x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu, despre bugetul Casei Regale: Costurile vor fi aprobate anual de Guvern pe bază de proiecte

Tăriceanu, despre bugetul Casei Regale: Costurile vor fi aprobate anual de Guvern pe bază de proiecte

13 Noi 2017   •   15:22
Tăriceanu, despre bugetul Casei Regale: Costurile vor fi aprobate anual de Guvern pe bază de proiecte
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că bugetul Casei Regale va fi acordat anual, pe bază de proiecte, aprobat prin hotărâre de Guvern. 

"Propunerea pe care am avansat-o de adoptare a unui statut de funcţionare a Casei Regale care urmăreşte câteva lucruri foarte importante. Casa regală a militat şi în trecut, mă refer din 1990 până încoace, pentru promovarea tradiţiilor istorice legate de suveranitatea şi independenţa României, pentru imaginea României, pentru promovarea unor personalităţi şi instituţii şi cred că acest lucru trebuie să continue şi în perspectiva următoare pe termen lung. De aceea am făcut această iniţiativă legislativă. La articolul 3 sunt detaliate toate acţiunile care se urmăresc a fi derulate de Casa Regală şi care vor trebui, pentru că sunt în folosul statului român, cred că trebuie, aşa e normal, să fie susţinute de statul român. Ştiu că există multe discuţii în legătură cu bugetul care va fi utilizat, am văzut nişte sume mirobolante vehiculate, nu au nicio legătură cu realitatea. Ceea ce pot să vă spun este că costurile acestea vor fi aprobate în fiecare an pe bază de proiecte de către Guvern. Nu revine legii de a stabili un plafon sau o sumă minimă, ele vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern", a afirmat luni, la Senat, Tăriceanu. 

El a amintit că în perioada în care a fost premier a acordat statutul de reprezentant special al Guvernului României atât Principesei Margareta, cât şi Principelui Radu. "A existat un buget de funcţionare pe perioada respectivă, un buget modest, care a permis derularea unor activităţi ale Casei Regale în favoarea României şi cred că această tradiţie trebuie perpetuată", a explicat Tăriceanu. 

Referindu-se la costurile pe care le va implica propunerea legislativă referitoare la statutul juridic al Casei Regale, Tăriceanu a spus: "Costurile nu sunt de natură să ne preocupe, având în vedere că partea administrativă va fi asigurată de un personal de maximum 20 de persoane. Dar sigur că ele vor fi stabilite de Guvern, tot aşa cum v-am spus şi în funcţie de agenda de întâlniri, de acţiuni, pe care Casa Regală le va propune şi revine Guvernului să aloce banii respectivi". 

Despre Palatul Elisabeta, Tăriceanu a punctat că în momentul de faţă este în folosinţa Casei Regale şi propunerea este ca în următorii 49 de ani să fie menţinută aceeaşi situaţie juridică, de folosinţă. 

O iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României a fost depusă săptămâna trecută la Senat de preşedintele instituţiei, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. 

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia. 

Potrivit prevederilor actului normativ, se ''vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti", fiind "nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate". AGERPRES

×