x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: 'Abuzul în serviciu' nu a fost dezincriminat; a rămas valabil sub o altă definiție, mult mai riguroasă

Tăriceanu: 'Abuzul în serviciu' nu a fost dezincriminat; a rămas valabil sub o altă definiție, mult mai riguroasă

15 Iun 2016   •   21:03
Tăriceanu: 'Abuzul în serviciu' nu a fost dezincriminat; a rămas valabil sub o altă definiție, mult mai riguroasă

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că 'abuzul în serviciu' prevăzut în Codul penal nu a fost dezincriminat, ci a rămas valabil, dar sub o altă definiție, mult mai riguroasă.

"Doresc să remarc că 'abuzul în serviciu' prevăzut în Codul penal nu a fost dezincriminat, el a rămas valabil, dar sub o altă definiție, mult mai riguroasă. Astfel, președintele interimar al Curții, dl. Valer Dorneanu, a explicat că CCR a considerat sintagma: 'îndeplinește atribuțiile de serviciu în mod defectuos' ca fiind vagă și lăsând loc interpretărilor subiective și a cerut înlocuirea ei cu: 'îndeplinește sau nu îndeplinește atribuțiile de serviciu prin încălcarea legii'", a afirmat miercuri Tăriceanu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

El a arătat că așteaptă motivarea oficială a CCR. "O să reiau un principiu binecunoscut și anume: deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general aplicabile, așa că în această privință nu am niciun comentariu. Sigur, toți cei interesați așteptăm motivarea oficială a CCR care ne va edifica pe deplin din punctul de vedere al argumentației juridice, mai ales că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi", a mai spus Tăriceanu.

Curtea Constituțională a României a decis miercuri că sintagma ''în mod defectuos'' cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz în serviciu se traduce ''prin încălcarea legii''.

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma ''îndeplinește în mod defectuos'' din cuprinsul acestora se înțelege ''îndeplinește prin încălcarea legii'', se arată în minuta Curții.

Judecătorii CCR au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constatat că dispozițiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.

×
Subiecte în articol: abuz in serviciu tariceanu ccr