x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: 23 septembrie, suspendarea lui Băsescu în Parlament, 2 noiembrie, referendumul pentru demitere

Tăriceanu: 23 septembrie, suspendarea lui Băsescu în Parlament, 2 noiembrie, referendumul pentru demitere

05 Sep 2014   •   21:41
Tăriceanu: 23 septembrie, suspendarea lui Băsescu în Parlament, 2 noiembrie, referendumul pentru demitere

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, propune iniţierea procedurii de suspendare şi demitere a preşedintelui Traian Băsescu,

Într-o scrisoare deschisă, remisă Agerpres, Tăriceanu afirmă că propunerea sa de suspendare şi demitere a lui Traian Băsescu, are ca bază probatorie "nenumăratele încălcări ale prevederilor constituţionale puse în operă de Preşedintele României în anii 2013 şi 2014".

Tăriceanu înaintează şi un calendar pentru propunerea sa: suspendarea de către Parlament a preşedintelui în preajma datei de 23 septembrie şi organizarea referendumului de demitere pe data de 2 noiembrie, aceeaşi zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit lui Tăriceanu, coincidenţa datei primului tur al alegerilor prezidenţiale cu referendumul de demitere va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1.

'Zilele următoare vom da publicităţii 'Cererea de suspendare', textul pe baza căruia îi vom invita pe toţi parlamentarii să ni se alăture pentru iniţierea procedurii de demitere a preşedintelui României. În cazul în care cel puţin o treime din numărul total al parlamentarilor va semna iniţiativa, textul urmează a fi înaintat de Parlament Curţii Constituţionale pentru obţinerea avizului consultativ. Parlamentarii PLR vor fi primii care vor semna acest demers', se precizează în comunicatul transmis de preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu aminteşte că, pe data de 25 iunie 2014, Parlamentul a adoptat o declaraţie în care se arată că Traian Băsescu nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, integritatea morală şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale, motiv pentru care trebuie să îşi asume de îndată demisia, având în vedere 'atingerea gravă şi iremediabilă adusă prestigiului funcţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui României în fapte de corupţie extrem de grave'.

'Pe data de 21 august a.c., în calitate de preşedinte al Senatului, am dat publicităţii următorul comunicat: Acţiunea electorală făţişă desfăşurată ieri în sediul Administraţiei Prezidenţiale alături de delegaţia PMP şi declaraţiile făcute de preşedintele României la postul de televiziune B1 mă obligă să adopt o poziţie de protest privind încălcarea repetată de către domnia sa a prevederilor constituţionale. (...) Preşedintele ţării a dat ieri dispoziţie Parchetului General, în direct la B1, să înfiinţeze o comisie rogatorie într-o afacere în care ar putea fi implicat unul dintre numeroşii săi adversari politici, a mai anunţat în numele Administraţiei Prezidenţiale că a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca şi cum Preşedinţia s-a transformat în organ de anchetă, l-a atacat indirect pe ziaristul Cătălin Tolontan, cel care se ocupă cu investigarea jurnalistică a 'Galei Bute', în care Elena Udrea e suspectată de fapte de corupţie grave. Pe lângă toate acestea, implicarea sa activă în înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, mărturisită tot la B1, şi propaganda electorală făţişă şi susţinută pentru PMP şi candidatura Elenei Udrea nici nu mai par încălcări ale Constituţiei atât de grave', mai precizează Tăriceanu.

Potrivit sursei citate, intervenţia directă şi instituţională a lui Traian Băsescu la preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema portofoliului şi candidatului României la funcţia de comisar european şi în scopul susţinerii pe această temă a poziţiei preşedinţilor de partid, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, reprezintă o nouă escaladare a practicilor prezidenţiale neconstituţionale şi o dublă încălcare a Constituţiei de către preşedintele României.

×
Subiecte în articol: suspendare demitere traian basescu