x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SRI, la raport în Parlament după atentatele de la Bruxelles

SRI, la raport în Parlament după atentatele de la Bruxelles

de Robert Kiss    |    24 Mar 2016   •   10:10
SRI, la raport în Parlament după atentatele de la Bruxelles

În contextul atentatelor teroriste din capitala Belgiei, membrii Comisiei de control parlamentar a activității SRI s-au întâlnit ieri cu reprezentanții Serviciului pentru a stabili care este riscul unor astfel de atentate pe teritoriul României. Aleşii au solicitat SRI un document care să indice perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi au cerut să li se spună clar ce modificări legislative ar trebui făcute pentru ca SRI să întărească prevenţia fenomenului terorist.

Ședința Comisiei pentru supravegherea SRI a durat mai bine de două ore, concluziile fiind acelea că, cel puţin pentru moment, nu există un pericol actual. O ameninţare ar putea apărea, în schimb, odată cu deschiderea frontierelor europene pentru Turcia, în urma acordului semnat de turci cu Uniunea Europeană, iar acest risc poate să crească inclusiv pe teritoriul țării noastre. De altfel, în ultimul an, numărul persoanelor suspecte de terorism a crescut simţitor față de anii anteriori. Departamentul antitero a cerut și modificări legislative astfel încât ofițerii antitero să poată legitima și controla suspecții de terorism. „În acest moment, dacă ofițerii antitero au informații că un suspect ar putea purta un rucsac cu material exploziv, nu îl pot legitima și controla. Trebuie să apeleze la structurile de poliție”, a declarat președintele Comisiei pentru supravegherea SRI, Georgian Pop. Totodată, ar trebui înăsprită legea pentru suspecții care pregătesc sau finanțează persoane în vederea unor acte teroriste, dar și modificarea legislației astfel încât propaganda și recrutarea în mediul online să poată fi sancționate, au precizat trimişii SRI.

Atentatele de la Bruxelles au readuce în discuție şi celebrele legi Big Brother, declarate neconstituționale de către judecătorii Curţii Constituţionale în 2014 și 2015. Este vorba de legea privind înregistrarea datelor de identitate a utilizatorilor care folosesc cartele pre-pay, dar și legea securității cibernetice.

La discuțiile de ieri, SRI a fost reprezentat de Sorin Cosma, general de brigadă şi șeful Direcţiei antitero din cadrul Serviciului. În momentul de faţă în România sistemul de prevenţie pe dimensiunea antiteroristă a fost menţinut pe albastru - precaut, ceea ce însemană că riscul unui atac terorist se menţine la un nivel relativ scăzut.

 

"Dacă sistemul de securitate din Belgia ar fi reuşit să fie eficient în prevenţie, ar fi monitorizat, ar fi arestat şi ar fi expulzat pe acei terorişti care astăzi au omorât zeci de persoane şi au rănit sute de persoane. Asta înseamnă prevenţie”

Georgian Pop – preşedintele Comisiei SRI

×
Subiecte în articol: SRI parlament raport atentate bruxelles