x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicuşor Dan mută Capitala la Vaslui

Nicuşor Dan mută Capitala la Vaslui

de Marius Gîrlașiu    |    26 Iul 2016   •   13:10
Nicuşor Dan mută Capitala la Vaslui

Uniunea Salvaţi România, partidul pe care Nicuşor Dan îl prezintă drept o alternativă la actuala clasă politică, are sediul oficial în Vaslui.

Noua formaţiune a fost înregistrată în acte acasă la iubita lui Nicuşor şi îşi propune să strice planurile marilor partide la alegerile parlamentare de la finalul anului. Moştenitoarea USB se va confrunta însă cu lipsa structurilor din restul ţării.

Uniunea Salvaţi România, noul proiect lansat de Nicuşor Dan, a fost înscrisă vinerea trecută în Registrul Partidelor Politice, dobândind astfel personalitate juridică. Botezul urmaşei USB va avea loc la alegerile parlamentare de la finalul anului, atunci când liderul mişcării antisistem speră să treacă pragul electoral de 5% şi să spargă monopolul de peste un sfert de secol al vechilor partide “corupte şi clientelare”.

Certificatul de naştere al noului partid arată că Uniunea Salvaţi România are sediul central pe strada Muncii din Vaslui, la domiciliul Loredanei Mirabela Grădinaru, nimeni alta decât iubita lui Nicuşor Dan şi femeia care i-a dăruit o fetiţă la finalul lunii mai, cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale din 5 iunie.

De altfel, partenera de viaţă a liderului USR a fost membru fondator şi vicepreşedinte în Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, un ONG înfiinţat în 2008 cu patru ani înainte ca Nicuşor să candideze pentru prima oară, ca independent, la Primăria Capitalei. Sediul din acte al noului USR a fost ales la Vaslui dintr-un motiv foarte simplu. Nicuşor şi iubita lui locuiesc cu chirie în Bucureşti într-un apartament din Militari.

“Am stat până acum în Cotroceni, până când proprietara, care era în vârstă, ne-a anunțat că vrea să vândă casa, pentru că se muta la rudele ei de la Mangalia. Și a trebuit să eliberez repede și să găsesc ceva de urgență, așa am ajuns în Militari, la Gorjului. Din 1998, de când stau cu chirie în București, am locuit până acum, cu chirie, și în zona Berzei, pe Calea Plevnei, și pe lângă Cișmigiu, într-un bloc cu bulină roșie”, povestea liderul USR într-un interviu pentru Rise Project înaintea alegerilor locale.

De unde începe schimbarea

Epicentrul schimbării clasei politice se mută astfel din Bucureşti în micuţul orăşel din Moldova, devenit celebru mai mult pentru glumele care circulă în mediul online despre urmaşii lui Ştefan cel Mare şi fosta echipă de fotbal finanţată de Adrian Porumboiu. Dacă vechiul USB era un partid local, care a candidat exclusiv la alegerile locale din Capitală, proiectul noului USR este unul de anvergură naţională şi vizează accederea în Parlament după alegerile legislative. Pentru asta, partidul lui Nicuşor Dan ar trebui să depăşească pragul electoral de 5%, o adevărată provocare în condiţiile în care USR nu are încă organizaţii în afara Bucureştiului.

“Cred că USR va reuşi să-şi atingă obiectivul de 10% dacă vom demonstra că Uniunea este o alternativă la vechile partide politice şi la vechiul mod de a face politică. În acest moment zece filiale sunt în construcţie şi vom fi prezenţi sigur în toate oraşele reședințe de judeţ. Ţinta noastră este să avem într-un termen rezonabil cel puţin o filială într-un judeţ. În acest moment o echipă de experţi lucrează la programul Uniunii, unii vor să contribuie, alţii vor să se implice în acest proiect”, şi-a descris Nicuşor Dan planurile pentru alegerile parlamentare pe pagina de facebook.

De ce nu face alianţe pentru parlamentare

USR-ul lui Nicuşor Dan pare legat de mâini şi de picioare în privinţa alianţelor politice pentru alegerile parlamentare. Dacă s-ar alia cu una dintre zecile de formaţiuni locale apărute după modificarea legii electorale, Nicuşor şi-ar pune singur piedici pentru intrarea în Parlament.

Asta pentru că legea electorală prevede că pragul de 5% necesar pentru accesul în Legislativ creşte cu 3% pentru primul partid intrat în alianţă şi câte un procent pentru fiecare dintre următoarele aliate, fără a se putea depăşi limita de 10%.

Astfel, fără structuri în teritoriu şi cu doar două figuri care au spart barajul media, Nicuşor şi franţuzoaica Clotilde Armand, noul partid şi-ar sabota singur şansele la alegeri. Cea mai la îndemână soluţie rămâne fuziunea prin absorbţie cu noile formaţiuni antisistem, sub umbrela USR.

“Am spus de la început că nu facem alianţe cu vechile partide şi că mergem singuri la parlamentare. Vom încerca să aducem partidele noi, împreună, în USR”, a dezvăluit Nicuşor Dan pe pagina personală de facebook.

Nicuşor Dan, lider USR O echipă pentru extinderea USR s-a deplasat deja în multe oraşe din ţară şi din afara României. Într-o lună ne dorim să avem deja filialele care se constituie. Există o intreagă categorie de oameni care s-au săturat de modul în care s-a facut politică de către partidele vechi din România.

 

×