x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Starea de alertă, prelungită în pragul alegerilor locale. Arafat: Nu ai mască, nu intri în secția de votare

Starea de alertă, prelungită în pragul alegerilor locale. Arafat: Nu ai mască, nu intri în secția de votare

de Ion Alexandru    |    15 Sep 2020   •   08:23
Starea de alertă, prelungită în pragul alegerilor locale. Arafat: Nu ai mască, nu intri în secția de votare

În noua Hotărâre de Guvern, prin care s-a prelungit, pentru a patra oară, starea de alertă, Executivul Orban a impus obligativitatea purtării măștii la intrarea în secția de votare, pentru alegerile locale din 27 septembrie. Secretarul de stat Raed Arafat a lăsat să se înțeleagă că, fără mască, nu se va permite accesul în secția de votare. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, atrage atenția asupta faptului că îngrădirea drepturilor electorale poate fi făcută numai prin lege, nu prin ordin de ministru, iar efectele îngrădirii dreptului la vot ar putea avea repecursiuni serioase, România riscând procese la CEDO.

 

Astfel, secretarul de stat Raed Arafat a explicat, ieri, că va fi emis un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, cu avizul AEP, care va stabili regulile în secţiile de vot. Printre aceste reguli,  va exista obligativitatea purtării măștii, a dezinfectării mâinilor la intrarea şi ieşirea din secţia de vot, iar cartea de identitate va fi introdusă informatic. „Cine nu vrea să respecte regulile, atunci e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului”, a adăugat acesta.


De asemenea, va fi luată temperatura alegătorilor înainte de a intra în secţiile de votare. Potrivit lui  Arafat,  triajul este, de asemenea, stabilit prin ordinul comun al Ministerului Sănătăţii. “Ce e introdus în ordin va fi obligatoriu. Dacă o persoană nu vrea să poarte masca, nu i se permite accesul în secţia de votare. Ţi se permite accesul dacă porţi mască, dacă te dezinfectezi pentru că atingi pixul, ştampila când votezi”, a declarat secretarul de stat.

 

Zegrean: Românilor nu li se poate interzice să voteze

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a precizat, într-o intervenție la Antena 3, că românilor nu li se poate interzice să voteze, dacă intră în secția de vot fără mască de protecție, decât dacă se adoptă o lege în acest sens, iar instituirea unei asemenea reguli printr-un ordin de ministru va pica la controlul CCR și va avea efecte serioase. Acest lucru este valabil pentru orice decizie a Guvernului legata de alegerile locale și parlamentare și  care ar restrânge drepturi constituționale. “Dacă o persoana nu e lăsată să voteze pentru ca nu are mască, atunci consecințele sunt că se poate adresa instanței și ar putea ajunge inclusiv la CEDO. Inclusiv votul va putea fi considerat în neregulă;  vor fi observatori externi la vot, vor vedea lucrul ăsta. Când se va face raportul MCV, se va spune că România nu respectă libertatea votului”, a precizat Zegrean. O pozișie similară a venit și din partea avocatului Gheorghe Piperea.

 

S-a dat liber la mitinguri electorale, cu 100 de participanți

Odată prelungită starea de alertă, a fost menținută și reglementarea care vizează posibilitatea instituirii obligativității purtării măștii în spațiile deschise, de către persoanele care au peste 5 ani împliniși. Totușo, având în vedere că am intrat deja în campania electorală., Guvernul a dat liber la manisfestații și mitinguri de stradă, însă participarea a fost limitată la un număr de 100 de persoane. Pemntru evenimentele care au loc în interior, este permisă participatrea a maximum 50 de persoane, cu obligația purtării măştii, a distantării şi a regulilor de igienă. 
 Raed Arafat a oprecizat  că există o solicitare a Ministerului Culturii: „Excepţia de la carantină a echipelor de filmare care vin afară şi ele vor fi scutite de carantină”. Chestionat dacă există prevederi ca să fie deschise şi bazinele de înot, şeful DSU a replicată: „Nu, încă nu. Va mai fi o analiză peste 15 zile şi vom vedea. La acest moment încă nu”.

 


Guvernul a prelungit pentru a patra oară consecutive restricții pentru români. Scrutrinul din 27 septembrie ar putea fi însoțit de îngrădirea dreptului la vot

 

×