x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Radu Mazăre ar putea fi arestat în lipsă

Radu Mazăre ar putea fi arestat în lipsă

03 Ian 2018   •   09:31
Radu Mazăre ar putea fi arestat în lipsă

Radu Mazăre ar putea fi arestat în lipsă, dacă judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor decide, odată cu terminarea vacanţei de iarnă, să analizeze situaţia fostului primar al Constanţei înainte de 23 ianuarie, dată la care acesta avea primul termen în dosarul în care avea constituit control judiciar. Mazăre este judecat în patru dosare, din care două la ICCJ.

Poliţiştii constănţeni au sesizat pe 30 decembrie 2017 magistraţii Curţii Supreme cu privire la plecarea lui Radu Mazăre din România. Judecătorii ar putea decide chiar azi dacă iau în discuţie situaţia fostului lider PSD şi să dispună arestarea acestuia în lipsă, chiar dacă mai sunt aproape trei săptămâni până la data în care avea stabilită înfăţişarea în faţa instanţei. Mazăre avea instituit în acest dosar controlul judiciar, însă fără interdicţia de a părăsi ţara. Fostul edil este judecat aici pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată, după ce ar fi luat mită, în 2007, pentru emiterea autorizaţiilor de construcţie pentru două mall-uri. Radu Mazăre a fugit din România în prima zi de Crăciun, cu o cursă aeriană pe care a luat-o de pe Aeroportul “Henri Coandă”, cu destinaţia Paris. Pe 30 decembrie, ziua în care trebuia să se prezinte pentru a semna graficul de prezenţă la sediul poliţiei judeţene Constanţa, Mazăre a anunţat autorităţilor că se află în Madagascar unde cere azil politic.

 

Radu Mazăre a transmis că a plecat pentru că este ţinta statului paralel şi nu va beneficia în ţară de o justiţie independentă. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.

Fostul primar a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu într-un dosar din 2008, în care este acuzat că a prejudiciat statul cu 115 milioane de euro prin retrocedarea ilegală a mai multor plaje. Sentinţa nu este definitivă. Într-un alt dosar, de la ICCJ, Mazăre este judecat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, după ce ar fi primit 175.000 de euro mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru a-i fi atribuit firmei acestuia contractul de zece milioane de euro privind construirea cartierului social „Henri Coandă” din Constanţa. Între timp, şi Morgenstern, condamnat definitiv la opt ani de închisoare, a fugit din România, dar a fost prins zilele trecute, în Argentina. De asemenea, Radu Mazăre este judecat şi la Tribunalul Constanţa pentru abuz în serviciu, cu un prejudiciu de 1,1 milioane euro adus oraşului, prin vânzarea ilegală a unui teren din Mamaia. Următorul termen în acest dosar era chiar zilele acestea, pe 8 ianuarie. Pe lângă cele patru dosare în care este judecat şi chiar condamnat, Mazăre mai este cercetat în alte patru dosare deschise de DNA Constanţa pe numele său pentru mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu.

 

Radu Mazăre a investit sute de mii de euro în Mantasaly Resort, afacerea sa în turism din Madagascar. Potrivit procurorilor, banii au provenit tocmai din banii primiţi drept mită de la Avraham Morgenstern şi Elan Schwartzenberg, şi ultimul fiind fugit din ţară de mai mulţi ani

×
Subiecte în articol: radu mazare radu mazare a fugit