x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protest DIASPORA. Mitingul s-a încheiat după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2,00

Protest DIASPORA. Mitingul s-a încheiat după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2,00

10 Aug 2018   •   13:25
Protest DIASPORA. Mitingul s-a încheiat după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2,00

Update Mitingul iniţiat de asociaţii ale diasporei, marcat de numeroase confruntări între protestatari şi forţele de ordine, s-a încheiat după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2,00 rămânând în Piaţa Victoriei doar câteva zeci de persoane.

Cei rămaşi s-au strâns în zona platformei care a fost montată în centrul pieţei, în cursul zilei de joi. În zona în care a avut loc protestul au rămas în continuare importante forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

Protestul a început joi, în jurul prânzului, când câteva sute de persoane care fluturau steaguri tricolore şi ale UE şi scandau lozinci împotriva Guvernului s-au strâns în Piaţa Victoriei. Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: "Mi-aţi confiscat drepturile", "Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România", "Nu cedăm", "Nu: Romania coruptă; Parlamentari corupţi", "Tudorel Toader - ministrul anihilării Justiţiei".

Primele incidente s-au înregistrat în cursul după-amiezii, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene după ce unii dintre cei aflaţi în piaţă au început să arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine şi au forţat gardul de protecţie instalat faţa sediului Guvernului.

După ce numărul protestatarilor a început să crească, au fost instituite restricţii de circulaţie pe străzile adiacente Pieţei Victoriei.

Creşterea numărului incidentelor violente a determinat Jandarmeria Română să facă apel la oamenii care protestau paşnic să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca "scut de protecţie". Ulterior, autorităţile au anunţat că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea.

În jurul orei 21,00, când, potrivit unor surse, numărul manifestanţilor depăşise 60.000, au fost aprinse lanternele telefoanelor mobile şi a fost intonat Imnul Naţional. Incidentele au continuat şi după acest moment, forţele de ordine folosind în mai multe rânduri gaze lacrimogene, ca răspuns la agresiunile venite din partea unor persoane din piaţă.

O coloană de scutieri a pătruns la un moment dat în mulţimea din Piaţa Victoriei, iar unii dintre participanţii la protest au aruncat cu diverse obiecte către ei. În timpul intervenţiei, o femeie din trupele de jandarmi a fost agresată de mai multe persoane.

Jandarmeria Română a precizat, ulterior, că femeia rănită a fost internată la Spitalul Floreasca, ea prezentând un traumatism şi suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Jandarmii au intervenit în cele din urmă cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei

Confruntările au continuat până după miezul nopţii pe mai multe străzi, forţele de ordine reuşind în final să îndepărteze din zonă toate grupurile turbulente.

În total, 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. De asemenea, 65 de oameni au fost transportaţi la spital, nouă dintre ei fiind jandarmi. AGERPRES

 

Update Două incendii au fost provocate, vineri seară, în apropiere de Piaţa Victoriei, de grupuri de persoane, pentru stingerea unuia dintre ele intervenind jandarmii cu un tun cu apă.

Mai multe persoane au incendiat nişte coşuri de gunoi, apoi flăcările s-a extins la câţiva copaci de pe bulevardul Nicolae Titulescu.

Incendiatorii au înteţit ulterior focul cu câţiva arbuşti ornamentali, existând riscul ca incendiul să cuprindă şi un autoturism parcat în apropiere.

Jandarmii au intervenit cu unul dintre tunurile de apă folosite pentru dispersarea manifestanţilor din Piaţa Victoriei, reuşind să stingă focul.

Un alt incendiu, de mai mici dimensiuni, provocat în zona Muzeului Antipa, a fost de asemenea lichidat. AGERPRES

 

Update Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru a evacua Piaţa Victoriei, după ce reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost agresaţi.

Jandarmii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente.

În mai multe zone din vecinătatea Pieţei Victoriei continuă confruntările dintre jandarmi şi grupuri de persoane agresive.

UPDATE O coloană de jandarmi a pătruns, vineri seară, în mulţimea care participă la protestul din Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului, un jandarm fiind agresat de mai multe persoane în timpul intervenţiei.

Jandarmii au pătruns prin centrul pieţei, către strada Buzeşti, moment în care unii dintre participanţii la protest au aruncat cu diverse obiecte către ei.

În timpul intervenţiei, un jandarm a fost agresat de mai multe persoane. Manifestanţii aflaţi în apropiere l-au încercuit pe jandarmul agresat pentru a-l proteja, până a fost preluat în siguranţă de colegii săi.

Ulterior, forţele de ordine s-au regrupat şi au intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea mulţimii.

UPDATE Noi incidente se înregistrează vineri seara la mitingul din Piaţa Victoriei între o parte a manifestanţilor şi forţele de ordine, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene.

Dinspre manifestanţi au fost aruncate şi petarde către jandarmi iar aceştia au lansat mai multe grenade lacrimogene.

O mare parte a protestatarilor a părăsit Piaţa Victoriei iar cei rămaşi sunt vehemenţi la adresa guvernului şi scandează injurii la adresa PSD.

Protestatarii rămaşi sunt hotărâţi să continue manifestaţia în faţa Palatului Victoria şi scandează lozinci precum: "Nu plecăm, nu plecăm", "Unitate, unitate".

UPDATE 21.46: Jandarmii au început să disperseze mulțimea cu gaze lacrimogene. Dacă până acum acestea au fost folosite într-un perimetru restrâns, acum acestea au fost împrăștiate și spre centrul pieței.

UPDATE Mai multe conflicte au izbucnit vineri la ora 21,00 între protestatarii din Piaţa Victoriei şi jandarmi pe latura dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu. În faţa clădirii Guvernului sunt peste 60.000 de manifestanţi, potrivit unor surse.

Mai mulţi protestatari s-au manifestat agresiv în timp ce oamenii au aprins lanternele telefoanelor cu ocazia intonării Imnului Naţional, iar jandarmii au intervenit cu gaze iritante şi lacrimogene.

O parte din cei prezenţi au părăsit zona menţionată după care s-au întors scandând "Hoţii, hoţii", "Nu plecăm, nu plecăm".

Pe o clădire din apropierea guvernului se proiectează mesaje precum "Noi suntem poporul", "Fără violenţă". AGERPRES

UPDATE 20.34: Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanților violenți.

UPDATE Peste 25.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei, numărul acestora continuând să crească.

O parte a celor prezenţi au încercat în mai multe rânduri să forţeze gardurile din faţa coloanei de jandarmi. Aceştia au ripostat cu spray cu gaze iritante.

La tribuna improvizată în centrul Pieţei Victoriei se face apel la calm şi se scandează lozinci antiguvernamentale şi împotriva corupţiei.

Pe pancarte se pot citi mesaje precum: "România - o ţară luată cu împrumut de la copiii copiilor noştri", "Vrem un guvern care ştie să citească" sau "Punctul 8 de la Timişoara. Fără comunişti/fără penali".

Circulaţia este oprită pe principalele bulevarde din jurul Pieţei Victoriei, iar câtva zeci de persoane strâng semnături pentru campania "Fără penali în funcţii publice". AGERPRES

UPDATE Circa 10.000 de persoane protestează vineri în faţa Guvernului, unde s-au înregistrat câteva incidente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Mitingul început în jurul prânzului s-a desfăşurat paşnic, însă în jurul orei 18,40 câţiva protestatari au forţat gardul din faţa guvernului, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Mai multor persoane le-a venit rău, câteva primind îngrijiri medicale de la echipajele SMURD prezente în piaţă.

Cei prezenţi scandează sloganuri precum "Demisia, Demisia!", "Diaspora e cu noi!", "Unitate, unitate!", "Vrem ţara înapoi" şi flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere pentru cei căzuţi la Revoluţia din 1989, iar pe platforma improvizată, amplasată în mijlocul pieţei, au luat cuvântul mai mulţi români din Diaspora care şi-au prezentat pe scurt motivele plecării şi au acuzat sistemul politic de lipsa alternativelor în ţară. AGERPRES

Stire initiala "Diaspora acasă" este genericul sub care românii aflaţi în străinătate se vor strânge vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală, la un protest anunţat pe reţelele de socializare. 

Pe comunităţile de Facebook au fost create, în ultimele săptămâni, mai multe evenimente publice pentru data de 10 august, în Bucureşti, la care şi-au exprimat intenţia de a participa români din afara graniţelor şi nu numai. 

Autorităţile au luat în calcul participarea unui număr mare de persoane la mitingul de vineri, context în care au fost luate măsuri pentru desfăşurarea evenimentului în condiţii de siguranţă. 

Cu o zi înaintea manifestaţiei din faţa sediului Guvernului, şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, i-a îndemnat pe participanţii la protest să se delimiteze de incitările la violenţă care au apărut în spaţiul public. 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, le-a cerut participanţilor să nu împiedice forţele de ordine să îşi exercite activitatea în situaţia în care aceştia vor interveni în cazul unor violenţe. El a spus că dispozitivul de jandarmi de la protestul de vineri va fi dimensionat în mod gradual, în funcţie de numărul de participanţi care vor fi prezenţi. 

Iniţial, la Comisia de avizare a cererilor de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, din care fac parte reprezentanţi de la Prefectura Capitalei, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, Poliţia Locală, Jandarmeria, SRI, RATB, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu, a ajuns o solicitare a Federaţiei Românilor de Pretutindeni pentru organizarea unei manifestaţii de amploare în Capitală la care ar fi urmat să participe un milion de oameni.

Pe 23 iulie, PMB anunţa că primarul general Gabriela Firea a aprobat solicitarea Federaţiei Românilor de Pretutindeni şi preciza că zona iniţială de desfăşurare a evenimentului a fost extinsă şi cu arterele adiacente: bd. Lascăr Catargiu până la Piaţa Romană inclusiv, bd. Aviatorilor până la Piaţa Charles de Gaulle inclusiv, bd. Kiseleff până la Piaţa Arcului de Triumf, bd. Titulescu până la intersecţia cu str. Dr. Felix, str. Buzeşti până la intersecţia cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei până la intersecţia cu bd. Dacia. 

În data 7 august, Primăria Capitalei informa că a înregistrat, pe 1 august, o adresă transmisă prin email, prin care Federaţia Românilor de Pretutindeni informa că renunţă la organizarea mitingului din 10 august. 

Cu două zile înainte de miting, Comisia de avizare a mai dezbătut două cereri de organizare a unui protest în Piaţa Victoriei. Prima notificare a fost formulată de Baban-Neacşu Alexandru Dan, reprezentat de Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu, care înştiinţa Municipalitatea cu privire la organizarea, pe 10 august, începând cu ora 19,00, a unei adunări publice. Prin aceeaşi notificare, i se solicita PMB să asigure "toate condiţiile necesare pentru desfăşurarea paşnică a adunării, precum şi siguranţa şi securitatea participanţilor". Însă, după cum a precizat PMB, la propunerea comisiei privind întocmirea unui protocol, conform Legii 60/1991 republicată, pentru stabilirea detaliilor tehnice, Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu au refuzat încheierea vreunui document şi semnarea acestuia, neasumându-şi nicio răspundere în acest sens. 

"Mesajul principal este că noi nu suntem organizatori şi nu am încercat să ne asumăm rolul acesta. Suntem unii dintre mulţii promotori ai evenimentului, dar nu am încercat să fim organizatori şi cu siguranţă nu o să facem asta cu 48 de ore înainte de eveniment. Pur şi simplu încurajăm autorităţile să asigure un cadru cât mai bun pentru o manifestare non-violentă, paşnică, cât mai civilizată pentru o ţară democratică", declara miercuri Tudor Cârstoiu, reprezentant al PACT pentru România. 

Cea de a doua notificare a aparţinut Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe, care ulterior a fost retrasă. 

Românii întorşi în ţară, care şi-au exprimat intenţia de a participa la manifestaţia de vineri din Bucureşti, au protestat încă de miercuri seara în mai multe oraşe din vestul ţării. Chiar de la intrarea pe teritoriul României, ei au fluturat, din maşini, steaguri tricolore şi au afişat mesaje antiguvernamentale. AGERPRES

×
Subiecte în articol: protestul diasporei in bucuresti