x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primul dosar Tel Drum, închis pe vremea lui Morar

Primul dosar Tel Drum, închis pe vremea lui Morar

de Sînziana Duţă    |    17 Iul 2017   •   10:23
Primul dosar Tel Drum, închis pe vremea lui Morar
Sursa foto: Adrian Manolache

Laura Codruța Kovesi susţine că primul dosar Tel Drum anchetat de procurorii anticorupţie a fost clasat în anul 2010, în mandatul fostului şef al DNA, Daniel Morar, acum judecător la Curtea Constituţională. Kovesi a vorbit, într-un interviu online, despre acţiunile la purtător prin care este controlată firma Tel Drum, explicând că DNA poate verifica orice informaţie legată de bani şi circuite financiare.

„A existat un dosar Tel Drum soluţionat în 2010 cu o soluţie de netrimitere în judecată. Nu am citit în mod special acel dosar. Nu pot să vă confirm sau să vă infirm dacă avea legătură cu Liviu Dragnea. Este un dosar soluţionat în 2010”, a declarat şefa DNA într-un interviu pentru ziare.com. Kovesi a vorbit în interviu și despre acțiunile la purtător, forma prin care Liviu Dragnea ar controla firma Tel Drum, potrivit Rise Project. Despre acestea, șefa DNA susţine că nu sunt „crima perfectă”, iar procurorii pot veri­fica orice informație legată de bani și circuite financiare. „Putem verifica multe, problema este că informaţiile trebuie transformate în probe, pe care uneori le avem, uneori nu. Investigaţii financiare, investigaţii despre conturi, despre active sau despre acţiuni la purtător noi putem să verificăm, dar, în final, discutăm de probe”, a explicat Kovesi. Jurnalista Sorina Matei susţine, citând surse judiciare, că dosarul TelDrum- Dragnea din 2010 a fost închis „de un protejat” al şefei DNA, „procu­rorul Eugen Stoina din Sibiu, de pe Secţia I coordonată chiar de şefa DNA, destul de slăbuţ profesional”. Potrivit jurnalistei, alte surse judiciare susţin că în DNA mai există şi un al doilea dosar închis pe aceeaşi temă în care faptele sunt în majoritate prescrise. „Al doilea dosar a fost închis tot în 2010 de procurorul Paul Dumitriu, adjunct al secţiei a II-a, alt protejat al şefei DNA, cercetat de Inspecţia Judiciară alături de Jean Uncheşelu şi Marius Bulancea, cu performanţa de neegalat în a fi interceptat în dosarele secţiei”, a scris Sorina Matei, pe pagina sa de Facebook.

„Înregistrările, prelucrate”

După ce Mihaela Moraru Iorga, fost procuror DNA, a susţinut că i s-a cerut, printr-un intermediar, să o reţină pe Elena Udrea, deşi Camera Deputaţilor nu-şi dăduse avizul pentru ares­tarea acesteia, Kovesi a dat asigurări că nu a cerut niciodată vreunui procuror să dea o anumită soluţie într-un dosar. Referitor la controversatele înre­gistrări din care reiese că i-ar fi cerut unui procuror să „decapeze instituţional” pentru a ajunge „la premier”, Kovesi a negat auten­ticitatea materialului. „Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afir­maţii pe care nu le-am făcut. Ceea ce a apărut în spaţiul public nici măcar nu respectă cronologia şedinţei. Au fost amestecate fraze şi propoziţii dintr-o parte a şedinţei, cu f r a z e ş i propoziţii d i n a l t ă p a r t e . Ş i e x i s t ă expresii şi fraze pe care nu le-am folosit”, a susţinut șefa DNA.

 

Simplul fapt că o persoa­nă deţine o anumită funcţie sau are o avere nu înseamnă că trebuie să deschidem o investigaţie. Nu alegem ţinte, nu anchetăm o persoană pentru că are cinci vile, pentru că e prim-minis­tru sau ministru. Noi investi­găm fapte.

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA

×
Subiecte în articol: tel drum laura codruta kovesi