x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică STS, implicat în campanie. Precedentele foarte grave, neanchetate de nici o instituţie, indică un partizanat între acest serviciu şi Traian Băsescu

STS, implicat în campanie. Precedentele foarte grave, neanchetate de nici o instituţie, indică un partizanat între acest serviciu şi Traian Băsescu

21 Sep 2014   •   21:45
STS, implicat în campanie. Precedentele foarte grave, neanchetate de nici o instituţie, indică un partizanat între acest serviciu şi Traian Băsescu
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Campania electorală prezidenţială a debutat în România cu o dezbatere ce reflectă o realitate a societăţii româneşti. Serviciile secrete au fost, sunt şi vor mai fi implicate în procesul electoral, fapt care situează Romania în afara democraţiilor consolidate, de tip occidental, scrie Radu Tudor pe siteul personal.

Aflat la postul său de televiziune favorit, fondat de un fost şef de reţea al Direcţiei de Informaţii Externe – structura de spionaj în vremea comunismului – Traian Băsescu a lansat o temă de atac asupra adversarilor săi politici. El sugerează că unul din candidaţii la preşedintie este ofiţer acoperit al unui serviciu secret sau cel puţin a colaborat o perioadă cu o structură informativă. Să fie Victor Ponta? Sau Klaus Iohannis? Dar fostul procuror comunist Monica Macovei o fi lucrat cu Securitatea? Favorită şi protejată lui Băsescu, milionara în euro Elena Udrea, de către ce serviciu secret a fost scoasă din bomba judiciară ALRO?
Care dintre candidaţi are profilul potrivit pentru a fi ofiţer acoperit? Cei care s-a hârjonit mereu cu structurile de putere şi a făcut milioane de euro fiind slujbaş al statului? Sau cei care de 10 ani sunt căutaţi şi în gaură de şarpe de instituţiile de forţă ale lui Băsescu pentru a fi eliminate de pe scena politică printr-o interceptare sau un dosar la comandă?

Mai sunt de 62 zile până când vom afla noul nume al preşedintelui României. Iar noi cei care votăm suntem martorii unor dezbateri despre implicarea serviciilor secrete în viaţa politică românească. În loc să aflăm ce gândesc toţi candidaţii despre politica externă şi situaţia explozivă din bazinul Marii Negre. Politica externă este atributul principal al preşedintelui ţării, alături de apărare şi securitate naţională. Pentru că vorbim despre implicarea serviciilor secrete în campania prezidenţială şi despre modul în care acestea înclină balanţa în mod absolut nedemocratic în favoarea unui candidat sau altuia, e bine să înţelegem exact ce s-a întâmplat în alegerile prezidenţiale din 2009, când Traian Băsescu a câştigat în mod foarte dubios în faţa lui Mircea Geoană.

STS, implicat în procesul electoral
Printr-un mecanism instituţional pe care nu ezităm să-l calificăm drept periculos pentru democraţie, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este implicat în gestionarea procesului electoral.
În anul 2009, STS achiziţionează de la operatorii de telefonie mobilă peste 15.000 de telefoane mobile, pe care le distribuie tuturor şefilor secţiilor de votare din ţară. Numerele nu sunt publice, ele fiind cunoscute doar de STS şi persoana care-l utilizează. Securitatea convorbirilor şi a conţinutului mesajelor este asumată de STS.
Ce caută un serviciu secret în procesul de culegere a datelor din secţiile de votare?! De ce acest mecanism nu este gestionat, ca oriunde în Europa, de nişte civili?  Se putea organiza o licitaţie, orice firmă serioasă putea participa şi procesul putea fi controlat democratic, transparent prin mecanisme clare. În locul unei aşezări fireşti, în care civilii asigură controlul democratic asupra instituţiilor de forţă, la noi, în România, e invers.

Militarii din serviciile secrete sunt cei care controlează procesul civil privind alegerea unui noi preşedinte. În toamna anului 2009, pe telefoanele distribuite de STS şefilor de secţii de votare, s-au primit mesaje de propagandă electorală. Acest fapt extrem de grav n-a fost de nimeni anchetat, aşa cum se întâmplă în cazul acuzaţiilor aberante de fraudă imensă la referendumul de suspendare a lui Băsescu din iulie 2012. Partizanatul politic al DNA este unul evident, iar împreună cu STS şi Băsescu sistemul tolerează ilegalităţi grave, ce viciază alegerile. (…)

Credeţi că DNA sau altă instituţie a declanşat vreo anchetă pentru faptul că pe un telefon STS erau transmise mesaje de campanie în timpul votului? Acest fapt e unul foarte grav şi dovedeşte vicierea gravă a procesului electoral.

Întrebări explozive
În aceeaşi noapte, de 6 spre 7 Decembrie 2009, când Traian Băsescu devenea din perdant pe teritoriul României câştigător prin mecanisme necurate şi voturi fraudate din afara ţării, la sediul PDL din Aleea Modrogan erau proiectate toate datele din secţiile de votare. Acestea erau datele transmise prin telefoanele STS, cele pe care membrii PDL făceau campanie pentru Băsescu în ziua votului.

În urma alegerilor prezidenţiale din 2009 şi a dovezilor prezentate astăzi, se nasc foarte multe întrebări explozive : Poate cineva garanta că partizanatul politic al serviciului secret STS condus direct de la Cotroceni nu o să vicieze şi rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie anul acesta?

Avem încredere în STS? Poate cineva să controleze serios această instituţie?
Sunt precedente foarte grave de partizanat între STS şi Băsescu. De la suspendarea din iulie 2012 când serviciul a pus telefoane secretizate ale statului în sediul de campanie electorală a lui Băsescu până la intervenţia elocventă a preşedintelui de salvare a generalului Marcel Opris, şeful STS, când el şi instituţia sa erau responsabili de nelocalizarea unui avion căzut şi a supravieţuitorilor, în Munţii Apuseni, în 2014.

Povestea ofiţerilor  acoperiţi, a serviciilor secrete implicate în politică şi în gestionarea procesului de votare, legăturile directe dintre generalii STS şi Traian Băsescu, implicarea făţişă a preşedintelui în favoarea unui candidat şi împotriva altora – toate sunt semnale foarte solide cădemocraţia românească s-a transformat în ultimii 10 ani într-un mecanism autoritar subordonat intereselor personale şI politice ale lui Traian Băsescu, conchide Radu Tudor.

Mesaje primite pe un telefon STS în decembrie 2009
Pe parcursul zilei de 6 Decembrie 2009, când avea loc turul doi al prezidenţialelor, pe numărul de telefon STS al şefului secţiei de votare 106 din Piatra Olt apar următoarele mesaje :
Primul mesaj, ora 16.00: “Sondaj real: Base 51% Geoana 49%…Se poate, castigam !! Asta e vointa romanilor !!”

Al doilea mesaj, ora 17.00: “Sondaj real: Base 51,5% Geoana 48,5%…Atentie !! PSD-ul incearca sa va intoxice cu sondaje false, incearca sa va fure la numararea voturilor. Castigam !! Asta e vointa romanilor !!”

Al treilea mesaj, ora 19.00: “Sondaj real: Base 52% Geoana 48%…Atentie !! PSDul incearca sa va intoxice cu sondaje false, incearca sa va fure la numararea voturilor. Castigam!! Asta e vointa romanilor !!”
Mesajele au fost trimise pe telefonul repartizat de STS de la numărul de telefon este: 0754 55 55 54.


×