x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Programul, mai important decat Tratatul cu Rusia

Programul, mai important decat Tratatul cu Rusia

11 Feb 2004   •   00:00

Votul final asupra proiectului de ratificare a fost amanat



Proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind relatiile prietenesti si de cooperare intre Romania si Federatia Rusa a fost ieri dezbatut de catre plenul Camerei Deputatilor. La sedinta a fost prezent si ministru de Externe, Mircea Geoana, care a aratat ca aprobarea unui asemenea document este foarte importanta pentru tara noastra. "Reunificarea Europei nu poate fi conceputa fara o relatie constructiva cu Federatia Rusa", a spus Geoana.
El a aratat ca relatia noastra cu Federatia trebuie sa fie "de o maniera pragmatica si deschisa", iar tratatul este un document care "apara interesele Romaniei". In ce priveste tezaurul romanesc, Geoana a aratat ca includerea lui in anexa tratatului a fost singura cale de abordare a acestui subiect cu partenerul rus. El a mai aratat ca membrii comisiei mixte care vor analiza aceasta problema urmeaza sa se reuneasca in scurt timp.
Deputatii PD au anuntat ca la votul final se vor abtine considerand ca tratatul este "un esec al diplomatiei romanesti" pentru faptul ca nu s-a reusit clarificarea problemelor Pactului Ribentrop- Molotov si tezaurului Romaniei. PRM s-a declarat impotriva aprobarii documentului invocand "situatia grea a romanilor din Transnistria care sunt supusi nedreptat ilor de catre Rusia".
Tratatul trebuia sa primeasca votul final la sedinta de ieri, dar lucrarile au fost suspendate pe motiv ca s-a terminat programul in plina dezbatere a unui alt act normativ aflat pe ordinea de zi.
DANA PICIU

×
Subiecte în articol: politic