x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romania, "victima" intereselor lui Oostlander

Romania, "victima" intereselor lui Oostlander

03 Feb 2004   •   00:00

Europarlamentarul olandez Arie Oostlander a propus suspendarea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana pentru ca "este raportor pentru Turcia, iar intarzierea negocierilor cu Romania ar reprezenta o premisa ca Turcia sa ramana in carti". Acest scenariu a fost lansat ieri de purtatorul de cuva nt al PSD, Bogdan Niculescu- Duvaz. "Domnul Oostlander are interes sa lege soarta Romaniei de cea a Turciei. Eu cred ca referirile la neindeplinirea de catre Romania a criteriului politic, o tema ce nu a mai fost discutata de ani buni, este o dovada ca se incearca neapa rat blocarea negocierilor ", a declarat Duvaz. Liderul PSD a spus ca "si Parlamentul European este intr-o perioada electorala si sunt parlamentari care stiu ca nu vor fi candidati". "Unii incearca sa se faca utili pe ultima suta de metri. Oostlander poate fi unul dintre ei", considera Duvaz.

LOBBY.Purtatorul de cuvant al PSD a precizat ca saptamana aceasta va fi declansata o vasta actiune de lobby, pentru a impiedica adoptarea amendamentului lui Oostlander de catre Comisia de politica externa a Parlamentului European. "Noi vom contacta parlamentarii europeni din Comisia de politica externa si nu numai. Sunt foarte multe lucruri pe care europarlamentarii nu le cunosc si ii vom informa in aceasta campanie de lobby. Ei nu stiu de pilda ca legea organizarii judiciare si statutul magistratilor se afla deja in dezbaterea Parlamentului sau ca avem deja o lege a conflictului de interese ", a adaugat Duvaz. El a precizat ca presedintele PE, Pat Cox, se va intalni cu presedintele Camerei Deputatilor,Valer Dorneanu, la Budapesta.

Avertismentul de la Atena
Scenariul lui Duvaz nu este o noutate. Premierul Adrian Nastase a anticipat astfel de sicane din partea unor parlamentari europeni, inca din aprilie 2003, dupa ce a participat la Atena la semnarea tratatului de aderare la UE a "Grupului celor 10". "Exista o presiune pentru a largi acest grup de tari, care sa intre in Uniunea Europeana mai departe. Unii vor pune accentul pe Croatia sau pe fostele tari ale Federatiei Iugoslavia, altii pe Turcia. Vor fi tot felul de mici jocuri politice pe care unii si altii din diferite capitale vor incerca sa le faca", a spus Nastase.

×
Subiecte în articol: politic