x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romania, condusa de la Viena de Basescu

Romania, condusa de la Viena de Basescu

de Magda Marincovici    |    10 Mai 2006   •   00:00
Romania, condusa de la Viena de Basescu

Operatia de hernie de disc la care a fost supus presedintele Basescu, intr-un spital din Viena, a reusit. In functie de evolutie, seful statului ar putea ramane sub supraveghere timp de sapte zile. Lui Basescu i s-au pus insa la dispozitie linii telefonice operative si un curier special pentru corespondenta.

Medicii de la Spitalul Allgemeines Krankenhaus din Viena (AKH) care l-au operat pe presedintele Traian Basescu au declarat ca interventia chirurgicala a decurs normal, nu au aparut complicatii si au incetat durerile.

Operatia pentru eliminarea unei hernii de dimensiuni "neobisnuite" a fost realizata in clinica de neurochirurgie a Spitalului AKH, in noaptea de luni spre marti, de o echipa condusa de prof. dr. Engelbert Knosp, presedintele departamentului de neurochirurgie al spitalului. Echipa de anestezie a fost coordonata de prof. dr. Michael Zimpfer.

HERNIE NEOBISNUITA. Knosp a anuntat dupa operatie ca hernia a provocat "probleme neurologice", presedintele nemaiavand sensibilitate in partea inferioara a corpului, din cauza tasarii nervilor. Medicii austrieci au afirmat ca a fost o hernie de disc "de o dimensiune neobisnuita, foarte diseminata, care nu se afla in locul obisnuit si atingea mai multi nervi".

Ei considera ca Basescu "va putea face cativa pasi pana la sfarsitul saptamanii", dar va trebui sa urmeze un program de recuperare. "Din punctul nostru de vedere, ne-am dori sa il mai tinem inca doua-trei saptamani", a declarat profesorul Reihnard Krepler, medic-sef la AKH.

OPTIUNI. Un cuvant hotarator in decizia presedintelui de a se opera la Viena l-a avut doctorul Florin Exergian, neurochirurg, specialistul numarul unu in Romania in interventiile chirurgicale de hernie de disc. Presedintele avea de ales intre a fi operat la Bucuresti, ieri de dimineata, la Spitalul Bagdasar-Arseni, sau la Viena, in noaptea de luni spre marti. Conf. dr. Gheorghe Iana, medicul care i-a facut RMN-ul presedintelui Traian Basescu, a precizat ca simptomele s-au agravat luni, in jurul orei 18:00, impunandu-se interventia de urgenta. Desi pentru profesorul Florin Exergian hernia de disc este o operatie de rutina, totusi ieri seara, dupa o zi de interventii chirurgicale, a refuzat sa-si asume raspunderea de a-l opera pe presedinte. Knosp a mentionat ca a fost ales AKH deoarece spitalul dispune de "toate echipamentele moderne" si colaboreaza cu Spitalul Universitar din Bucuresti. Medicul austriac a mai spus ca a fost efectuata si o endoscopie.

NEPLACUT
Desi vizita de luni a premierului Tariceanu la Elias a fost una fulger, acesta a ajuns totusi pana la "pacientul" Basescu. Surse spitalicesti spun ca presedintele fusese instiintat de dorinta premierului de a veni la spital si ii transmisese acestuia sa nu vina, pentru ca nu va fi primit. Tariceanu, care cu cateva zile in urma a ras copios la pamfletul dedicat presedintelui, nu a inteles nici refuzul lui Basescu, nici starea acestuia si nici momentul tensionat in care se afla. Astfel, el a fortat intrarea in rezerva, impunandu-se in fata directorului SPP, Lucian Pahontu, cu anuntul "Sunt premierul Romaniei!". De cealalta parte a usii insa, "pacientul" i-a transmis sec: "Nu simt nici o placere sa te vad". Iar "premierul Romaniei" a plecat mai iute decat a venit.

O hernie se putea opera si la Bucuresti


Prof. dr. A.V. Ciurea, unul dintre cei trei specialisti neurochirurgi selectati de Sorin Oprescu, a declarat pentru Jurnalul National ca interventia chirurgicala la care a fost supus presedintele Basescu se putea realiza la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni. Spitalul dispune de medici si de echipamente medicale care ar fi putut fi puse la dispozitia presedintelui, a completat prof. Ciurea, seful sectiei neurochirurgie I.

De aceeasi parere este si dr. Florin Eduard Exergian, seful sectiei Neurochirurgie II de la Spitalul Bagdasar-Arseni, neurochirurgul comisiei convocate de Eugen Nicolaescu (foto). Dr. Exergian a declarat ca "operatia se putea face la Spitalul Bagdasar si la fel de bine in orice spital din Romania, pentru ca este o interventie de rutina". Constantin Popa, directorul general al Institutului de Boli Cerebro-Vasculare "Vlad Voiculescu", cel care a condus lunga vreme Societatea Romana de Neurologie, a fost singurul mare specialist roman care a facut parte din ambele comisii medicale, atat cea condusa de prof. dr. Sorin Oprescu, cat si din cea condusa de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Academicianul profesor doctor Constantin Popa a reafirmat cu tarie ca examenele medicale, in frunte cu rezonanta magneto-nucleara (RMN), au evidentiat doar o hernie de disc lombara. Exista mai multe tipuri de hernii de disc: unele simple, altele intr-o faza avansata, cele complexe necesitand interventia chirurgicala. La presedintele Romaniei, Traian Basescu, se impunea operatia.

De la inceput, presedintele Traian Basescu a fost considerat o "urgenta medicala". Aceasta afirmatie a trezit suspiciuni potrivit carora nu ar fi numai o hernie de disc. Suspiciunile s-au inflamat atunci cand s-a anuntat ca presedintele este operat intr-un spital din Viena, in timp ce chirurgii de la Bucuresti deja se pregateau de interventie.

In legatura cu aceste suspiciuni, conf. dr. George Iana, seful sectiei de imagistica de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, ne-a declarat ca "RMN-ul pe care i l-am efectuat, ca si bilantul facut luni erau in limite absolut normale. RMN-ul arata doar hernia de disc". Conf. George Iana mai spune ca seful statului a fost operat la Viena si nu la Bucuresti deoarece sala de operatie a Spitalului Bagdasar-Arseni nu intrunea conditiile tehnice, iar echipa nu putea fi pregatita in cel mai scurt timp. Conf. dr. Gheorghe Iana a refuzat sa faca parte din prima comisie medicala, condusa de prof. dr. Sorin Oprescu. Motivul esential: absenta din echipa a prof. dr. Florin Exergian, cotat cel mai bun chirurg de hernie de disc la ora actuala in tara noastra. (Oana Antonescu, Florin Condurateanu)

OPRESCU A VRUT SA-SI FACA IMAGINE
Ministrul Nicolaescu il acuza pe Sorin Oprescu ca a vrut "sa isi faca imagine pe starea sanatatii presedintelui si ca incearca sa bagatelizeze o situatie destul de importanta". Din aceasta cauza, comisia medicala desemnata de Sorin Oprescu a fost inlocuita luni seara, la cererea lui Nicolaescu, cu cea alcatuita din dr. Florin Exergian, dr. Vasile Ciubotaru si acad. prof. dr. Constantin Popa.

Nicolaescu are si alte motive de anulare a comisiei lui Oprescu. Unul dintre acestea este scandalul care dainuie de cateva luni la Spitalul Bagdasar-Arseni, locatia luata in calcul in cazul unei operatii la Bucuresti. Dupa cum se stie, Nicolaescu este cel care l-a demis pe prof. dr. Vlad Ciurea de la conducerea Spitalului Bagdasar-Arseni. Prof. dr. Vlad Ciurea a sesizat "situatia anormala", creata de la instalarea noii conduceri, prin "mutari nejustificate de personal si camere" etc. Prof. dr. Ciurea avertiza ca se incearca desfiintarea Clinicii de Neurochirurgie 1 si "dizolvarea Centrului de Excelenta".

Presedintele nu-si transfera atributiile


Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a anuntat ieri ca spitalizarea presedintelui Traian Basescu dupa operatie ar putea dura sapte zile si ca nu este cazul unui transfer de atributii in aceasta perioada. "Medicii care l-au operat pe presedinte sunt optimisti in ceea ce priveste recuperarea. In cazul unei evolutii normale, spitalizarea poate dura sapte zile", a spus Saftoiu.

COSTURI SUPORTATE DE FAMILIE. Ea a precizat ca familia presedintelui va suporta costul operatiei. Cat priveste transferul de atributii, purtatorul de cuvant al Presedintiei a spus ca "nu este cazul". "In salonul presedintelui, din cadrul spitalului, fiind instalate linii telefonice operative, ceea ce face posibila contactarea in orice moment a presedintelui. Corespondenta este asigurata de un curier special, deci nu exista probleme in exercitarea atributiilor", a spus Saftoiu.

REFUZ. Dupa declaratia Adrianei Saftoiu, presedintele Senatului, Nicoale Vacaroiu, a mentionat ca a fost sunat in cursul noptii de luni spre marti, in jurul orei 23:00, de seful statului, Traian Basescu , care l-a intrebat daca este de acord sa preia atributiile de presedinte interimar al tarii pentru perioada cat el urma sa se afle in operatie. "I-am explicat ca nu exista prevedere constitutionala pentru o perioada atat de scurta de timp si ca procedurile, in general, sunt complicate", a declarat ieri Vacaroiu. El a adaugat ca l-a asigurat insa pe Traian Basescu ca se va afla in permanenta legatura cu consilierul prezidential Sergiu Medar. (Aniela Nine)

SPITALUL AKH, IN CIFRE
AKH are peste 2.200 de paturi si 9.000 de angajati, dintre care 1.575 medici si 2.785 asistente, 27 de clinici universitare si peste 50 de blocuri operatorii, care functioneaza pentru cele 50 de specializari existente. AKH a efectuat sute de transplanturi de rinichi, 67 de ficat, 26 de inima, 81 de plamani, trei de pancreas si 157 de maduva osoasa. Taxa oficiala pentru spitalizare per pacient si per zi este de 730 de euro, iar pentru cetatenii straini este de 978 de euro. Engelbert Knosp, celebru neurochirurg, s-a nascut in 1953 si este absolvent al Universitatii din Viena. In 1987 a obtinut calificarea in neurologie si in 1989 pe cea in neurochirurgie. Michael Zimpfer, cel care a coordonat echipa care a efectuat anestezia generala a presedintelui, s-a nascut in 1951, in Innsbruck. Este conducatorul sectiei de anestezie generala si medicina intensiva si al Institutului Ludwig Boltzmann pentru anestezie si medicina intensiva.
×