x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele Iohannis scapă definitiv de procesul cu ANI

Preşedintele Iohannis scapă definitiv de procesul cu ANI

04 Aug 2015   •   17:42
Preşedintele Iohannis scapă definitiv de procesul cu ANI

Curtea de Apel Alba Iulia nu a înregistrat până marţi niciun recurs formulat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei pronunţate de instanţa din Alba prin care a fost admisă, în iunie, contestaţia formulată de Klaus Iohannis, fiind dispusă anularea unui raport de evaluare întocmit de ANI privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către fostul primar al Sibiului.

'Până la această dată (4 august - n.r.) nu a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia un recurs formulat de ANI împotriva acestei sentinţe', a declarat, marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.

Soluţia CA Alba Iulia în acest dosar, pronunţată în 10 iunie, nu era definitivă, putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

CA Alba Iulia a comunicat ANI, prin poştă, decizia luată în acest dosar, în data de 9 iulie, după motivarea sentinţei, a menţionat Cosmin Muntean.

Practic, instanţa din Alba Iulia a admis în 10 iunie în parte contestaţia formulată de reclamantul Klaus Iohannis în contradictoriu cu ANI şi în consecinţă a dispus anularea punctelor 1 şi 2 din raportul de evaluare nr. 35687/G/II/08.08.2013 întocmit de ANI sub aspectul conflictului de interese în materie administrativă. CA Alba Iulia a respins acţiunea reclamantului ca inadmisibilă cu privire la punctul 3 al aceluiaşi raport de evaluare, care dispunea sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, a menţionat Cosmin Muntean.

C.A. Alba Iulia a judecat acţiunea în contencios administrativ intentată de Klaus Iohannis împotriva ANI, care, în 2013, l-a acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, întrucât a semnat, în decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Klaus Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 - 2013.

În martie 2014, CA Alba Iulia a dispus suspendarea judecării procesului intentat ANI de către, la vremea respectivă, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, după ce Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a transmis instanţei că este începută urmărirea penală. După ce Parchetul a închis dosarul penal, CA Alba Iulia a fost sesizată cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulată de către Iohannis.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii în august 2013, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către Klaus Iohannis, întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România. Obiectul contractului semnat, în opinia ANI, cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării unui proiect finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Potrivit sursei citate, Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

Conform ANI, primarul Sibiului nu ar fi respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora "Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (...) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia (...) f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte".

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: ani proces iohannis