x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Executivul e într-o stare de impotență! Trebuia să ia deja măsuri precum cele din Franța!

Tăriceanu: Executivul e într-o stare de impotență! Trebuia să ia deja măsuri precum cele din Franța!

20 Mar 2020   •   18:51
Tăriceanu: Executivul e într-o stare de impotență! Trebuia să ia deja măsuri precum cele din Franța!

Călin Popescu Tăriceanu acuză Guvernul Orban că nu știe să ia decizii ferme într-o perioadă de criză. Liderul ALDE a declarat, pentru MEDIAFAX, că guvernanții par a fi "într-un fel de de stare de impotență", în condițiile în care restricțiile de trafic trebuiau luate deja.

"Am văzut proiectul de hotărâre privind izolarea la domiciliu, proiect care a început să circule în media. Cred că o astfel de decizie care este similară cu cea din Franța este necesară și la noi pentru a preveni extinderea virusului și contaminarea pe scară largă. O astfel de măsură poate să pară excesivă la prima vedere, dar trebuie reținut că oamenii nu sunt sechestrați în casă, pot merge la serviciu, să își facă și cumpărăturile. Se pot duce să aibă grijă de copii, dar sigur că se pune un lacăt puternic la circulația fără rost a unora care sunt purtători. Ar fi o frână eficientă", a declarat liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

Legat de momentul în care trebuia aplicată măsură, Tăriceanu spune: "Guvernul trebuia să ia deja această măsură. Pare că Guvernul și premierul nu se regăsesc, nu știu cum să procedeze, se vede că nu au experiență, nu îi întreabă pe cei care au experiență. Sunt într-un fel de de stare de impotență. Consecințele se răsfrâng asupra sănătății oamenilor, în loc să oprim epidemia, o lăsăm să se extindă. Am văzut că ședința de Guvern a durat până la 3 dimineața și apoi nu a apărut nicio decizie. Oamenii ăștia se strâng, pălăvrăgesc și nu iau nicio decizie, ar trebui să o vadă și președintele. Eu văd, și nu sunt singur, că guvernul este incapabil să ia decizii".

Guvernul a confirmat azi existența unui proiect de hotărâre pentru extinderea restricţiilor de circulaţie în perioada pandemiei. Raed Arafat, şeful Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific, care a propus documentul, a precizat pe Facebook că acest document există şi va fi discutat.

Din proiect:

Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reşedinţei cu următoarele excepţii:

a) deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială, şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă (cu prezentarea unei Adeverinţe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu,

d) deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor;

e) alte motive care justifică urgenţa, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declaraţiei, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităţilor de control.

f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,

g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menţionate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declaraţiei, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(sursa: Mediafax)

×