x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ruperea ALDE, furtună într-un pahar cu apă

Ruperea ALDE, furtună într-un pahar cu apă

de Marius Gîrlașiu    |    28 Mar 2017   •   09:55
Ruperea ALDE, furtună într-un pahar cu apă
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Remanierea lui Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi preconizatele dezertări ale oamenilor fideli acestuia ar putea avea efectul unei furtuni într-un pahar cu apă. Aritmetica parlamentară arată că majoritatea PSD-ALDE ar rămâne în picioare chiar şi în eventualitatea în care foştii PC-işti vor părăsi corabia Puterii. O cooptare a UDMR la guvernare – scenariu care circulă de mai multă vreme – ar închide definitiv telenovela primăverii în politica românească.

Ejectarea lui Daniel Constantin din Guvern a fost tranşată rapid într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare în urma căreia premierul Sorin Grindeanu i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile ALDE: Graţiela Gavrilescu, actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul va prelua Ministerul Mediului şi funcţia de vicepremier, în vreme ce liderul senatorilor ALDE, Viorel Ilie, o va înlocui pe aceasta în Executiv. „Cei de la ALDE ne-au anunţat de decizia politică pe care au luat-o în forul de conducere. Am luat act de decizia politică, fiind un Guvern politic”, a anunţat premierul la final. Duminică seara, liderul PSD Liviu Dragnea i-a recomandat lui Constantin să facă de bunăvoie pasul înapoi după retragerea sprijinului politic, spunând clar şi răspicat că acesta „în mod normal, nu mai poate rămâne în Guvern”. De altfel, Constantin a sugerat că Dragnea n-ar fi străin de „execuţia” sa, sugerând că blitzkrieg-ul din ALDE ar fi fost premeditat de şeful PSD în tandem cu Tăriceanu. Liderul foştilor PC-işti susţine că i s-a reproşat în partid relaţia de prietenie pe care o are cu Victor Ponta, în condiţiile în care fostul premier a creat în PSD temerea că va rupe o parte din partid pentru o alianţă de conjunctură cu oamenii săi. În plus, copreşedintele ALDE a amintit de momentul în care liberalul C.P. Tăriceanu „păşea pe scările Guvernului” pentru a primi spijinul premierului Victor Ponta.


Majoritatea rămâne în picioare
Eliminat din calculele Puterii, Daniel Constantin ar putea slăbi majoritatea PSD-ALDE în Parlament. Duminică după-amiază, doar 12 membri ALDE au votat împotriva retragerii sprijinului politic pentru vicepremier, în vreme ce alţi cinci s-au abţinut. Printre susţinătorii lui Constantin se numără fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi parlamentarii Mircea Banias şi Eugen Durbacă. Dacă cel puţin zece dintre foştii PC-işti ar părăsi ALDE, actuala majoritate parlamentară ar rămâne în picioare cu forţele relativ şubrezite. PSD şi ALDE au împreună 250 de parlamentari (221 PSD plus 29 ALDE), în condiţiile în care pentru asigurarea majorităţii este nevoie de 233 de aleşi. Fără cel mult 10-12 dintre oamenii lui Constantin, Dragnea şi Tăriceanu şi-ar păstra puterea, cu cel puţin 238 de senatori şi deputaţi. Pe scena politică circulă însă un scenariu care ar consolida definitiv controlul PSD în Parlament. Protocolul de colaborare parlamentară cu UDMR poate fi revizuit oricând, iar Uniunea ar putea fi cooptată la guvernare în caz de urgenţă majoră. Asta ar însemna însă schimbarea coloraturii politice a Guvernului şi, implicit, un nou vot de încredere în Parlament. Maghiarii contează pe 30 de senatori şi deputaţi, cu un singur ales în plus faţă de ALDE, iar cooptarea Uniunii la masa Executivului s-ar putea produce în sesiunea de toamnă.
Am constatat că în timp ce împreună cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un susţinător şi un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului.
Călin Popescu Tăriceanu,
co-preşedinte ALDE

 

Își semnează sentința

Până la Congresul ALDE din 21 aprilie, Daniel Constantin va rămâne co-preşedinte al partidului alături de Călin Popescu Tăriceanu. În coaliţie, situaţia este cu atât mai complicată cu cât, potrivit regulamentului adoptat la propunerea lui Constantin, orice decizie politică trebuie validată de semnăturile celor trei lideri ai PSD şi ALDE. Cu alte cuvinte, Constantin ar trebui să semneze, alături de Dragnea şi Tăriceanu, pentru propria sa remaniere, inclusiv pentru validarea Graţielei Gavrilescu în funcţia de vicepremier.

Ponta: „Grindeanu, următorul trădat”

Fostul premier Victor Ponta a ironizat ieri „poveştile pescăreşti” din Delta Dunării şi l-a avertizat pe premierul Sorin Grindeanu că va fi următorul trădat de Liviu Dragnea după mazilirea lui Constantin. „Am văzut fotografii cu premierul Grindeanu stând în picioare în barcă alături de «camaradul şi prietenul» Liviu. Sper să fie deştept şi să îşi pună urgent o vestă solidă de salvare pe el - istoria se repetă pentru cei care nu învaţă din experienţele trecutului. Dincolo de aceste «poveşti pescăreşti» cel mai important lucru pentru noi toţi e să nu se scufunde «barca»! Văd valuri mari, găuri multe şi un «Cârmaci» care e mai preocupat de aruncarea celorlaţi peste bord decât de ajungerea în siguranţă la mal”, a scris Ponta într-o postare pe Facebook.

 

×
Subiecte în articol: Daniel Constatin ALDE