x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD retrage sprijinul politic lui Oprea, pe care îl şi exclude din partid şi face altă numire la MAI

PSD retrage sprijinul politic lui Oprea, pe care îl şi exclude din partid şi face altă numire la MAI

12 Ian 2009   •   00:00

Conducerea PSD a decis cu o largă majoritate retragerea sprijinului politic ministrului de Interne Gabriel Oprea, urmând să facă o nouă propunere pentru acest post, a anunţat, luni, după şedinţa BPN, liderul partidului, Mircea Geoană, care a anunţat şi excluderea lui Oprea din PSD.



Conducerea PSD a decis cu o largă majoritate retragerea sprijinului politic ministrului de Interne Gabriel Oprea, urmând să facă o nouă propunere pentru acest post, a anunţat, luni, după şedinţa BPN, liderul partidului, Mircea Geoană, care a anunţat şi propunerea de excludere a lui Oprea din PSD.

"Această situaţie încalcă atât disciplina de partid, cât şi mecanismul din protocolul de colaborare al coaliţiei pe care l-am stabilit cu partenerii de la PDL. Ţinând cont de sensibilitatea acestui minister şi de importanţa acestei zone, decizia pe care BPN a adoptat-o cu o largă majoritate – numai cu două abţineri – a fost retragerea sprijinului politic pentru domnul Gabriel Oprea, urmând ca PSD să facă premierului o propunere în următoarele zile", a adăugat Geoană.

Geoană a precizat că propunerea de excludere a lui Oprea din formaţiunea social-democrată a fost înaintată Comisiei de integritate a partidului.

"Ţinând cont de gravitatea gestului de indisciplină pe care domnul Oprea l-a afişat, repet, în mod deliberat în ultimile zile, BPN a avansat propunerea către Comisia de Integritate Morală şi Arbitraj a partidului ca domnul Oprea să fie exclus din PSD", a mai spus Geoană.

Preşedintele PSD a reluat afirmaţiile conform cărora numirile de secretari de stat la MAI nu au avut girul partidului. Conform lui Mircea Geoană, aceste numiri vor fi anulate, iar noile propuneri se vor face în urma convocării cât mai rapide a unui Comitet Executiv Naţional al PSD.

"Am discutat despre situaţia creată prin gestul domnului Gabriel Oprea, care, încălcând în mod deliberat deciziile cu privire la mecanismul de numire în funcţiuni de demnitate publică a reprezentanţilor PSD, a avansat propuneri care nu aveau girul partidului nostru către primul-ministru, cu privire la secretarii de stat şi alte structuri importante din cadrul Ministerului Internelor şi Administraţiei", a spus Geoană.

Geoană a precizat, răspunzând unei întrebări, că PSD va cere revocarea tuturor celor numiţi în funcţii de către Gabriel Oprea, urmând să se facă propuneri în acest sens pe canalul oficial de comunicare între PSD şi PDL. Preşedintele PSD a mai spus că există posibilitatea ca unii dintre cei numiţi de către Gabriel Oprea să fie reconfirmaţi şi de partid.

Mircea Geoană a arătat totodată că premierul Emil Boc a semnat numirile avansate de către Gabriel Oprea deoarece l-a considerat pe acesta de bună credinţă, el neştiind că Oprea nu are girul pentru a face astfel de propuneri. Geoană a mai spus că l-a informat ulterior pe Boc despre faptul că Oprea nu avea girul PSD pentru a face aceste propuneri, el declarând că Boc s-a arătat surprins de acest lucru.

Conform lui Geoană, PSD va convoca în cel mai scurt timp un Comitet Executiv Naţional pentru a avansa o nouă propunere pentru funcţia de ministru care să-l înlocuiască pe Gabriel Oprea. Liderul PSD a arătat că îi va sugera premierului Emil Boc ca, până în momentul în care va fi desemnat un nou candidat pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, vicepremierul PSD Dan Nica să asigure interimatul.

Geoană a mai spus că Virgil Ardelean nu figura pe lista de propuneri a PSD şi că PSD nu avea niciun fel de propuneri în ceea ce priveşte conducerea DGIPI. Liderul PSD a declarat că, în cursul zilei de luni sau marţi, va discuta cu premierul Emil Boc pe tema revocărilor şi a ţinut să prezinte scuzele sale pentru crearea acestui subiect, pe care l-a numit "artificial".

Liderul PSD a spus că, la votul din BPN, s-au înregistrat două abţineri, însă a refuzat să spună cui au aparţinut, adăugând că jurnaliştii vor afla sigur "pe surse" această informaţie.


Oprea: Nu fac, în acest moment, niciun comentariu privind motivaţiile reale ale deciziei BPN
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, după decizia BPN de a-i retrage sprijinul politic, că nu doreşte, pentru moment, să comenteze "motivaţiile reale" ale deciziei BPN.

Oprea a afirmat că a luat act de declaraţia liderului PSD, Mircea Geoană, privind retragerea sprijinului politic, dar că, "în acest moment", nu doreşte să facă niciun comentariu "privind motivaţiile reale ale acestei decizii".

El reiterat faptul că, după nominalizarea sa de către Comitetul Executiv Naţional pentru funcţia de ministru al Internelor, a susţinut ca priorităţile MAI să fie interesul cetăţeanului şi al României: siguranţa publică, descentralizarea, administraţie transparentă şi aderarea României la spaţiul Schengen în 2011.

"Am propus premierului Emil Boc numirea unor secretari de stat agreaţi de PSD şi recomandaţi pentru aceste posturi de probitatea lor morală şi profesională. La nivelul direcţiilor subordonate ministrului şi secretarilor de stat, am numit numai profesionişti din sistem, a căror probitate morală şi experienţă profesională nu poate fi pusă la îndoială şi nu se bazează pe carnetul de partid", a declarat Oprea.

Conducerea PSD a decis cu o largă majoritate retragerea sprijinului politic ministrului de Interne Gabriel Oprea, urmând să facă o nouă propunere pentru acest post, a anunţat, luni, după şedinţa BPN, liderul partidului, Mircea Geoană, care a anunţat şi propunerea de excludere a lui Oprea din PSD.

El a precizat că, atât timp cât va mai fi ministru al Internelor, va face o politică subordonată intereselor României, “fără a ceda intereselor de grup”.


Adrian Năstase: Un test al lui Băsescu în relaţia cu PSD

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, luni, după BPN, că retragerea sprijinului politic acordat lui Gabriel Oprea a fost o decizie logică, precizând că " a fost vorba şi de un test pe care Traian Băsescu s-a oferit să îl facă în relaţia cu PSD".

Năstase a spus că membrii Biroului Permanent Naţional au votat, practic, în unanimitate pentru retragerea sprijinului politic acordat ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

El a precizat că au existat, totuşi, două abţineri.

"A fost vorba şi de un test pe care Traian Băsescu s-a oferit să îl facă în relaţia cu PSD. (...) Acest vot este un vot şi împotriva unui coleg al nostru, dar este şi un vot de blam la adresa celui care a construit această strategie, care arată că rezervele unora dintre colegii noştri la acest parteneriat cu partidul lui Traian Băsescu au fost îndreptăţite", a afirmat Năstase.

Theodor Stolojan: Situaţia de la MAI este problema PSD
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că situaţia numirilor de la MAI şi retragerea sprijinului politic acordat ministrului Gabriel Oprea este "problema" PSD-ului, acelaşi lucru susţinându-l şi secretarul executiv al PDL, Mircea Toader.

Theodor Stolojan a precizat că retragerea sprijinului politic acordat lui Gabriel Oprea este "problema" PSD.

La rândul său, secretarul executiv al PDL, Mircea Toader, a declarat: "Nu facem nici un fel de comentariu. Nu este problema noastră. Dacă se întâmpla la noi în partid, aveam un punct de vedere. Dar, dacă nu s-a întâmplat la noi în partid, este problema lor".
Mediafax

×