x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj IMAS - Lui Basescu i-a crescut cota

Sondaj IMAS - Lui Basescu i-a crescut cota

de Monica Iordache Apostol    |    29 Iun 2005   •   00:00
Sondaj IMAS - Lui Basescu i-a crescut cota

Un sondaj IMAS, realizat in perioada 9-17 iunie, dupa rezolvarea crizei ziaristilor rapiti, arata o crestere a increderii electoratului in presedintele Traian Basescu de la 52% la 58%.

Numarul romanilor care au incredere in presedintele Traian Basescu a crescut cu sase procente intr-o luna. La fel, intentiile de vot pentru Alianta D.A. au crescut cu cinci procente in aceeasi perioada, releva un sondaj IMAS, realizat la inceputul lunii iunie.

Un sondaj IMAS, realizat in perioada 9-17 iunie, dupa rezolvarea crizei ziaristilor rapiti, arata o crestere a increderii electoratului in presedintele Traian Basescu. Chiar daca nu a fost foarte implicat in cazul ostaticilor din Irak si a iesit cam sifonat din criza inundatiilor, premierul Calin Popescu Tariceanu a punctat si el la capitolul imagine. Rezultatele sondajului arata o cota de incredere pentru presedintele Traian Basescu de 58%, in timp ce in luna mai se bucura de bune aprecieri din partea a 52% dintre repondenti. Premierul Calin Popescu Tariceanu a ajuns si el la o cota de incredere de 42%, de la 40% cat avea in luna mai. In schimb, proaspatul presedinte al PSD, Mircea Geoana, a scazut in aprecierile romanilor la 41%, in timp ce in luna mai 43% dintre intervievati declarasera ca au incredere in el. Sondajul il mai plaseaza pe presedintele PD, Emil Boc, la 26%, in timp ce in luna mai doar 23% dintre romani si-au afirmat increderea in el, pe Adrian Nastase la 26%, in scadere de la 29%, si pe Ion Iliescu la 20%, in scadere de la 25%.

INTENTII DE VOT. La intrebarea "Daca duminica viitoare ar fi alegeri pentru Parlament, cu ce partid ati vota?", 55% dintre intervievati au indicat Alianta PNL-PD, 23% au afirmat ca ar vota PSD, 10% PRM si 6% UDMR. Dinamina increderii in personalitati este copiata si in cazul partidelor.

In timp ce Alianta PNL-PD a crescut de la 50%, cat avea in luna mai, PSD a scazut de la 28%, cat inregistra in luna precedenta. PRM s-a mentinut la aceeasi cota a intentiilor de vot, in timp ce UDMR a crescut cu un procent. Sondajul IMAS mai arata insa ca 5% dintre repondenti au indicat un alt partid, 18% s-au declarat indecisi sau au spus ca nu voteaza. Sondajul are o marja de eroare de 2,9%.

PERFORMANTA GUVERNULUI
In privinta aprecierilor legate de modul in care actualul Executiv conduce tara, 36% dintre romani cred ca acesta guverneaza mai bine decat fostul, 34% au raspuns "la fel", 24% "mai rau", iar 5% au refuzat sa raspunda. In luna precedenta, doar 29% dintre repondenti au afirmat ca Guvernul actual conduce mai bine decat cel anterior. La intrebarea "In ce directie credeti ca se indreapta Romania?", 44% au spus ca intr-o directie buna, cu doua procente mai mult decat luna trecuta, 49% au spus "in directie gresita", iar 7% au refuzat sa raspunda.
×
Subiecte în articol: politic luna