x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stânga cere anularea alegerilor - Creşte riscul de scindare, chiar revoltă

Stânga cere anularea alegerilor - Creşte riscul de scindare, chiar revoltă

de Mihaela Matachita    |    08 Dec 2009   •   00:00

Mass-media internaţionale au relatat că PSD a contestat la Curtea Constituţională corectitudinea scrutinului de dumincă, cerând repetarea alegerilor. Dar această situaţie duce la amânarea formării unui nou guvern, necesar pentru ajutorul de la FMI şi CE, pe fondul recesiunii economice. Crizele politică şi economică prezintă risc de scindări, polarizări, revolte, avertizează analiştii.



Agenţia France Presse a transmis că "Partidul Social-Democrat (PSD) a cerut oficial Curţii Constituţionale (CC) anularea celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial câştigat de preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu (clasat) în faţa social-democratului Mircea Geoană". Este citat Liviu Dragnea, unul dintre liderii PSD, care a spus că este "convins că dovezile pe care le avem şi le vom primi în continuare sunt suficiente". Mircea Geoană a denunţat "o maşină infernală de cumpărare şi fraudare a votului care a schimbat voinţa suverană a poporului". Ştirea a fost preluată de cotidianul francez de centru-dreapta Le Figaro. Într-o altă telegramă, AFP preciza că, potrivit juriştilor, validarea alegerilor ar putea întârzia, prelungind incertitudinea în privinţa formării noului guvern, necesitate presantă pe fondul crizei economice, pentru ca ţara să obţină noi tranşe de împrumut de la FMI şi CE.

La rândul său, cotidianul francez de centru-stânga Le Monde a titrat "Victorie contestată a lui Traian Băsescu în România" şi a relatat că "social-democratul Mircea Geoană a decis să conteste rezultatul", denunţând "turismul electoral" şi "fraude masive". Le Monde a opinat însă că "şansele sunt minime, deoarece nici o iregularitate nu a fost confirmată de observatorii OSCE".

PRELUNGIREA CRIZEI
Ştirea că PSD a decis să conteste la Curtea Constituţională rezultatul alegerilor a fost transmisă şi de BBC, care a precizat că Mircea Geoană a cerut organizarea unui nou scrutin. PSD a afirmat că are cunoştinţă de 13.000 de cazuri de vot multiplu, mită etc. în 41 de judeţe. OSCE a cerut autorităţilor să ancheteze relatările despre neregularităţi, a precizat BBC.

Bloomberg a relatat că opoziţia contestă victoria lui Băsescu, "adâncind criza politică şi afectând relaţiile cu FMI". Totodată, a precizat că leul a pierdut 0,9 procente faţă de euro după victoria strânsă a lui Băsescu. PD-L (partidul lui Băsescu) are puţini aliaţi în Legislativ. Ţara are nevoie urgentă de un nou guvern, având în vedere situaţia economică gravă.

Şi agenţia Reuters a relatat că stânga vrea reluarea scrutinului şi s-a adresat Curţii Constituţionale, reclamând fraudarea votului. Potrivit Reuters, aceasta "ar putea duce la prelungirea crizei politice care deja a determinat amânarea acordării unui important ajutor de la UE". Geoană a insistat că numeroase dovezi de cumpărare a voturilor şi vot multiplu demonstrează ca Băsescu a furat alegerile. În plină criză economică şi având nevoie de împrumutul de la organismele internaţionale, ţara trebuie să se doteze cât mai repede cu un nou guvern şi să adopte bugetul pe 2010. Băsescu ar putea încerca să facă un guvern cu liberalii sau o coaliţie cu reprezentanţii minorităţilor şi "defectori" atraşi de la opoziţie.

Associated Press, preluată de cotidianul israelian Jerusalem Post, l-a citat pe Liviu Dragnea care a spus că "avem camioane de dovezi, vin în valuri". El a precizat că ştie de 13.000 de cazuri de vot multiplu. Dragnea a mai susţinut că, luni, membri de rang înalt ai PD-L au cerut oficialilor din teritoriu să şteargă totate înregistrările video de supraveghere din secţiile de vot.

Cotidianul Corriere della Sera a comentat că "reprezentanţii contracandidatului Mircea Geoană au denunţat fraude şi tentative de vot multiplu chiar şi la secţiile de votare deschise în străinătate, în special în Spania, Italia şi Moldova".

Economist Intelligence Unit a relatat că victoria la limită a lui Traian Băsescu complică soluţionarea impasului politic actual şi ar putea conduce la scindarea Partidului Naţional Liberal (PNL).

RISC DE REVOLTE
Incertitudinea referitoare la prezidenţiale ar putea genera revolte, cu atât mai mult cu cât ţara se confruntă cu efectele unei recesiuni economice severe şi cu dispute politice referitoare la aniversarea căderii regimului comunist, a comentat agenţia de analiză Stratfor. Mircea Geoană acuză fraudarea votului. Deşi tulburările politice nu reprezintă o noutate în România, recesiunea economică severă face ca revoltele interne să fie tot mai posibile. Criza generată de scrutinul de la 6 decembrie va întârzia cu siguranţă formarea unui nou guvern. Această întârziere apare într-un moment foarte nepotrivit, deoarece incertitudinea politică din jurul guvernului s-a soldat cu blocarea împrumutului de la FMI. În plus, Uniunea Europeană a ameninţat deja Bucureştiul cu blocarea fondurilor ca urmare a unor cazuri de corupţie, iar indiciile privind posibile fraude electorale ar putea genera noi asemenea măsuri. În România există şi importante nemulţumiri de ordin social. O serie de proteste "spontane" au izbucnit la 1 decembrie, la Timişoara. Dacă aparent protestele erau "anti-comuniste", unii demonstranţi au fost văzuţi rupând postere ale lui Mircea Geoană. Susţinătorii acestuia au acuzat tabăra lui Băsescu. Manifestările pentru marcarea a 20 de ani de la revoluţia din 1989 vor începe la 16 decembrie şi vor oferi formaţiunilor anti-Băsescu ocazia de a se coaliza, la fel cum cea de-a 50-a aniversare a revoltei anti-sovietice ungare din 1956 a generat demonstraţii antiguvernamentale la Budapesta în 2006.  Acest lucru va fi salutat la Moscova, pentru că Băsescu este considerat un inconvenient major pentru Rusia, "principalul inamic al Kremlinului în Balcan". Conflictul Băsescu-Geoană ar putea genera o lună decembrie foarte fierbinte.  

Impresia că rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin divizează România este evocată de Suddeutsche Zeitung, cotidianul bavarez temându-se de egoismele de partid şi sugerând că Băsescu nu este promotorul reconcilierii, ci al conflictelor, fiind animat de "vanităţi mărunte. "Preşedintele Băsescu nu este alegerea cea mai bună", "atmosfera devine tot mai rarefiată" în jurul acestuia, "un căpitan obişnuit să navigheze împotriva curentului", observa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

×
Subiecte în articol: externe