x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal pe audierea Codruţei Kovesi în Parlament

Scandal pe audierea Codruţei Kovesi în Parlament

de Marius Gîrlașiu    |    24 Apr 2017   •   10:21
Scandal pe audierea Codruţei Kovesi în Parlament

Comisia care va ancheta presupusa fraudă de la alegerile din 2009 a iscat deja tensiuni între capii din Justiţie şi liderii PSD. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că magistraţii nu trebuie să dea socoteală comisiilor parlamentare, în condiţiile în care şefa DNA, Laura Codru­ţa Kovesi, ar putea fi invitată la audieri.

Procurorul general Augustin Lazăr a criticat indirect ideea audierii Codruţei Kovesi în comisia parlamentară care va ancheta o presupusă fraudare a scrutinului prezidenţial din 2009. „După părerea mea magistraţii nu au ce căuta în astfel de comisii. Magistraţii pot fi verificaţi şi audiaţi doar în cadrul legal al audierii de către un alt magistrat”, a comentat şeful Parchetului General. În replică, senatorul PSD Şerban Nicolae a catalogat comportamentul procurorului general drept „absolut inacceptabil” şi a spus despre acesta că „nu este foarte lămurit cât trebuie să vorbească şi cât trebuie să se abţină”. „Ajungem într-o zonă de ridicol şi domnul Lazăr nu pierde niciun prilej de a se expune ridicolului. Lazăr să se ocupe de ce are de făcut ca procuror general plătit cu 300 de milioane de lei vechi pe lună şi să lase Parlamentul să îşi desfăşoare activitatea pentru care a fost ales”, a reacţionat senatorul PSD.

 

Invitată pe persoană fizică

Şeful Comisiei juridice din Senat susţine că „dacă se va pune problema” audierii şefei DNA, aceasta va fi invitată ca persoană privată şi nu va refuza. „Nu s-ar pune problema că ar fi audiată în legătură cu exercitarea atribu­ţiilor de serviciu”, a explicat Nicolae. Despre o posibilă audiere a Codruţei Kovesi a vorbit şi C.P. Tăriceanu, compa­rând cazul cu audierea fostului preşedinte american Bill Clinton în Senatul american după scandalul sexual cu Monica Lewinski. „Cred că este obli­gaţia tuturor, fără niciun fel de excepţie, să se prezinte în faţa comisiei”, a spus liderul ALDE. Întrebat dacă Liviu Dragnea ar putea conduce comisia de anchetă, Tăriceanu a precizat că „nu există niciun fel de impedi­ment pentru această situ­aţie”. Ideea unei comisii parlamentare pentru anche­tarea alegerilor din 2009 le-a aparţinut liderilor PSD-ALDE după un articol scris de patronul EvZ Dan Andronic. Acesta a sugerat că generalul SRI Florian Coldea şi şefa DNA Codruţa Kovesi ar fi influenţat soarta alege­rilor prezidenţiale câştigate de Traian Bă-sescu în urmă cu opt ani.

15 membri va avea comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile din 2009: 7 de la PSD, 3 - PNL, 2 - USR şi câte unul de la UDMR, ALDE şi PMP.

×