x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele Iohannis, nevoit să vorbească mai mult

Preşedintele Iohannis, nevoit să vorbească mai mult

de Georgiana Ionita    |    09 Aug 2016   •   10:22
Preşedintele Iohannis, nevoit să vorbească mai mult

Încrederea românilor în preşedintele Klaus Iohannis a scăzut dramatic în nici doi ani de zile, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde.

Dacă în august 2015 cota lui Iohannis atingea apogeul de 61%, cifrele indică astăzi o scădere abruptă până la 35%. Sociologul Marius Pieleanu susţine că deşi pare îngrijorătoare, situaţia nu este iremediabilă.

La mai puțin de doi ani de când e la conducerea țării, Klaus Iohannis a pierdut aproape jumătate din popularitate, sondajele îndicând că românii îl plac cu 26% mai puțin faţă de anul trecut. Sociologul Marius Pieleanu consideră că această cifră trebuie luată ca un semnal de alarmă, iar Iohannis ar face bine să schimbe ceva în modul în care a comunicat până acum cu românii. “Este îngrijorător, dar nu este iremediabil. Nu avem niciun fel de date care să confirme că dinamica este în descreștere, ci doar o fotografie a unui moment, sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august”, a declarat Pieleanu pentru Jurnalul Naţional. Potrivit Avangarde, președintele este surclasat în topul preferințelor de fostul său rival din 2014, Victor Ponta, care se află la egalitate cu Gabriela Firea, cu o cotă de încredere situată la 41-42%, dar și de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cotat la 40%.

Poporul vrea preşedinte-jucător

O explicație a acestei scăderi ar fi faptul că românii își doresc un președinte implicat în problemele oamenilor, susţine sociologul. “O cauză este lipsa sa de vizibilitate în spațiul public, pentru că românii, din păcate, după zece ani de guvernare Băsescu, vor un președinte mai implicat. Sigur nu la nivelul la care o făcea Băsescu, dar nici să fie într-un autoizolaționism asumat”. Pieleanu susţine că o altă explicație ar fi faptul că alți lideri politici, cum ar fi Traian Băsescu sau Victor Ponta, au ocupat agenda publică pe diverse teme de interes, în detrimentul lui Iohannis care a părut absent. “Eu cred că procesul acesta de scădere în sondaje nu este ireversibil. În opinia mea, dacă președintele ar face niște gesturi semnificative în spațiul public, cu care să ocupe atenția publică, cu siguranță că va reveni la o cotă de favorabilitate ridicată, ca până acum câteva luni de zile. Cifra de 35% de favorabilitate nu este o problemă majoră pentru președinte, dar trebuie să se îngrijoreze și să schimbe un pic mecanismul de conducere a țării, în sensul de vizibilitate”. Exceptând situația de la Referendumul de demitere din 2007, atunci când președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, se afla la o cotă mult mai joasă decât Iohannis astăzi, cu o cotă de popularitate sub 35%, cercetările Avangarde nu au mai identificat o scădere atât de abruptă a încrederii populației într-un lider politic.

 

61% era cota de încredere a preşedintelui Klaus Iohannis în august 2015. Între timp, 26 % dintre români şi-au pierdut încrederea în şeful statului, conform Avangarde.

Acuzat în dese rânduri că abuzează de deplasările în străinătate, Klaus Iohannis a postat în weekend o fotografie de la Bâlea Lac. “Drumețiile montane rămân o pasiune pentru mine, așa că am urcat din nou pe munte. Vă spun cu toată sinceritatea: avem probabil cele mai spectaculoase peisaje din Europa. Merită să le descoperiți!”, i-a îndemnat Iohannis pe cei peste 1,7 milioane de români care i-au dat “like” pe facebook.

×