x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război Barna-Cioloş în legătură cu candidatura la prezidenţiale

Război Barna-Cioloş în legătură cu candidatura la prezidenţiale

de Ion Alexandru    |    17 Iun 2019   •   08:17
Război Barna-Cioloş în legătură cu candidatura la prezidenţiale

Alianţa 2020 USR-PLUS stă pe un butoi cu pulbere. În ultimele zile, atât în interiorul celor două partide, cât şi pe mai multe portaluri apropiate sistemului, a fost vehiculat un sondaj intern, neasumat, din care reiese că Dacian Cioloş este “mai prezidenţiabil” decât Dan Barna. Asta, după ce, imediat după alegerile din 26 mai, numele liderului USR a fost vehiculat ca fiind cu certitudine soluţia Alianţei pentru alegerile prezidenţiale. Faptul că atât Cioloş, cât şi Barna doresc să candideze a atras o reacţie virulentă din partea liberalului Rareş Bogdan, acesta atrăgându-i atenţia fostului premier tehnocrat că “Iohannis îl va spulbera”.

 

Mai multe site-uri apropiate sistemului şi zonei anti-PSD au prezentat, ieri, un sondaj intern din care rezultă că Dacian Cioloş este preferatul celor din USR şi PLUS pentru a fi candidatul Alianţei la alegerile prezidenţiale, respondenii preferându-l pe acesta în locul lui Dan Barna. Cele două partide negociază, în această perioadă, pentru desemnarea candidatului unic care să-l concureze în cursa pentru Cotroceni atât pe Klaus Iohannis, cât şi pe necunoscutul, deocamdată, candidat al Partidului Social Democrat.

Conform acestui sondaj, 55 la sută dintre votanţii Alianţei USR-PLUS doresc ca Dacian Cioloş să fie acest candidat unic, în  timp ce 24 la sută dintre respondenţi sunt de părere că Alianţa ar trebui să sprijine candidatura lui Klaus Iohannis. Alţi 21% dintre cei care au fost chestionaţi au răspuns că îl preferă pe Dan Barna pentru funcţia prezidenţială.

Ieri, atât Cioloş, cât şi Barna au scris texte identice pe conturile lor de Facebook, încercând să-şi liniştească susţinătorii. Barna a recunoscut, însă, că “pe alocuri, discuţiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei şi cu soluţii care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR şi PLUS vor merge mai departe împreună. Şi la prezidenţiale, şi la locale, şi la parlamentare. (…) Nicio încercare de dezbinare nu ne va descuraja. Nu o să cădem în capcana în care au căzut alţii în trecut”.

 

Al doilea “avertisment: din partea PNL

Fricţiunile din interiorul Alianţiei USR-PLUS creează convulsii şi în interiorul Opoziţiei extinse. Liderul informal al PNL şi capul listei de la europarlamentare din partea acestei formaţiuni politice, Rareş Bogdan, a reacţionat dur după ce a aflat, “pe surse”, că cei din USR-PLUS l-ar prefera pe Dacian Cioloş drept candidat pentru Palatul Cotroceni. Bogdan a declarat că “Dacian Cioloş va fi spulberat de Klaus Iohannis. În faţa lui Klaus Iohannis nu va lua nici 25% şi îl sfătuiesc prieteneşte să nu intre în această luptă pentru că se face de râs şi o să aibă probleme în propria formaţiune”.

Nu este pentru prima dată când Rareş Bogdan are o astfel de reacţie. În urmă cu două săptămâni, acesta i-a atras atenţia, voalat, lui Dan Barna, că, în situaţia în care îl va concura pe actualul preşedinte în cursa pentru Cotroceni, “Klaus Iohannis înţelege repede şi uită greu”.

 

Disperare mare în tabăra USR-PLUS. Medoda “sondajul intern” încearcă să-l scoată pe Cioloş preferatul pentru Cotroceni. Barna spune că nu va cădea în această “capcană”

 

×
Subiecte în articol: usr-plus dacian ciolos Dan Barna