x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război la baionetă pentru șefia PNL. Cîțu s-a autoexclus de pe grupul PNL Sector 5. Grupul a devenit „Echipa Orban”

Război la baionetă pentru șefia PNL. Cîțu s-a autoexclus de pe grupul PNL Sector 5. Grupul a devenit „Echipa Orban”

de Ion Alexandru    |    05 Iul 2021   •   07:20
Război la baionetă pentru șefia PNL. Cîțu s-a autoexclus de pe grupul PNL Sector 5. Grupul a devenit „Echipa Orban”

Bătălia pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal se duce în termeni aproape nemaîntâlniți la nivelul acestei formațiuni politice. Actualul președinte, Ludovic Orban, a coordonat, la finalul săptămânii trecute, personal alegerile pentru desemnarea noii conduceri a filialei Sector 5. Filială care îl are drept membru și pe premierul Florin Cîțu. Noul lider local este Dan Ștefan Meran, omul lui Orban, cel care împreună cu alți doi colegi au controlat compania de deratizare DD Deratex Prevent SRL, cea care a primit contracte prin negociere directă de la instituții de stat la conducerea cărora se află, de asemenea, membri ai PNL Sector 5. După ce Meran și-a adjudecat victoria, în defavoarea lui Cristian Băcanu, avocatul care l-a ajutat pe Orban să redacteze, în urmă cu câțiva ani, plângerea penală pentru înaltă trădare împotriva Vioricăi Dăncilă, administratorul grupului de WhatsApp al PNL Sector 5 a simțit nevoia să redenumească grupul „Team Orban”. Moment în care premierul Florin Cîțu a părăsit grupul.

 

Ludovic Orban și-a asigurat trei filiale ale PNL București de partea sa, la Congresul din 25 septembrie 2021, iar cea mai importantă filială pare să fie cea de la sectorul 5. „Jurnalul” a dezvăluit, chiar vineri, când au avut loc alegerile în această organizație, că apropiatul lui Orban, Dan Ștefan Meran, împreună cu alți doi colegi, au controlat, la vedere, până în luna noiembrie a anului 2020, compania de dezinsecție, dezinfecție și deratizare SC DD Deratex Prevent SRL, companie care a derulat, în perioada pandemiei, contracte de profil cu mai multe instituții centrale și locale, dar toate cu sediul în Capitală.

Trei autorități contractante care au apelat la serviciile acestei firme – ROMATSA, RAR și Palatele Brâncovenești, sunt conduse, ca o coincidență, de colegii de filială de partid ai celor trei foști patroni ai companiei.

Ei, bine, în această filială au avut loc, vineri seară, alegeri pentru desemnarea noului președinte. Iar taberele Cîțu-Orban s-au duelat inclusiv aici. Dan Ștefan Meran l-a contracandidat pe cel care deținea șefia organizației, deputatul Cristian Băcanu, cel care a conlucrat cu Ludovic Orban destul de strâns în cel puțin două ocazii. Una când Orban a formulat, la DIICOT, plângerea – clasată între timp – pentru înaltă trădare la adresa ex-premierului PSD Viorica Dăncilă, iar alta când a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției, pe vremea când Orban era premier.

 

Victoria lui Meran, urmată de o reacție incredibilă a șefului Executivului

 

Dan Meran și-a declarat susținerea pentru Ludovic Orban, în timp ce Cristian Băcanu a candidat ca om al lui Florin Cîțu. Președintele în exercițiu al PNL s-a îngrijit personal de organizarea alegerilor în această filială, a condus lucrările, a organizat urna de vot, echipele de înmânare și de numărare, procedura derulării și, la final, Dan Meran a câștigat organizația.

Asta, în condițiile în care, săptămâna trecută, în presă a fost prezentată o convorbire telefonică purtată între o membră a organizației și Dragoș Tănăsoiu, fost șef al Corpului de Control al Guvernului Orban, în care se discuta despre plata sumei de 400 de lei contra… vot.

După încheierea procesului de vot și declararea victoriei lui Dan Ștefan Meran, Dragoș Tănăsoiu a schimbat denumirea grupului de WhatsApp pe care discută membrii PNL Sector 5 din „PNL Sector 5” în „PNL Sector 5 #TeamOrban”, precizând că își dorește ca „nimeni să nu părăsească grupul”. La scurt timp, cineva a părăsit grupul (VEZI FACSIMIL). Este vorba despre chiar premierul Florin Cîțu.

Premierul și-a luat revanșa în fieful de la Iași

 

Weekendul trecut au avut loc alegeri în mai multe filiale locale liberale, însă cea mai fierbinte zonă pare să fi fost cea a Moldovei, unde filialele au fost „bătute” atât de Ludovic Orban, cât și de Florin Cîțu.

La Iași, noul președinte ales este Alexandru Muraru, ex-președinte interimar al organizației, după ce Costel Alexe, omul lui Ludovic Orban, a fost nevoit să se retragă, ca urmare a dosarului penal, cunoscut sub denumirea de „Șpagă de 22 de tone de tablă”, pe care DNA l-a deschis pe numele actualului președinte al Consiliului Județean. Alexandru Muraru face parte, conform informațiilor din interiorul partidului, din echipa care susține candidatura lui Florin  Cîțu la congresul din 25 septembrie și este reprezentantul special al Guvernului Cîțu pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei. 

Ludovic Orban a ținut însă să puncteze și aici. Liderul PNL a precizat că el este cel care l-a propus pe Alexandru Muraru să preia interimarul șefiei PNL Iași. 

Până în prezent, nouă filiale sunt ferm de partea lui Ludovic Orban, în timp ce Florin Cîțu încearcă să recupereze decalajul în Ardeal și în București. Astăzi, spre exemplu, au loc alegeri la nivelul Filialei Sectorului 2, unde se preconizează că echipa actualului premier va învinge.

 

×
Subiecte în articol: florin citu ludovic orban