x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul a respins moţiunea PNL şi PMP prin care se cerea demisia ministrului Fondurilor Europene

Senatul a respins moţiunea PNL şi PMP prin care se cerea demisia ministrului Fondurilor Europene

10 Apr 2018   •   21:30
Senatul a respins moţiunea PNL şi PMP prin care se cerea demisia ministrului Fondurilor Europene
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu / Jurnalul

Senatul a respins, în şedinţa plenului de marţi, moţiunea simplă "Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE" împotriva ministrului de resort, Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP.

În favoarea moţiunii au votat 40 senatori, 72 s-au pronunţat împotrivă, unul s-a abţinut. Votul a fost secret electronic.

Textul moţiunii, semnat de 35 de senatori PNL şi PMP, a fost citit de liberalul Eugen Pîrvulescu.

Semnatarii moţiunii i-au solicitat ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să demisioneze, acuzând dezastrul managementului fondurilor structurale în România.

"Stimată doamnă ministru Rovana Plumb, dacă aveţi decenţa necesară, vă solicităm în mod expres să demisionaţi de la conducerea Ministerului Fondurilor Europene! Aţi dovedit că nu sunteţi în stare să aduceţi în ţară banii pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziţie. Uniunea ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă", se susţine în textul moţiunii.

În cadrul dezbaterilor, senatorul liberal George Stângă a explicat că "principalul vinovat al acestei absorbţii deplorabile" este ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi echipa sa din minister.

"România are la dispoziţie sume colosale de bani din fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii în toate domeniile (...) Rata de accesare a fondurilor europene este puţin peste 10%. Marea majoritate a programelor operaţionale sunt într-o situaţie catastrofă. Programul Operaţional Regional, care are alocată suma de 6,6 miliarde, are o absorbţie de 0,37%. Programul Operaţional Infrastructură Mare - sume disponibile 9,4 miliarde - rata de accesare 9,1%, Programul Naţional Competitivitate - sume disponibile 1,3 miliarde - accesate 4,5%, Programul Operaţional Capital Uman - sume disponibile 4,3 miliarde - accesate 0%, doamna ministru. Principalul vinovat al acestei absorbţii deplorabile sunteţi dumneavoastră împreună cu echipa pe care o aveţi în fruntea acestui minister", a spus George Stângă.

Senatorul Nicoleta Dinu a explicat votul celor din USR în favoarea moţiunii.

"Din păcate, demisia dumneavoastră nu ar schimba mare lucru pentru că disfuncţionalităţile pe care le-aţi generat în sistem sunt extrem de grave şi profunde. Dacă astăzi nu înţelegeţi că fondurile europene reprezintă o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, poate veţi înţelege acest lucru din avertizările şi sancţiunile viitoare ale Comisiei Europene. Condiţionalităţile neîndeplinite au creat un risc major de suspendare a programelor operaţionale în 2018 şi odată cu acestea împingerea României într-o zonă a rămânerii în urmă", a afirmat Dinu.

În opinia senatorul PSD Gabriela Creţu principala eroare a semnatarilor moţiunii este "tratarea politicianistă a unei asemenea probleme".

"Nu este vorba de coaliţia PSD-ALDE care ar conspira la viitorul României. E vorba de capacitatea administrativă a acestei ţări care are o componentă guvernamentală, dar are şi o componentă la nivel local, judeţean, municipal, pe care o controlaţi în mare măsură. E vorba de agenţii economici, mediul non-guvernamental, reţelele universitare sau de cercetare, e vorba de capacitatea consultanţei de a furniza proiectele şi de a respecta contractele şi, nu în ultimul rând, e vorba şi de banii de care dispune Comisia Europeană pentru a răspunde solicitărilor. Ştim că au existat şi momente de criză foarte mari la nivel european", s-a adresat Gabriela Creţu semnatarilor moţiunii..

Senatorul UDMR Tanczos Barna susţine că fondurile europene care stau la dispoziţia României "sunt vitale pentru economie", dar se impune o analiză înaintea declaraţiilor politice.

"În momentul în care facem analizele de rigoare trebuie să ne referim la acelaşi lucru, să privim aceleaşi date economice financiare, bugetele să fie comparate în acelaşi fel. Altfel, putem ajunge la cifre care diferă foarte mult. (...) A spune că situaţia este dezastruoasă pe ansamblu este fără dar şi poate o exagerare. Adevărul este că sunt foarte multe probleme care trebuie rezolvate (...) ", a spus Tanczos Barna, care a anunţat votul UDMR împotriva moţiunii. AGERPRES

 

×