x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Atitudinea doamnei Kovesi reprezintă o sfidare a instituţiei Parlamentului

Tăriceanu: Atitudinea doamnei Kovesi reprezintă o sfidare a instituţiei Parlamentului

20 Noi 2017   •   18:09
Tăriceanu: Atitudinea doamnei Kovesi reprezintă o sfidare a instituţiei Parlamentului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că atitudinea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a nu da curs invitaţiei Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 reprezintă o sfidare a instituţiei Parlamentului. 

Tăriceanu a calificat drept "corectă" decizia preşedintelui comisiei, Oana Florea, de a-i trimite ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare prin care îi solicită să dispună măsurile pe care le consideră necesare în acest caz. 

"Mie mi se pare că atitudinea repetată a doamnei Kovesi de a nu da curs invitaţiei la comisia specială de anchetă reprezintă o sfidare a instituţiei Parlamentului. Lucrul acesta l-am spus, mi se pare inadmisibil de la o persoană care funcţionează în justiţie să se comporte astfel. Adică, le cerem cetăţenilor noştri să respecte legea şi procurorul-şef al DNA sfidează inclusiv hotărârile, deciziile CCR. Lucrul acesta mi se pare foarte grav. Numai că doamna Kovesi, după cum ştiţi, ca procuror-şef al DNA, funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, deci nu este rolul Parlamentului să propună aceste schimbări sau sancţiuni. Rolul nostru este să semnalăm acest comportament de sfidare, această atitudine şi ştiu că comisia specială de anchetă a făcut acest lucru şi l-a sesizat pe ministrul Justiţiei în această privinţă şi cred că rolul Parlamentului acesta era", a afirmat preşedintele Senatului. 

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, i-a trimis luni ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare prin care îi solicită să dispună măsurile pe care le consideră necesare în condiţiile în care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, "a încălcat jurământul depus la învestirea în funcţie" prin neprezentarea la audieri în Parlament. 

"Considerăm că prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, a încălcat jurământul depus la învestirea în funcţie, jurământ prevăzut de Constituţie, şi a încălcat dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale 611/2017 săvârşind abatere disciplinară, potrivit dispoziţiilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Pe cale de consecinţă, vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie", se arată în scrisoarea transmisă ministrului Justiţiei. AGERPRES

×