x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul a dat AVIZ NEGATIV referendumului iniţiat de Traian Băsescu

Parlamentul a dat AVIZ NEGATIV referendumului iniţiat de Traian Băsescu

de Veronica Micu    |    18 Iun 2013   •   09:38
Parlamentul a dat AVIZ NEGATIV referendumului iniţiat de Traian Băsescu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 14:30 - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în cazul iniţiativei preşedintelui privind un nou referendum, nu există nicio hotărâre, iar, după 20 de zile, Traian Băsescu poate să stabilească când vrea declanşarea referendumului.

"Din punct de vedere juridic, este una din acele situaţii în care Parlamentul şi-a îndeplinit obligaţia, dar nu există un proiect de hotărâre. Din păcate, a fost un proiect de avizare favorabilă care nu a întrunit numărul de voturi necesar, preşedintele este obligat să aştepte 20 de zile. Parlamentul şi-a făcut datoria şi preşedintele, după acest termen, poate să stabilească când vrea domnia sa declanşarea referendumului", a explicat Zgonea ziariştilor.

El a spus că, dacă raportul favorabil întrunea numărul de voturi necesare, atunci se publica în Monitorul Oficial, dacă nu, procedura se consideră îndeplinită.

"Din punctul meu de vedere, procedura este îndeplinită. Dacă grupurile parlamentare vor un proiect de hotărâre, pot să-l redacteze şi până săptămâna viitoare, dacă nu, fiecare parlamentar şi-a îndeplinit prevederea constituţională, a votat fie în comisie, fie în plen, din acest punct de vedere nu puteţi spune că Parlamentul a blocat, a obstrucţionat sau, în cel mai rău caz, s-a împotrivit dezbaterii pe această cerere a preşedintelui", a mai spus Zgonea.

UPDATE 12:20 -
Parlamentul a dat aviz negativ propunerii preşedintelui Traian Băsescu de organizare referendumului pe tema reducerii numărului de parlamenatri şi a Parlamentului unicameral. Au fost 123 de voturi "împotrivă", 191 de voturi "pentru" şi 69 de abţineri. Parlamentarii PDL au cerut reluarea votului, dar președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a refuzat cererea.

UPDATE 11:45
- Călin Popescu Tăriceanu a declarat, de la tribuna Parlamentului, că "este momentul să spunem lucrurilor pe nume, ce înseamnă acest demers, de Parlament cu 300 de membri şi sistem unicameral".

"Parlamentul nu se numără cu suta. Avem o problemă serioasă cu actualul preşedinte în ceea ce priveşte înţelegerea democraţiei. Parlamentul înseamnă cea mai pură expresiei a democraţiei într-o ţară. Sunt de părere că este suprapopulat, dar nu limitarea pe care vrea s-o aducă preşedintele este soluţia. Demersul lui Băsescu este pur de câştig politic. Noi, liberalii, ar trebui să spunem NU lui Băsescu.
Băsescu a vrut şi a reuşit oarecum să transforme sistemul politic din România într-unul cvasiprezidenţial. Un parlament unicameral are expresie redusă", a afirmat fostul premier Tăriceanu. 

UPDATE 11:25
- Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor a început. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că din cei 583 de parlamentari sunt prezenţi 481.

-----------------------------------------------------

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat, luni, raport favorabil consultativ de avizare, cu observaţii, la solicitarea preşedintelui României cu privire la organizarea unui referendum naţional privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului total de senatori şi deputaţi la maximum 300.

Raportul de avizare a fost adoptat cu majoritate de voturi. S-au înregistrat trei voturi împotrivă şi trei abţineri.

Citeşte şi Zgonea: Preşedintele şi-a dublat bugetul şi angajaţii. Nu poate să ceară reducerea numărul de parlamentari

Cristian Preda: Dacă USL nu rezolvă tema bicameralism vs unicameralism vom avea un blocaj la revizuirea Constituţiei

Ponta: Dacă preşedintele vrea referendum, să facă! Pe mine n-o să reuşească să mă atragă într-un scandal



Avizul dat de Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor este unul consultativ, dar obligatoriu să existe.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis săptămâna trecută conducerii Legislativului o scrisoare în care solicită organizarea unui referendum naţional privind trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni seara, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că referendumul privind Legislativul unicameral cu 300 de parlamentari va fi declanşat după adoptarea noii legi a referendumului şi a Constituţiei revizuite de către Parlament, punctând că acest lucru se va întâmpla cu cel puţin o săptămână înaintea referendumului pentru revizuirea Legii fundamentale.

"Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: primul este legat de adoptarea noii legi a referendumului şi al doilea - adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite", a precizat Traian Băsescu.

El a mai spus că respectivul referendum va fi declanşat cel puţin cu o săptămână înaintea scrutinului popular pentru Constituţie.



×