x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD fierbe până în toamnă. Cum poate pierde Dragnea partidul 

PSD fierbe până în toamnă. Cum poate pierde Dragnea partidul 

de Robert Kiss    |    20 Iul 2017   •   09:25
PSD fierbe până în toamnă. Cum poate pierde Dragnea partidul 

După doar şase luni de guvernare, sondajele de opinie arată că liderii PSD au pierdut multe procente din încrederea românilor, iar asta nu este singura proble­mă pe care o are Liviu Drag­nea. Victor Ponta plănuieşte să rupă o bucată din partid şi să înfiinţeze un nou grup parlamentar în septembrie, iar rivalii lui Dragnea fac deja strategii de culise pentru „decapitarea” actua­lului lider PSD. Impedimen­tul? Dragnea nu poate fi demis de Congres, ci doar printr-un referendum orga­nizat în rândul tuturor membrilor partidului. 

Toamna politică nu va fi cu siguranţă una uşoară pentru Liviu Dragnea şi asta din mai multe cauze. Fostul premier Victor Ponta a anunţat deja că din septembrie se va înscrie într-un alt partid, iar cel mai probabil acesta va fi noua formaţiune înfiinţată de amicul său, Daniel Constantin. Ponta nu va pleca însă de unul singur din PSD, ci va încerca să şubrezească şi mai mult poziţia lui Dragnea. Partidul lui Constantin are deja un grup de cinci deputaţi care va creşte prin înregimentarea unor nume celebre din PSD. Surse politice dau ca sigură plecarea lui Nicolae Bănicioiu din partid, odată cu Victor Ponta, la fel ca şi plecarea lui Eugen Teodorovici, demis zilele trecute din funcţia de consilier al premierului după o serie de atacuri la adresa lui Liviu Dragnea. Bănicioiu a făcut deja un prim pas spre divorţul de PSD când s-a alăturat grupului disi­denţilor la moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu. Deşi a votat pentru trântirea guvernului, având promisiuni de la Liviu Dragnea că va reintra în prim-planul politicii româneşti, Teodorovici a fost nemulţumit de evoluţiile ulterioare, iar recenta sa demitere din funcţia de consilier al premierului pare să-l fi deter­minat definitiv să plece din PSD. Mai sunt şi alţi parlamentari care, cel mai probabil, vor pleca din PSD şi care au făcut pentru asta un prim pas susţinându-l pe Sorin Grindeanu la moţiunea de cenzură. 

Conflictul cu Tudose arde mocnit 

Însă nu doar conflictul cu Victor Ponta îi dă bătăi de cap lui Liviu Dragnea. Relaţia cu premierul Mihai Tudose a devenit tensionată încă din primele zile de după învestirea noului Guvern, iar mai nou a început să genereze o masă critică în interiorul PSD. 

În Kiseleff se pune întrebarea dacă Liviu Dragnea mai poate rămâne preşedinte al PSD având atâtea probleme de imagine şi de gestionare a guvernării sau ar fi momentul pentru o schimbare radicală a „cercului zero” de putere. Pe scena politică se vehi­culează deja numele lui Mihai Tudose pentru preluarea frâielor în partid, dar acesta trebuie să găsească iniţial o soluţie tehnică pentru „decapitarea” lui Dragnea. Asta din cauză că actualul lider a fost ales în funcţie nu de către membrii Congresului, ci de către toţii membrii PSD într-un scrutin intern în care a candidat de unul singur şi a ieşit pe primul l o c . Astfel, Dragnea nu poate fi demis decât printr-un referendum făcut în rândul tuturor activiştilor PSD. Ultimele semnale arată că Liviu Dragnea pierde teren atât în ceea ce priveşte partidul, cât şi în cazul guvernării, capitol la care premierul Tudose a început să îşi impună punctele de vedere pe care mai apoi le anunţă de-a gata coaliţiei. Eşecul generat de amputarea programului de guvernare a căzut mai mult pe umerii lui Liviu Dragnea, după ce atât partenerii de la ALDE, cât şi premierul Tudose s-au opus vehement noilor măsuri gândite de Dragnea într-un cerc restrâns. Inclusiv mazilirea lui Bogdan Stan din fruntea ANAF este o dovadă a jocului independet făcut de Tudose, în condiţiile în care fostul şef al Fiscului era văzut drept omul lui Dragnea în cercurile social-democrate. De altfel, decapitarea conducerii ANAF a fost principalul sfat transmis de fostul premier Grin­deanu urmaşului său la Palatul Victoria. 

Procurorii îi dau târcoale 

Nu în ultimul rând, trebuie luată în calcul şi situaţia dosa­relor care atârnă ca o piatră de moară în cazul liderului PSD. Războiul pe care îl poartă cu DNA îl poate scoate definitiv din jocul politic dacă procurorii Codruţei Kovesi v o r a j u n g e să-l pună sub urmărire penală în afacerea Tel Drum sau ancheta care vizează lacul Belina. Problemele din Justiţie s-ar putea acutiza pentru Dragnea, mai ales că în toamnă vor avea loc şi ultimele termene din dosarul DGASPC Teleorman, în care patru dintre inculpaţi şi-au recunoscut până acum vinovăţia. Decizia nu va fi una definitivă, însă o eventuală condamnare pe fond, fie ea şi una cu suspendare, ar putea declanşa „măcelul” în partid, în sensul că le va da apă la moară celor care râvnesc în tăcere la preluarea puterii în PSD. Dragnea a spus însă că va folosi Parlamentul în acest război, semn că nu se va da la o parte de la anihilarea luptei anticorupţie dacă evoluţia dosa­relor o va impune. 
 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea