalităţi, subliniind că este nevoie de un nou început în politică.

"Ştiu că a fost un an dificil pentru toată lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit câte lucruri încă nu funcţionează, câte lucruri grave avem în toate sistemele. Dar au scos la iveală şi exemple de curaj, dăruire şi determinare, şi mai ales o profundă dorinţă de schimbare. Acestei dorinţe de schimbare va trebui să-i răspundem în anul ce urmează cu toţii - oameni politici, instituţii, partide, societate civilă, presă. Putem privi Ziua Naţională din acest an ca pe un nou început, în materie de practici, comportamente şi mentalităţi. Ne place sau nu, politica este cea care dă direcţia unei societăţi şi prin care se exprimă interesele oamenilor. Avem nevoie de un nou început în politică", a spus Iohannis, marţi, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că acest nou început în politică nu înseamnă să fie "şterse cu buretele lucrurile bune care s-au întâmplat, ci să încercăm cu toţii o înnoire - idei noi, abordări şi atitudini noi, păstrând în acelaşi timp stabilitatea şi echilibrul sistemului politic românesc".

"2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetăţenilor în instituţii, partide, dar şi în oamenii care candidează în numele lor", a spus şeful statului.

El a arătat că a ales anul acesta o celebrare mai puţin fastuoasă şi mai mult ancorată în realitate, în care sunt onorate simbolurile naţionale, pe cei ce servesc sub drapelul tricolor în teatrele de operaţiuni militare şi în care se arată preţuirea faţă de cei care promovează şi întruchipează valori în societatea românească şi sunt recunoscute profesionalismul şi efortul pus în slujba celorlalţi.

Şeful statului a indicat că 1 Decembrie reprezintă aniversarea Marii Uniri şi sărbătoarea noastră de suflet.

"1 Decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci şi prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care îl avem în Europa şi în lume, de a fi conştienţi de noi înşine. România se defineşte astăzi mai activ şi cu mai multă hotărâre, într-o regiune complicată, într-o lume în care şi-au făcut loc, din păcate, războiul şi ameninţarea teroristă. Lucrurile s-au schimbat faţă de acum 20 sau 10 ani şi chiar faţă de anul trecut. Într-o vreme incertă şi imprevizibilă, România oferă certitudine şi predictibilitate - certitudinea democraţiei în interior şi predictibilitatea parteneriatului în exterior", a arătat Iohannis.

El a arătat că democraţia este în prezent un bun naţional şi că românii au deja o conştiinţă civică democratică puternic înrădăcinată.

"Ţara noastră este astăzi şi un partener credibil pentru aliaţii săi din NATO şi Uniunea Europeană. Avem această capacitate de a furniza încredere şi stabilitate într-o zonă cu tensiuni şi riscuri de toate felurile", a subliniat şeful şeful statului.

El a mai spus că în 2018 se va sărbători centenarul Marii Uniri care va fi prilejul unui bilanţ pentru cei 100 de ani de modernitate, dar şi pentru proiectarea următorilor o sută de ani.

"Cred că din această viziune pentru următorul secol nu vor putea lipsi educaţia şi cunoaşterea, respectul pentru valorile materiale şi spirituale, pentru moştenirea culturală şi patrimoniu, pentru toate acele lucruri care definesc ingeniozitatea, creativitatea şi ambiţia acestui popor", a susţinut Iohannis.

El i-a îndemnat pe români să poarte "în suflet ziua de azi ca pe una specială".

"Vă îndemn să purtăm în suflet ziua de azi ca pe una specială, în care suntem conştienţi de ceea ce ne apropie şi ne face mai buni, mai uniţi, mai solidari! Să fim mai generoşi cu noi înşine şi unii cu alţii, pentru că niciodată ura şi învrăjbirea nu au dus la prosperitate şi nu au mişcat o societate înainte. Unitatea, solidaritatea şi consecvenţa sunt căile care ne vor duce spre o Românie cu adevărat puternică în Europa şi în lume!", a conchis şeful statului.

Sursa: Agerpres

×