x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şova miruitul scapă de arestare. Liberalii vor să atace decizia la CCR şi cer alegeri anticipate

Şova miruitul scapă de arestare. Liberalii vor să atace decizia la CCR şi cer alegeri anticipate

de Gabriela Antoniu    |    25 Mar 2015   •   23:00
Şova miruitul scapă de arestare. Liberalii vor să atace decizia la CCR şi cer alegeri anticipate

Senatul a dezbătut ieri cererile DNA de ridicare a imunităţii senatorilor PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor, pentru a putea fi reţinuţi şi arestaţi preventiv în două dosare de corupţie. Înaintea votului, senatorul Dan Şova şi-a rugat colegii să respingă cererea DNA pentru a se putea apăra ca un om liber după ce a mărturisit că dimineaţa de Buna Vestire şi-a început-o la grupul de rugăciune. ”Este Buna Vestire, vreau în primul rând să fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi şi să se facă aşa cum vrea El”, le-a transmis Şova colegilor. Cum  Floriana Jipa l-a uns cu mir înainte de vot, senatorul PSD a pus tot pe seama sărbătorii de ieri gestul “frumos, prietenesc” al colegei sale de partid. “Sper să fie de bună vestire”, a spus el. Acuzat că ar fi convins doi directori de la Complexurile Rovinari şi Turceni să încheie contracte de asitstenţă juridică cu societatea de avocatură în care era asociat, Şova a negat că ar fi fost complice moral la abuz în serviciu. ”Nu numai că nicio probă din dosar nu indică acest lucru, ci indică contrariul”, a spus senatorul PSD. După audiere, urări şi miruiri, Senatul a decis: cererea DNA în cazul lui Dan Şova a fost respinsă. Pentru a fi aprobată era nevoie de 85 voturi pentru, ori au fost întrunite doar 79 de voturi "pentru", şi 67 "împotrivă", cinci abţineri.

Decizia a stârnit o adevărată furtună în Senat, cei mai vocali fiind liberalii, mai ales că în pledoaria sa   în faţa senatorilor, Dan Şova a susţinut că Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a reprezentat Electrica într-un contract pe care firma sa l-a câştigat pentru Turceni. Gorghiu a negat însă, acuzându-l pe Şova că se agaţă de numele său în speranţa că poate capta bunăvoinţa senatorilor liberali. Ulterior, ea a declarat că liberalii vor să atace la Curtea Constituţională decizia Senatului în cazul Şova. Ea a anunţat printr-un comunicat că PNL ”analizează în cel mai scurt timp soluţia şi pâghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD”. Liberalii se bazează în acest demers pe jurisprudenţa CCR ce stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi.

Liberalii nu par însă să se limiteze la contestaţia la CCR. Tot Gorghiu a declarat că ”PNL cere alegeri anticipate pentru a da ţării un nou Parlament, cu o nouă legitimitate şi un restart în relaţia dintre clasa politică şi cetăţeni, echivalent celui din noiembrie 2014”. Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, o acuză însă pe Gorghiu că prin această cerere creează o diversiune pentru a acoperi dezvăluirile despre relaţia sa contractuală cu Electrica.

De ziua lui, Vâlcov a făcut naveta între DNA şi Senat

Spre deosebire de Dan Şova, senatorul Darius Vâlcov şi-a început ziua la DNA şi şi-a rugat colegii să aprobe cererea procurorilor anticorupţie. Ceea ce s-a întâlmpat, senatorii îndeplinindu-i dorinţa chiar de ziua sa de naştere. ”Solicitarea mea este să daţi un vot DA. Este o rugăminte în plus, fiind şi ziua mea, de a nu mă pune în situaţia de a-mi da demisia din funcţia de senator, pentru a veni în faţa instanţei”, a spus Vâlcov în plenul Senatului. Pe numele lui Darius Vâlcov există două cereri ale DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive. În primul dosar, Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit, în calitate de primar al municipiului Slatina, iar în cel de-al doilea, de fapte săvârşite ca ministru şi senator, respectiv, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale. Senatorii au aprobat cererea DNA cu 97 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi cinci abţineri. După votul din Senat, Vâlcov a mers din nou la DNA.

×