x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ruptură în PNL, la „facerea” Parlamentului. Lider liberal: „Ați confiscat partidul pe persoană fizică”

Ruptură în PNL, la „facerea” Parlamentului. Lider liberal: „Ați confiscat partidul pe persoană fizică”

de Ion Alexandru    |    22 Dec 2020   •   08:20
Ruptură în PNL, la „facerea” Parlamentului. Lider liberal: „Ați confiscat partidul pe persoană fizică”

Atac fără precedent din partea unuia dintre cei mai influenți lideri ai PNL din Ardeal la adresa conducerii centrale a partidului, chiar în ziua în care trebuia să fie semnat acordul Coaliției de dreapta și validarea mandatelor noului Parlament. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, scrie că există unele persoane care au confiscat Partidul Național Liberal pe persoană fizică, iar aceste persoane ar trebui să fie excluse din partid. La închiderea ediției, parlamentarii erau așteptați să depună jurământul, însă calendarul nu mergea conform planului, după ce PSD a oprit negocierile cu partidele de dreapta, din pricina modului în care PNL, USR-PLUS și UDMR intenționau să împartă funcțiile în birourile permanente și în comisiile de specialitate.

Alin Tișe a precizat că „asistăm la Ciolaniada grețoasă în partid, între diverse personaje, unele lipsite de valoare politică. Am tot așteptat ca oamenii cu valoare politică să fie cei care să decidă în acest partid. Ultimele evenimente din partid mi-au demonstrat, însă, că aștept în zadar. Au confiscat partidul pe persoană fizică. Constat că oamenii aceștia, în aroganța și autosuficiența lor, se joacă de-a v-ați ascunselea acum cu partidul. Din aceste motive am avut scorul electoral pe care l-am avut și nu din cauza măsurilor COVID -19 luate, cum încearcă să se scuze toți neperformanții din partid”.

Acesta refuză să nominalizeze, „acum”, pe cineva, deoarece „nu doresc să-mi fac nici campanie și nici imagine criticând propriul partid. Nu am nevoie de imagine și nici nu sunt format în acest mod. Dar spun acum STOP la toți lipsiții de valoare politică și administrativă!”.

„Plecați acasă și lăsați partidul pe mâna celor performanți! Precizez că nu doresc nici o funcție de ministru sau altă funcție. Însă trag un semnal de alarmă: atenție că rămâneți fără partid, voi cei preocupați de Ciolaniadă! Și mai grav, rămâneți fără oamenii din țara aceasta care credeau în PNL sau au așteptări de la PNL”, a precizat Alin Tișe.

 

Război generalizat pe funcții

Această răbufnire are loc în contextul în care Ludovic Orban, pentru a obține sprijinul coaliției în vederea alegerii sale în funcția de președinte al Camerei Deputaților, a cedat, la negocieri, cele mai importante ministere celor de la USR-PLUS și UDMR. De altfel, conform unor surse politice, președintele României, Klaus Iohannis, i-ar fi cerut lui Orban să urgenteze procedurile parlamentare, astfel încât guvernul să fie instalat până pe data de 27 decembrie, când trebuie să înceapă controversata campanie de vaccinare antiCovid19. Ieri, a avut loc convocarea Parlamentului, fiind constituite comisiile de validare a mandatelor de la Senat și de la Camera Deputaților. PSD amenință cu boicotarea acestui proces, care constă în depunerea jurământului, prin nesemnarea proceselor-verbale ale comisiilor de validare. La ora închiderii ediției, liderii PSD, PNL, USR-PLUS și UDMR se aflau la negocieri ample, partidele de dreapta încercând să preîntâmpine un boicot din partea social-democraților. Concret, PSD a cerut și, pe surse, ar fi primit patru funcții în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, însă a solicitat președinția a șapte comisii parlamentare, dintre care una este Comisia de Muncă, a doua Comisia de Sănătate și a treia Comisia de Educație. Negocierile s-au întrerupt, după care PSD s-a reîntors. Aseară urma să se stabilească dacă procedurile de depunere a jurământului continuă.

 

Pe repede-nainte

Pașii următori, în situația în care părțile se înțeleg, sunt constituirea birourilor permanente ale celor două camere, după care alegerea președinților Senatului și Camerei Deputaților. Din partea PNL, la Cameră, candidează Ludovic Orban, iar din partea USR-PLUS, la Senat, candidează Anca Dragu. Următoarea etapă constă în constituirea comisiilor parlamentare și alegerea conduceriii acestora. Comisiile trebuie constituite înaintea desemnării, de către Klaus Iohannis, a candidatului pentru funcția de prim-ministru, întrucât acestea trebuie să audieze și să voteze fiecare propunere de ministru, înainte ca învestirea noului Cabinet să ajungă în Plenul Parlamentului.

×