x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică S-a terminat frunza la Parlament

S-a terminat frunza la Parlament

24 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Situatie inedita la Camera Deputatilor. Unele comisii nu mai pot taia nici frunza la caini, dat fiind ca sefii Camerei le-au redus deputatilor saptamana de lucru.

Nici frunza nu mai e de tocat la comisii

Dupa aproape patru ani de mandat, conducerea Camerei Deputatilor si-a dat seama ca o parte din comisiile parlamentare "taie frunze la caini" si ca ar trebui desfiintate sau comasate. Pana una alta insa, deputatilor li s-a scurtat saptamana de lucru.
DANA PICIU, CARMEN VINTILA

Cea mai importanta activitate a parlamentarului, fie ca este deputat sau senator, este aceea din comisia permanenta. Un proiect de lege odata depus la Biroul Permanent trebuie sa treaca mai intai printr-o comisie de specialitate si apoi prin plen pentru a fi votat. De regula din aceste comisii fac parte deputati sau senatori care sunt specializati pe un anumit domeniu. Camera Deputatilor are 16 comisii permanente pe diferite domenii cum ar fi buget-finante, juridica, politica externa, agricultura, cultura, invatamant, sanatate, industrii, aparare, drepturile omului. Deputatii din comisia respectiva au datoria de a intocmai rapoarte pentru fiecare proiect de lege in parte sau de a da avize. Rapoartele elaborate de comisii cuprind forma finala a unui proiect legislativ, un amendament nemaiputand sa razbata decat cu greu in plen pentru completarea sau modificarea unui proiect de lege. Cu alte cuvinte, soarta unui act normativ se hotaraste la comisie, care elaboreaza pentru votul din plen rapoarte de adoptare sau de respingere. In cazul avizelor, care pot fi favorabile sau nefavorabile, acestea sunt puncte de vedere ale unei comisii asupra unor reglementari din proiectele de lege, fara a avea intotdeauna un caracter obligatoriu.

CIFRE. Din februarie pana iunie, din cele 16 comisii permanente, cea mai vrednica a fost cea pentru administratie publica cu 113 rapoarte depuse, urmata de juridica (94), buget-finante (70), munca (64) si industrii (47). La polul opus se situeaza comisia pentru tehnologia informatiei (un raport), de politica externa(2), drepturile omului (4).

De altfel, secretarul Camerei, Tudor Mohora, a constatat ca exista comisii aglomerate, unele care lucreaza intr-un ritm normal si unele care doar primesc cate un raport. El a dat ca exemplu comisii care au in portofoliu multe legi - Comisia de buget-finante si Comisia juridica - aratand ca la polul opus se afla Comisia pentru IT si Comisia pentru drepturile omului. El a opinat ca, in legislatura viitoare, ar trebui sa fie redus numarul comisiilor permanente din Camera Deputatilor prin "comasarea domeniilor de competenta".

ECONOMIE. Mohora a subliniat ca astfel "se va face economie de personal, de experti, de spatiu, de cheltuieli in general". "Sunt cateva comisii care nu au ce sa lucreze si activitatea din teritoriu este o activitate care se poate incadra in activitatea noastra parlamentara", a explicat deputatul PSD faptul ca desi sedintele comisiilor sunt prevazute in programul Camerei acestea nu au uneori loc. Potrivit lui Mohora, exista deputati "si dintr-o parte si din cealalta" care vin foarte rar la lucrarile Camerei.

Pana la masurile de disparitie sau comasare insa, deputatii au decis sa-si scurteze saptamana de lucru in Parlament. Astfel, alesii vor pleca in teritoriu de joi, si nu de vineri cum se intampla pana acum, pentru ca, spune Mohora, unele dintre comisiile permanente ale Camerei nu au proiecte de legi pe ordinea de zi. Secretarului Camerei i s-a parut mai normal sa le dea drumul deputatilor acasa, decat sa-i tina la Parlament si sa se laude ca acestia muncesc.

SPECIALE. Alaturi de cele permanente, Camera Deputatilor are si doua comisii speciale din care una este "Comisia pentru egalitate de sanse intre femei si barbati", comisie ce a fost infiintata la sfarsitul anului trecut si a carei activitate e aproape inexistenta. Potrivit deputatului PD Paula Ivanescu, aceasta comisie trebuie sa filtreze legile care trec prin Parlament pentru a se vedea daca nu au fost introduse lucruri discriminatorii cu privire la femei sau la barbati, poate initia proiecte de legi in care sa se creeze sanse si pentru sexul minoritar, sa faca lobby in Parlament pentru a pune pe locuri eligibile femei, sa primeasca sesizari din teritoriu privind dis-criminarea femeilor sau a bar-batilor. Cat priveste activitatea de pana acum a comisiei, ne-a lamurit deputatul PRM Cristian Valeriu Buzea: "O comisie infiintata mai tarziu, dupa ce alte comisii au fost infiintate functioneaza greu pentru ca oamenii sunt implicati in celelalte comisii, au anumite atributii".

INEGALITATE. Desi se numeste cum se numeste, in componenta acestei comisii sunt doar trei barbati, iar restul, 17, femei. L-am intrebat pe Cristian Valeriu Buzea cum e cu egalitatea de sanse in acest caz. "Faptul ca suntem doar trei barbati intre atatea femei nu este un bun exemplu de egalitate de sanse, si din punctul asta de vedere egalitatea sanselor nu pleaca tocmai bine, dar eu unul ma simt bine." Si deputatul PSD Dumitru Chirita se simte bine printre atatea femei. "Excelent, nu am o problema anume in privinta aceasta", a spus el aratand ca in ceea ce priveste reprezentarea sexelor in comisie a "fost o chestiune de optiune, nu s-a stabilit anterior cate femei sau cati barbati sa fie". La randul sau, deputatul PD Paula Ivanescu ne-a spus razand ca "asa e pe lumea asta, nu toti barbatii vor sa imparta sansele cu femeile, numai femeile vor sa imparta sansele barbatilor". "Fiecare grup parlamentar care este majoritar masculin a zis "hai, duceti-va voi, femeile, acolo ca voi vreti sanse, luptati-va!". Stii cum e dreptatea in lumea asta, drepturile sunt egale, datoriile difera", a spus Ivanescu.

POLITICA

"Nu toti barbatii vor sa imparta sansele cu femeile, numai femeile vor sa imparta sansele barbatilor. In sfarsit,e un loc in politica in care sunt majoritare femeile" - Paula Ivanescu, deputat PD

SENTIMENTE

"Ma simt excelent printre atatea femei. Nu am o problema anume in privinta aceasta. A fost o chestiune de optiune, nu s-a stabilit anterior cate femei sau cati barbati sa fie" - Dumitru Chirita, deputat PSD

  • MAJORITATE. Paula Ivanescu este una dintre cele 17 femei deputat membre ale Comisiei privind Egalitatea de Sanse

    MINORITATE. Desi in minoritate, la comisie, Dumitru Chirita se simte bine printre atatea femei
  • ×
    Subiecte în articol: politic comisia femei comisie comisii