x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu îi cere premierului Cioloş să trateze cu responsabilitate problema votului românilor din străinătate

Tăriceanu îi cere premierului Cioloş să trateze cu responsabilitate problema votului românilor din străinătate

26 Iul 2016   •   18:41
Tăriceanu îi cere premierului Cioloş să trateze cu responsabilitate problema votului românilor din străinătate

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu face apel la premierul Dacian Cioloş să trateze problema votului românilor din străinătate cu responsabilitate. 

"Am fost singurii care am criticat de la bun început soluţia votului prin corespondenţă, spunând foarte clar că votul prin corespondenţă, aşa cum a fost prevăzut în lege, e o soluţie greoaie, (...) 3.000 de persoane s-au înscris la votul prin corespondenţă. (...) Soluţiile noi le-am dat la vremea respectivă, sunt foarte uşoare. Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Externe nu aveau decât să ceară celor care doresc să voteze să se înscrie la ambasadă şi la secţiile consulare, în aşa fel încât să poată să facă o cartografiere a prezenţei românilor în străinătate, pe baza căreia să dimensioneze secţiile de vot şi eventual sigur să stabilească secţii de vot suplimentar. Atât trebuia făcut. Îl invităm pe prim-ministrul Cioloş să trateze problema cu toată responsabilitatea, este prim-ministrul în funcţie, Guvernul are latitudinea să găsească soluţiile cele mai potrivite, sfaturile le-am dat o dată, nu o să vorbim de zece ori, cum se spune, la baba surdă. Au deschisă calea să vină cu o soluţie accesibilă şi sigur că vom sprijini acest demers, pentru că noi considerăm că este necesar să facilităm prin toate modalităţile votul românilor în străinătate, însă, din păcate, am tentaţia să spun că a existat un demers ascuns, adică la nivel de propagandă s-a vorbit extrem de frumos despre necesitatea atragerii românilor la secţiile de votare şi în realitate s-a propus un sistem cât mai restrictiv", a spus Tăriceanu, marţi, într-o conferinţă de presă. 

La rândul său, copreşedintele ALDE Daniel Constantin a arătat că impresia sa a fost că intenţia modificării legii privind votul românilor din străinătate i-a aparţinut premierului Cioloş. 

"Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi impresia mea asta a fost - că intenţia de a modifica legea privind votul românilor din străinătate este un demers care i-a aparţinut domniei sale şi nu este un demers ca urmare a iniţiativei pe care a avut-o PNL, dar mă bucură în acelaşi timp faptul că PNL şi-a dat seama că a propus un proiect care îngreunează participarea românilor la vot. (...) Dacă premierul găseşte formula cea mai bună şi îşi asumă prin ordonanţă de urgenţă şi dacă lucrul acesta va conduce la o participare cât mai mare la vot noi nu putem decât să ne bucurăm, dar este o chestiune pe care actualul Guvern trebuie să şi-o asume", a afirmat Daniel Constantin. 

În opinia sa, gestul premierului Cioloş de a-i consulta pe tema votului în diaspora este unul de imagine. 

"Apreciem cu toţii eforturile pe care premierul Cioloş le-a făcut de a ne suna, de a ne contacta, de a ne consulta pe două chestiuni importante pentru viaţa politică - organizarea votului în diaspora şi data la care ar trebui să aibă loc scrutinul electoral, însă am considerat cu toţii că este, din păcate, mai mult un gest de imagine, întrucât, din discuţiile pe care le-am avut cu domnia sa, se pare că deciziile sunt deja luate. Guvernul este cel care a avut iniţiativa de a modifica legea privind organizarea votului din diaspora printr-o ordonanţă de urgenţă. Din punctul nostru de vedere, este un demers tardiv, trebuia să anticipăm acest lucru, dar cred că cel mai important este să remarcăm faptul că această lege propusă 100% de PNL a fost un eşec. Cred că primul lucru pe care trebuie să îl facă liderii PNL înainte să ceară modificarea acestei legi este să recunoască faptul că au propus o lege ce nu se poate aplica în practică, dacă vreţi, a fost o amăgire a celor din diaspora, pentru că există riscul ca această ordonanţă de urgenţă să fie declarată neconstituţională", a susţinut Daniel Constantin. 

Potrivit acestuia, ''Guvernul, preşedintele şi cei care au propus legea trebuie să îşi asume organizarea alegerilor şi eventualul eşec cu privire la participarea românilor din diaspora la vot''. 

''Cât ne priveşte nu vom fi oamenii care să punem piedici, dimpotrivă, cerem şi facem un apel încă o dată să se găsească cele mai bune soluţii pentru ca românii să poată participa într-un număr cât mai mare la vot, fie că trăiesc în ţară, fie peste hotare", a spus Constantin. www.agerpres.ro

×