x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război total în PSD, după eșecul moțiunii de cenzură. Demisii și acuzații tăioase

Război total în PSD, după eșecul moțiunii de cenzură. Demisii și acuzații tăioase

de Ion Alexandru    |    02 Sep 2020   •   09:59
Război total în PSD, după eșecul moțiunii de cenzură. Demisii și acuzații tăioase

PSD se află în fierbere, după ce, luni, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban nu a mai apucat să ajungă la votul final, întrucât nu a fost realizat cvorumul. În timp ce actuala conducere a partidului acuză de trădare și de dezertare parlamentarii absenți, doi reprezentanți ai PSD care nu agreează politica actualei conduceri acuză, practic, echipa lui Marcel Ciolacu ne inabilitate în negociere. Iar lucrurile s-au complicat și mai mult, după ce un celebru senator social-democrat și-a anunțat demisia de la conducerea unei comisii parlamentare.

 

Primul semnal că în PSD este un scandal fără precedent a fost dat, ieri, la Senat, unde președintele Comisiei Juridice, Șerban Nicolae, și-a anunțat demisia din funcție. Senatorul le-a scris colegilor său că nu mai există nicio justificare a amânării alegerilor pentru desemnarea unui nou președinte al Camerei Superioare a Parlamentului, pentru că ne aflăm, deja, în noua sesiune ordinară a Legislativului, iar Robert Cazanciuc este, în continuare, președinte interimar.

Supărarea lui Șerban Nicolae pornește de la faptul că, în luna februarie a acestui an, după demisia lui Teodor Meleșcanu, acesta a fost propus de grupul PSD pentru a prelua cea de-a doua funcție în stat. Propunerea grupului nu a fost, însă, supusă votului plenului Senatului, fiind preferată, mai întâi, preluarea interimatului funcției de către Titus Corlățean și, mai apoi, de către Robert Cazanciuc. Luni, Șerban Nicolae a scris pe contul său de socializare că este “o mare și nescuzabilă rușine” faptul că PSD nu a reușit să întrunească cvorumul necesar supunerii la vot a moțiunii de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban.

 

Ciolacu, atacat de Ștefănescu și Pleșoianu

Doi reprezentanți ai grupării considerate a fi făcut parte din vechea “gardă” a partidului, Codrin Ștefănescu și Liviu Pleșoianu, atacă la baionetă conducerea PSD, după eșecul moțiunii de cenzură. Codrin Ștefănescu îl sfătuiește pe Marcel Ciolacu să nu mai dea vina pe cei câțiva colegi aflați în spitale sau carantinați ca suspecți de Covid. “Când pregătești o moțiune, și chiar vrei să treacă, negociezi! Aveai cel puțin 9-10 voturi de la minorități, cel puțin 8 voturi de la neafiliați, plus PSD-iștii goniți de tine în ultimele luni. (…) Sunteti slabi și vânduți, Marcele! (…) Ai vrut să ajungi un fel de Liviu Dragnea, dar nu ești nici umbra lui pe timp de noapte! Pentru că el nu ne-a pus niciodată într-o astfel de situație ridicolă”, scrie Codrin Ștefănescu, pe contul său de socializare.

La rândul său, deputatul Liviu Pleșoianu precizează că “domnul Ciolacu a depus moțiunea de cenzură exact înainte de pseudo-congresul PSD, procedând întocmai precum Don Juan-ul de ocazie care mai adaugă ceva în slipi atunci când iese pe plajă ca să impresioneze. Moțiunea a fost depusă pe 17 august și votul a fost stabilit tocmai pe 31 august, în ultima zi de sesiune extraordinară, în ultima zi in care mai putea fi, adică, votată! Că e blat, că e doar politică de trei-lei-cuie, nici măcar nu mai contează... Ideea este că PSD începe să fie ridicol, iar acesta este de departe cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui partid”.

 

Dăncilă spune că nu este momentul certurilor

Fostul președinte al PSD și ex-premier Viorica Dăncilă face apel la calm. Aceasta precizează că suntem în campanie electorală, “deci nu acum e momentul pentru a discuta ce s-a întâmplat ieri (luni – n.red.) în Parlament cu moțiunea de cenzură a PSD”.

“Vom avea timp de acest lucru după 27 septembrie, vom vedea cine și cum a greșit. Până atunci trebuie să ne concentrăm pe mobilizarea partidului pentru alegeri și pe combaterea adversarilor PSD”, a declarat Viorica Dăncilă.

×