x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ridzi, 30 de tunuri

Ridzi, 30 de tunuri

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    07 Iul 2009   •   00:00
Ridzi, 30 de tunuri

Familia Iacob-Ridzi este una plină de surprize şi de imaginaţie când vine vorba de cheltuirea dubioasă a banului public.

Dacă doamna ministru a reuşit să intre în istorie cu "cea mai scumpă scenă din lemn din lume", domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi o depăşeşte detaşat prin aprobarea construirii celei mai scumpe telegondole din lume, evaluată la 80 de milioane de euro. Realizare de care românii ar fi chiar mândri, dacă primarul Ridzi n-ar fi fost atât de îndârjit să cheltuie banul public aferent proiectului prin firme apropiate familiei sale.

Scandalul banilor cheltuiţi de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) pentru organizarea evenimentelor prilejuite de 2 mai, "Ziua Tineretului", se mută la Petroşani şi aduce la lumină afacerile familiei Ridzi. "Cea mai scumpă scenă din lume" este o afacere umbrită de cea pregătită la Petroşani de soţul doamnei ministru - "Cea mai scumpă telegondolă din lume" - evaluată la peste 80 de milioane de euro.

CONCESIUNE PENTRU FAMILIA VICEPRIMARULUI
În ordine cronologică, primul scandal în care a apărut numele familiei Iacob-Ridzi a avut loc cu trei ani înainte, pe când soţul doamnei ministru era viceprimar la Petroşani. Atunci a ieşit la iveală faptul că firma Euro Riva Serv SRL a beneficiat de o concesiune de teren din partea primăriei fără respectarea condiţiilor legale. Euro Riva SRL, firma familiei Iacob-Ridzi, controlează un lanţ de magazine din Valea Jiului şi a primit prin concesiune un teren de 180 de metri pătraţi de la Primăria Petroşani, prin încredinţare directă, deşi legea stipulează clar obligativitatea organizării unei licitaţii.

Legal, încredinţarea directă se face doar în cazul persoanelor fizice sau juridice care deţin deja un teren concesionat şi au nevoie de o suplimentare a suprafeţei cu scopul edificării unei construcţii. În toate celelalte situaţii este necesară organizarea unei licitaţii. Ei bine, nu doar că nu s-a făcut nici o licitaţie pentru concesionarea celor 180 mp de teren, dar concesionarul, Euro Riva Serv SRL, nu a trecut la ridicarea construcţiei în termenul legal de un an. Potrivit legii, concesionarul este obligat să demareze lucrările la imobilul pentru care a fost necesară concesiunea în termen de maxim 12 luni.

TELEGONDOLA LUI RIDZI
Anul trecut, Tiberiu Iacob-Ridzi a devenit primar. Unul din cele mai mari proiecte ale familiei Ridzi a fost construirea unei telegondele în Valea Jiului. "Telegondola a reprezentat proiectul în care, la început, am crezut doar eu şi Tiberiu. Acum, proiectul telegondolei a devenit cel mai mare proiect de dezvoltare turistică în România", susţine ministrul Monica Iacob-Ridzi pe site-ul personal.

În campania electorală, actualul ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi spunea că: "în acest moment pot să vă asigur că proiectul de dezvoltare turistică a Văii Jiului va reprezenta o prioritate pentru mine şi viitorul guvern PD-L, iar împreună vom reconstrui Valea Jiului".

Pentru început, Primăria Municipiului Petroşani, condusă de PD-L-istul Tiberiu Iacob-Ridzi, a plătit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi doar pentru realizarea proiectului tehnic intitulat "Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng".

Licitaţia a fost câştigată de firma Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru (CPPC) SA din Petroşani, o societate controlată de oamenii lui Adrian Gârdean din Grup 95 SRL. Acesta din urmă este un controversat om de afaceri, care la acest moment este administrator al Aviaţiei Utilitare SA din Bucureşti, societate controlată de cumnatul lui Gârdean, Sorin Avramescu.

Cei doi cumnaţi şi-au legat de-a lungul timpului numele de Grup 95 SRL, dar şi de Global Invest SRL din Aninoasa. Gârdean şi Avramescu au renumele unor adevăraţi baroni ai afacerilor cu bani publici din judeţ.

CONTESTAŢIE
Licitaţia prin care CPPC SA a "pus mâna" pe contractul pentru proiectul tehnic al staţiunii din Parâng a fost una care a ridicat la rândul ei semne de întrebare. Astfel, contestată, licitaţia a fost anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Numai că Primăria Petroşani a atacat decizia în instanţă, iar Curtea de Apel Alba i-a dat dreptate. În acest fel, primăria a primit dreptul de a da proiectul pe mâna societăţii care a făcut cea mai scumpă ofertă.




CPPC SA a cerut cu 1,2 milioane de lei mai mult decât a următorul competitor. În acest fel, primăria nu numai că a ales cea mai scumpă ofertă financiară, dar a creat şi o altă situaţie specială: proiectantul telegondolei avea calitatea de beneficiar direct al proiectului care prevede investiţii masive în jurul Hotelului Rusu, proprietate a familiei Gârdean. Un detaliu deloc nesemnificativ este acela că judecătorul care a ales să păstreze decizia primăriei pentru atribuirea lucrării către CPPC SA este chiar finul lui Adrian Gârdean, Nicolae Durbacă.

UN PROIECT DE ÎNGHEAŢĂ APELE
Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng, aşa cum a fost proiectat, presupune investiţia într-o telegondolă de 8,2 kilometri lungime, dar şi amenajarea unei instalaţii de teleschi, a unui parc de snowboarding, a unui centru de servicii turistice. Nu în ultimul rând, proiectul presupune şi achiziţia a 30 de tunuri de zăpadă artificială şi amenajarea unui lac de acumulare cu o capacitate de 50.000 metri cubi care să asigure alimentarea respectivelor instalaţii de produs zăpadă.

Aceste două obiective din urmă stârnesc curiozitatea, pentru că primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi cumnatul său, Sorin Ridzi, au fost asociaţi într-o societate de producere a instalaţiilor frigorifice, Riva Cool Technique. Societatea respectivă şi-a schimbat denumirea în Ruma Cool Technique, în 2002, când cei doi cumnaţi şi-au cesionat părţile sociale deţinute, renunţând şi la calitatea de administratori, transferând totul pe numele asociaţilor lor, Rudy Doorgeest şi al soţiei sale, Magdalena Bădiţă.

HALTA DE LA RUSU
Potrivit studiului realizat de CPPC SA din Petroşani, rezultă că instalaţia de telegondolă va fi formată din două tronsoane. Telegondola va pleca din Petroşani şi se va opri la staţia intermediară Hotel Rusu. De aici va pleca mai departe către vârful Slima. Pe lângă telegondolă, la Hotel Rusu va fi montată şi instalaţia pentru telescaun care va face legătura cu telescaunul deja existent.

"La staţia intermediară de la Hotel Rusu se execută un tunel subteran din beton armat care asigură accesul din şi spre hotel, scări de acces din beton şi balustrăzi metalice...", se precizează în studiul realizat de câţiva ingineri, printre care şi Francisca Ponyiczky, care este soţia lui Paul Ponyiczky, directorul Hotelului Rusu. De altfel, doamna inginer Ponyiczky a fost membru al Consiliului de Administraţie al Grup 95 SRL.

Hotel Rusu este proprietatea societăţii Global Invest SRL din Aninoasa, firmă controlată în momentul de faţă de Daniela Gârdean, soţia lui Adrian Gârdean. Alături de soţia lui Gârdean, asociată mai apare Carmen Daniela Fage.

Contactată telefonic, Francisca Ponyiczky a spus că "la Hotelul Rusu nu se va construi un tunel subteran. Nu ştiu de ce este relevant acest lucru, pentru că acolo am lucrat în echipă mai mulţi ingineri".

O ŞCOALĂ PENTRU PATRU ZILE
Primarul Petroşaniului mai are la activ o altă licitaţie cel puţin ciudată. În luna aprilie a.c., primăria a deschis ofertele de la o licitaţie pentru proiectul tehnic de îmbunătăţire a infrastructurii educaţionale la Şcoala generală "I.G. Duca". La licitaţie s-au prezentat opt societăţi, dar câştigătoare a fost declarată societatea Proiect 2000 SRL din Petroşani, care avea cea mai scumpă ofertă, 190.000 de lei.

Oferta firmei sare însă în ochii din punct de vedere al termenului de execuţie asumat: patru zile. Proiect 2000 SRL face parte însă din grupul de interese apropiat primarului de la Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi.
Este vorba de firma care s-a ocupat de amenajarea Hotelului Rusu pe un proiect RICOP de 300.000 de euro.

 

Firma MTS a plătit doar două trupe la Costineşti
Media Pro Pictures a plătit costul întregului eveniment de la Costineşti la care au participat 10 trupe, suma totală ridicându-se la aproximativ 120.000 de euro, primind de la firma Artisan Consulting numai 38.450 lei fără TVA (aproximativ 9.000 de euro) pentru prezentarea a două trupe şi realizarea unui reportaj, după cum a declarat ieri în faţa comisiei de anchetă directorul general al MPP, Andrei Boncea. 

Potrivit acestuia, pentru prezentarea a două trupe Media Pro Pictures a avut un contract cu Artisan Consulting, firmă despre care "ştia" că reprezintă Ministerul Tineretului şi Sportului. Boncea a subliniat însă că MPP nu a avut nici o legătură contractuală cu MTS şi a precizat că valoarea contractului pe care MPP l-a încheiat cu Artisan Consulting pentru organizarea evenimentului "MTV Days" la Costineşti s-a ridicat la 38.450 lei fără tva. 

 

Potrivit contractului încheiat de MPP cu Artisan, a spus Boncea, MPP se obliga să asigure prestarea de servicii pentru prezentarea a două trupe, Zdob şi Zdub şi Alex, şi să asigure producţia unui reportaj realizat la solicitarea lor. De altfel, în contractul dintre Artisan şi MPP se specifică că se alocă suma de 9.520 lei pentru producţia unei ştiri de 30 de secunde. "Media Pro Pictures a pus la dispoziţia lor tot ce era în program şi ei (Artisan) au ales ce au vrut. Singura participare a Artisan în relaţia cu Media Pro Pictures este legat de cele două trupe", le-a explicat deputaţilor Andrei Boncea.

Întrebat dacă "altcineva" a mai plătit "ceva" la evenimentele de la Costineşti, Boncea a declarat că pentru "echipamentul tehnic pentru prestarea trupelor", adică scena, a existat un alt contract cu o altă firmă în valoare de 29.000 de lei. "Toată scena de la Costineşti, cu echipamentele de sunet şi lumini cu tot, a costat 80.000 lei fără TVA, care au fost plătiţi de MPP unei companii cu care a mai lucrat, Standard Vision, care este şi agentul prin care au fost plătiţi artiştii", a spus Boncea.

Sucontractorul pe Bucureşti, firma Mobile Media, spune că a primit pentru organizarea evenimentelor 31.855 de euro, din care cheltuielile cu cei 5 artişti care au concertat au fost de aproximativ 28.000 de euro, restul de bani fiind alocaţi pentru două instalaţii de karaoke, una din ele trimisă la Costineşti şi una instalată în Parcul IOR. Reprezentantul Mobile a spus că a mai văzut şi o altă scenă în partea dreaptă a Parcului IOR, dar că nu ştie dacă ea a fost folosită.

La audiere a fost prezent şi avocatul firmelor Artisan şi Mark, care însă a venit numai pentru a informa comisia că există o anchetă a DNA care are în vedere aceleaşi aspecte şi că cele două firme nu aveau obligaţia să se prezinte la această comisie, având calitatea de invitat. Cât priveşte contractele firmelor, avocatul acestora a spus că subcontractorii i-au ameninţat cu justiţia dacă le vor divulga. La începutul şedinţei, deputatul PD-L Cristian Boureanu a anunţat că a primit o înştiinţare oficială de la Parchet care arată că se efectuează acte premergătoare în acest dosar şi a cerut dizolvarea comisiei.

Cererea lui a picat la vot, iar înştiinţarea Parchetului a fost trimisă către conducerea Camerei.

În jurul prânzului, la partid, liderii PD-L şi-au pierdut convingerea pe care o aveau în week-end când afirmau că Monica Iacob ar trebui să demisioneze pentru a nu mai afecta imaginea partidului. Vicepreşedintele Cezar Preda a lipsit de la şedinţa conducerii PD-L, Radu Berceanu a plecat fără să murmure un cuvânt în faţa presei, iar Vasile Blaga şi Adriean Videanu s-au făcut că au alte preocupări.

Nici în şedinţă nu s-ar fi discutat decât "cinci minute" şi atunci doar pentru a reitera decizia deja cunoscută: PD-L nu va fi "scut" pentru cineva împotriva căruia va începe urmărirea penală. Cel puţin aşa a declarat vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur. "Nu suntem umbrelă de vreme rea pentru nimeni în această ţară, mai puţin pentru membrii PD-L", a relatat Flutur.

Deşi în ultimele zile mai mulţi lideri PD-L au spus că scandalul Ridzi afectează imaginea partidului, Flutur a susţinut că nimeni nu a cerut ca ea să demisioneze sau să fie demisă. Întrebat însă dacă Ridzi a fost la şedinţă, Flutur a spus că nu, deşi surse democrat-liberale spun că ministrul a fost prezent, dar a plecat pe furiş, când toţi ziariştii intraseră la conferinţa de presă.
• Aniela Nine, Monica Iordache Apostol

Citiţi aici despre investiţiile făcute în zona Hotelului Rusu
Citiţi aici documentul de conmcesionare a terenului din municipiul Lupeni

×