x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Românii din diaspora vor putea vota două zile la alegerile parlamentare din acest an

Românii din diaspora vor putea vota două zile la alegerile parlamentare din acest an

14 Sep 2020   •   17:25
Românii din diaspora vor putea vota două zile la alegerile parlamentare din acest an

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, un amendament la proiectul de lege privind modificarea și completarea unor legi în materie electorală, potrivit căruia alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziție două zile, sâmbătă și duminică, pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an.

S-au înregistrat 160 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și 5 abțineri.

Cu toate acestea, în contextul pandemiei de coronavirus, românii din diaspora s-ar putea să nu poată vota fizic în mai multe țări unde nu vor fi organizate secții de votare.

Guvernul încurajează votul prin corespondeță.

Amendamentul a fost respins în Comisia juridică a Camerei. Acesta a fost propus de USR și susținut la vot de PNL și PSD.

„Aceasta s-a aplicat şi la alegerile prezidenţiale, la alegerile europarlamentare, iar, mai ales în context de pandemie, pentru a nu se forma cozi, pentru a creşte şansele ca autorităţile acestor state să dea aceste aprobări, credem că este necesar să avem această perioadă de două zile, nu chiar trei ca la prezidenţiale. Am mers pe două zile, sperăm că veţi fi de acord măcar cu două zile", a spus liderul grupului parlamentar USR, Cătălin Drulă.

×
Subiecte în articol: diaspora alegeri parlamentare