x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect: Nu se poate organiza referendum dacă textul propus ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului

Proiect: Nu se poate organiza referendum dacă textul propus ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului

22 Mar 2017   •   12:12
Proiect: Nu se poate organiza referendum dacă textul propus ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Mai mulţi deputaţi PSD, printre care preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, au iniţiat un proiect pentru modificarea legii referendumului, potrivit căruia nu se poate organiza un astfel de scrutin dacă textul propus ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. 

Proiectul mai spune, de asemenea, că preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, ci numai unul consultativ. 

Proiectul de lege care a fost pus miercuri în dezbatere la Comisia juridică de la Camera Deputaţilor prevede că nu pot face obiectul referendumului problemele care, potrivit art. 148 din Constituţie, nu pot fi supuse revizuirii, cele pentru care e necesară revizuirea Constituţiei, probleme fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care, potrivit Legii fundamentale, nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor. Articolul 148 din Constituţie se referă la aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene. 

"Nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. Referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatoriu. Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ. În cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate", se mai arată în iniţiativa legislativă. 

Iniţiatorii acestui proiect sunt deputaţii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu şi Iulian Iacomi. 

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă de modificare a legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului are drept obiectiv "alinierea la normele europene, respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi punerea în acord a normelor referendare cu deciziile Curţii Constituţionale". 

Liberalii nu susţin acest proiect de lege. 

"PNL nu e de acord cu nicio modificare a legii referendumului, forma actuală e suficientă pentru desfăşurarea oricărui referendum, e în acord cu prevederile Constituţiei şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia", a spus deputatul PNL Gabriel Andronache, în Comisie. AGERPRES

×