x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reacție DURĂ a premierului Mihai Tudose după creşterea dobânzii ROBOR: Colegii noştri de la BNR au fost plecaţi de acasă

Reacție DURĂ a premierului Mihai Tudose după creşterea dobânzii ROBOR: Colegii noştri de la BNR au fost plecaţi de acasă

29 Sep 2017   •   21:32
Reacție DURĂ a premierului Mihai Tudose după creşterea dobânzii ROBOR: Colegii noştri de la BNR au fost plecaţi de acasă

Premierul Mihai Tudose a criticat, vineri, deciziile Băncii Naţionale a României (BNR) în ceea ce priveşte majorarea dobânzii ROBOR, afirmând că printr-o astfel de măsură cei de la BNR au arătat că "au fost plecaţi de acasă".

"Cred că colegii noştri sau care ar trebui să fie colegii noştri, ai românilor, de la Banca Naţională au fost plecaţi de acasă", a declarat Tudose în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la finalul şedinţei Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat, care a avut loc la Suceviţa.

Primul-ministru este de părere că BNR ar fi trebui "să aibă grijă să nu crească (n.r. - dobânda) şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă".

El îşi propune să aibă, săptămâna viitoare, o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema creşterii dobânzii ROBOR. Tudose susţine că vrea să se asigure dacă BNR "mai este Banca Naţională a României sau o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel".

BNR a afişat joi un nivel al ROBOR pentru depozitele la 3 luni de 1,46%, faţă de 1,25% în şedinţa de miercuri, iar pentru cele la 6 luni - de 1,57%, faţă de 1,35%.

La începutul acestui an, ROBOR la 3 luni era de 0,87% iar ROBOR la 6 luni de 1,12%.

ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele. Indicele ROBOR se stabileşte zilnic şi are ca referinţă media aritmetică a cotaţiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală.

ROBOR este utilizat de toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile şi influenţează valoarea ratelor lunare la creditele în lei. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: mihai tudose