x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sorin Grindeanu: Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană

Sorin Grindeanu: Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană

09 Mai 2017   •   10:25
Sorin Grindeanu: Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană

Premierul Sorin Grindeanu afirmă, în mesajul transmis de 9 Mai, credinţa sa în "ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană" şi apreciază că în cei zece ani în care ţara noastră a fost membră UE "românii au făcut paşi importanţi spre transformarea societăţii în beneficiul cetăţenilor". 
"Marcăm astăzi trei momente istorice fundamentale, 140 de ani de când România şi-a proclamat independenţa, Ziua Europei şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial", arată premierul, în mesajul transmis AGERPRES de către Guvern. 
Şeful Executivului vorbeşte de semnificaţiile fiecărei aniversări în parte. Astfel, aminteşte Sorin Grindeanu, "9 Mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent şi unitar". "Respect pentru curajul şi determinarea înaintaşilor noştri care, cu gândul la generaţiile viitoare, au contribuit la crearea statului român modern", afirmă el. 
De asemenea, adaugă premierul, tot pe 9 Mai "cinstim sacrificiul eroilor, oameni simpli sau de stat, care au sperat într-o lume nouă, vindecată de patima conflictului, şi au contribuit prin jertfa lor la sfârşitul celei mai însângerate file a istoriei secolului trecut - al Doilea Război Mondial". 
"Sărbătorim astăzi Ziua Europei, cu încredere în viitorul proiectului european şi cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proiect", mai spune şeful Executivului. 
El subliniază că "Europa de azi este mult diferită de cea de acum 67 de ani, când se semna Declaraţia Schuman". 
"Trecem astăzi printr-un amplu proces de dezbatere pe tema viitorului Uniunii, un proces care nu e întotdeauna simplu sau comod. Dar cred că acest dialog trebuie să pornească de la ceea ce şi-au dorit fondatorii Uniunii şi ceea ce-şi doresc şi generaţiile actuale, până la urmă: democraţie, securitate şi prosperitate durabile pentru întregul continent", adaugă prim-ministrul. 
Grindeanu reaminteşte că România se pregăteşte să preia, la începutul anului 2019, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 
"Sunt convins că avem capacitatea ca, şi prin acest prim mandat, ţara noastră să contribuie decisiv la întărirea şi continuitatea proiectului european", declară şeful Guvernului, menţionând că "în cei deja zece ani de când România a devenit membră a Uniunii, după decenii de totalitarism care ne-au izolat de democraţiile europene, românii au făcut paşi importanţi spre transformarea societăţii în beneficiul cetăţenilor". 
Premierul subliniază încrederea sa în unitatea UE. "Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană. Cred într-un viitor comun, construit în numele idealurilor pe care le împărtăşim. Cred în unitate şi solidaritate. Şi mai cred că valorile naţionale sunt protejate şi chiar întărite prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană", afirmă premierul român.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: sorin grindeanu europa romania