x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD se antrenează pentru Opoziţie. Social-democraţii recurg la boicot pentru a-l stopa pe MRU

PSD se antrenează pentru Opoziţie. Social-democraţii recurg la boicot pentru a-l stopa pe MRU

29 Iun 2015   •   23:12
PSD se antrenează pentru Opoziţie. Social-democraţii recurg la boicot pentru a-l stopa pe MRU

Nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE divizează coaliţia. Cu UNPR votând alături de liberali, PSD preferă să boicoteze şedinţa Parlamentului. Tactica aleasă ar putea amâna decizia până la toamnă sau impune o nouă majoritate parlamentară.

Social-democraţii au hotărât să nu se prezinte, azi, în şedinţa plenului reunit în care ar trebui votată nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu ca şef al SIE. În lipsă de cvorum, alegerea lui MRU ca director al SIE ar fi tergiversată până la toamnă, în condiţiile în care azi este ultima zi a sesiunii parlamentare.

Strategia adoptată pare, mai degrabă, una specifică acţiunilor unui partid de opoziţie. În condiţiile în care UNPR a anunţat prin vocea lui Gabriel Oprea că va susţine nominalizarea lui MRU, singura opţiune a coaliţiei a rămas amânarea deciziei până după vacanţa parlamentară.



Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că în timpul votului din plen vor fi prezenţi doar el şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceau, iar restul parlamentarilor coa-liţiei, cu excepţia UNPR, vor boicota şedinţa.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a declarat după şedinţa Biroului Permanent că PSD nu va susţine propunerea lui Klaus Iohannis pentru conducerea SIE „pentru că este făcută netransparent, fără consultare, iar PSD nu renunţă la principiul ca un partid să nu aibă toată puterea”.

„Nu acceptăm numirea unui apropiat al lui Traian Băsescu la conducerea SIE”, a completat-o şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Membrii PSD din Comisia SIE se vor prezenta, însă, la audierea lui Ungureanu în Parlament.

Decizia boicotului a fost luată cu scandal în cadrul grupurilor reunite ale parlamentarilor PSD. Tensiunile din cadrul partidului au izbucnit după ce senatorul Şerban Nicolae le-a reproşat colegilor că se comportă ca un partid aflat în opoziţie.

Valeriu Zgonea a încercat să-l tempereze, însă mai multe voci din partid i-au cerut să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru că se comportă ca un stăpân şi a permis convocarea plenului reunit, în loc să tergiverseze votul.

„Eu le-am explicat că, din punct de vedere juridic, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem plen”, a spus Zgonea. Întrebată despre tensiunile din timpul şedinţei, Rovana Plumb a ridicat din umeri. „Nu au fost niciun fel de tensiuni.

Trecem printr-o perioadă în care trebuie să ascultăm toate opiniile colegilor, unii vorbesc cu vocea puţin mai tare, alţii puţin mai încet”, a explicat preşedintele interimar al PSD, în lipsa lui Victor Ponta.

În cele 78 de zile cât a fost premier al României (februarie-aprilie 2012), Mihai-Răzvan Ungureanu şi-a comandat din bugetul de stat produse cosmetice şi de îngrijire a corpului, alifii pentru uz personal, beţişoare pentru urechi, dar şi trabucuri, băuturi fine şi delicatese de lux.

×
Subiecte în articol: mru mihai razvan ungureanu psd opozitie